hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 948E 開始操線
開啟左側

[小道消息] 948E 開始操線

ATENU364TC196 發表於 2020-10-10 08:36 | 顯示全部樓層

WCNTIH 發表於 2020-10-10 01:46
948E 往太古暫定站位
1. 青衣站
2. 安湄樓

去程唔停西隧好事嚟,起碼慳返一兩分鐘,但回程其實就停唔停都冇乜所謂

至於新威園係咪因為太多巴士所以唔再停?

Btw 希望 948 加時唔好再delay啦,依家15:00頭班都坐得滿所有窗口位加少部份走廊位,希望可以同948E 同日搞掂

0q9w8e 發表於 2020-10-10 08:36 來自手機 | 顯示全部樓層
1. 青衣站
2. 安湄樓

港島方向唔做北角?
eric278 發表於 2020-10-10 08:47 來自手機 | 顯示全部樓層
znc1911e 發表於 2020-10-10 08:34
相信老九一炮過啦
無需要豬紙都換多幾次
同埋本身計劃都係2020 Q3轉全日

682X開線時都係「一炮過」實施2018及2019年RPP的建議,開辦來回程服務
tkwong 發表於 2020-10-10 09:21 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2020-10-10 08:36
港島方向唔做北角?

除咗962E外,其他西隧鰂魚涌返工路線都係咁行。
 樓主| WCNTIH 發表於 2020-10-10 12:55 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-10-10 08:36
去程唔停西隧好事嚟,起碼慳返一兩分鐘,但回程其實就停唔停都冇乜所謂

至於新威園係咪因為太多巴士所以 ...

新威園我估係手民之誤 正常個個都埋 寧寧舍舍飛咗個新威園 太古坊某幾座有機會行遠咗 亦都唔快得多

西隧點解有需要停
早繁 西隧係有一定轉車客補5.6上960X去鰂魚涌的 大多係荃灣葵涌客
下繁 西隧948如果唔係開齊加班車推到4-8分一架係一定會留後 要有人幫手清
新線啱啱出台就進取到咁 我覺得適當加返個大站唔係咩壞事 除非確保到青桃樓已經做到個極佳客量 可以飛起西隧 唔係嘅都係唔好博好

另外如果948拉長服務時間係同一日找數 相信全荔廠嘅師傅表將會大變天 你知948牽涉幾多柯打㗎啦
boco1211 發表於 2020-10-10 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層
1. 青衣站
2. 安湄樓

回程琴行街都唔停咁進取?

睇嚟九新好睇好948E,另問開幾多班?
ATENU364TC196 發表於 2020-10-10 13:32 | 顯示全部樓層

WCNTIH 發表於 2020-10-10 12:55
新威園我估係手民之誤 正常個個都埋 寧寧舍舍飛咗個新威園 太古坊某幾座有機會行遠咗 亦都唔快得多

西隧 ...

948E 如果真係最後乜站都唔停嘅情況下,唔塞車應該25-30分鐘就可以由青桃樓去到模範邨一帶,時間上其實好吸引,甚至連住長安嘅好大機會坐呢條線,因為喺時間上都頗有着數,又唔使行香港站,雖然價錢的確貴一大截
而咁嘅情況下加上一定嘅宣傳,唔排除頭幾日就已經好旺場
我覺得可以回程的確可以停西隧,但頭兩個星期其實可以試吓去程唔停西隧先,如果客量唔理想嘅話就即刻改返停西隧

至於師傅表,其實今年因為疫情都已經改得好密,大家都似乎已經慣晒,遲早都要改,早啲改同遲啲改根本冇分別,948 RPP加時條數再唔找,俾人鬧到狗血淋頭都似,希望可以襯948E 開線,順便幫948 加時同加班

Btw 新巴自己捉蟲上身,將1757架加班調落去開1813,結果九巴即刻開返架1805加班幫手清1801新巴啲客,係咪暫定恆常安排嚟?九早今次實開心死

架1753 41A-S01 咁鬼碌,其實新巴係識玩就將㗎加班車放返落去1757,然後搵個手車喪啲嘅去負責,打大一兩分鐘,嚟個隔山打牛,其實一定坐得滿,因為1748 58M-S20 根本上其實成日放甩1753 41A-S01,最後放到差10分鐘係日常

odwinkinglam 發表於 2020-10-10 13:47 | 顯示全部樓層
如果948X, 948P 延長去北角碼頭,咁就好些了

至少唔會中間斷左一截無車
 樓主| WCNTIH 發表於 2020-10-10 14:00 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-10-10 13:32
948E 如果真係最後乜站都唔停嘅情況下,唔塞車應該25-30分鐘就可以由青桃樓去到模範邨一帶,時間上其實好 ...

事實上 尋日係開齊咗加班車 1748 1753 1757 1801 1805 1809
而客量方面 大至細
當中新巴1757 百幾人 但1801 同1809 俾1805鋸到合共唔夠60
1757>1753=1805>1748>1809>1801
qunow 發表於 2020-10-10 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層

odwinkinglam 發表於 2020-10-10 13:47
如果948X, 948P 延長去北角碼頭,咁就好些了

至少唔會中間斷左一截無車

全部西隧線都係咁,開條專做轉乘嘅好過