hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區議員要求47X增設雙向分段收費+加強葵盛過海巴士服 ...
開啟左側

[其他] 葵青區議員要求47X增設雙向分段收費+加強葵盛過海巴士服務

LN9267 發表於 2020-10-9 13:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
leo_ku 發表於 2020-10-9 13:23 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2020-10-9 15:09 | 顯示全部樓層
47X往秦石方向應該繞經高盛臺、南葵涌診所後才前往葵芳比較理想。

至於930增加特車,如果葵盛圍可以使用12.8米巴士行走,相信城巴會加班
ricky 發表於 2020-10-9 16:54 | 顯示全部樓層

936全日都仲搞掂,仲敢搞葵盛全日過海?
前荃葵青區居民
天空之神 發表於 2020-10-9 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層
不如執左葵盛圍一眾路線用唔同方法出九龍先啦

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
西九小確幸 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

E21A 發表於 2020-10-9 19:50 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-10-9 13:23
337 都要取消啦阿議員。

你拎20幾年前既事黎講有咩意思呢?咁你不如話930特班應該取消

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 你由得佢單機啦

查看全部評分

kmbdennis 發表於 2020-10-10 03:19 來自手機 | 顯示全部樓層

當年337既年代:還未有現在既葵聯邨,所以論葵盛現在既客量,應該都可以做得住!
Tummy 發表於 2020-10-10 03:53 | 顯示全部樓層

用 337 都要摺嚟話葵盛冇需求都傻嘅
依家 930 葵盛特入一個葵盛都有三十幾人上車
冇需求 ? 睇過 ?

337 開嗰期 成條東邨都開始重建
西邨又係老人邨
高盛臺葵聯邨月海灣更加係一幅爛地
邊個老嘢會咁得閒朝早坐車出港島 ?
架車仲要行埋茘景彌敦道先上隧道
有過海客都畀你兜晒去上 930 地鐵啦

我就覺得城巴應該開多幾班葵盛特嘞
依家架特車開七點十咁早
中上環乃至成個港島大小商業區 返九半十點嘅大有人在

呢班客一唔喺山上面兜返實
佢哋坐完 37M 落山 就未必會坐 930
而係行晒去地鐵站 跟住城巴就一仙都收唔到㗎喇

不過呢葵盛全日過海就算數把啦
一嚟唔通叫班喺公園捉棋啲老嘢陪你過海咩
二嚟葵盛條路太樣衰 要做晒成個葵盛
都要兜成五至十分鐘
全日用多五至十分鐘兜一個未必有人坐嘅地方 唔值囉

講返 47X 其實加分段都唔係第一次講㗎喇
係屯元天個區內分段做到有聲有色 所以先食髓知味啫
一直都會有人畀兩蚊甚至全費
由葵盛落去葵芳站 仲要唔係一兩個係十幾個
就係因為貪 47X 密得嚟又快過小巴落山
如果要兜晒成個葵盛圍先落山 咁使鬼坐 47X 落山咩 ;P
仲有 47X 依家日中都要用成四個字先由葵盛上到公路
要班班車用多十分鐘兜勻葵盛先落山 再加埋下繁塞葵涌道
咁同入黑洞有咩分別

47X 唔經嘅地方 班客其實會自動行落/行上葵聯路坐車出沙田
你喺葵盛兜嚟兜去 其實都係做返同一批客 :L
我眞係睇唔到點解要兜囉 :L

Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
kps19862008 發表於 2020-10-10 04:47 | 顯示全部樓層

城巴係930搵一班做經葵盛特班其實都廢既,得一班車仲要上到葵盛既時間冇穩定保障,
如果係荃灣撞正咩突發交通問題塞一塞食蕉都得啦
城巴倒不如正正經經係葵盛開條937好過啦~驚唔夠客咪好似狗巴條934A開來回各兩班,夠客先再加班囉
連個人口老化冇客區既石圍角狗巴都肯搶到條半全日既936比佢~比狗巴進取少少既城巴冇理由眼見葵盛咁多新樓落成連來回各兩班葵盛過海車都唔肯試下掛,亦都冇理由兩班來回過海車葵盛都養唔起既

ky927 發表於 2020-10-10 09:32 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-10-9 13:23
337 都要取消啦阿議員。

咁又唔可以攞20年前嘅情況比。學樓上師兄講,多左葵聯邨同埋以下面葵芳邨,其實開條上下繁嘅支線都未為過。

同埋930/930X分家對大家都好。

BTW,其實葵盛中/東嘅巴總仲有無多餘坑?