hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何油塘一直都唔多就腳及好用既巴士線? ...
開啟左側

[問題] 為何油塘一直都唔多就腳及好用既巴士線?

EX-TL 發表於 2020-10-12 15:29 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2020-10-12 12:19
對不起  恕我不知道原來28B有提供轉乘優惠。。。。
因為喺我角度 佢係28A,224M化身 佢地都冇轉乘 又冇乜 ...

其實就證明左九巴放棄市區線態度, 加左轉乘優惠唔大肆宣傳, 一味叫人黃大仙轉車, 轉埋D 290系 33都係新界車.

就算係區內通勤, 好似黃大仙-慈雲山, 觀塘-秀茂坪, 都只會sell 2F 3C 1A, M線cut唔到, 就由得佢頹做, 你知就知, 唔知就算數咁嘅態度, 唔係住本區諗唔到好正常.
EX-TL 發表於 2020-10-12 15:52 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2020-10-11 18:37
而家係咪有人特登搭14X 出尖沙咀?
全部搭親9成都係215X 班客,有咩好拗?仲要係前面有一部215X,後面果部 ...

219X近年仲多左W2幫手(?), 麗港城去佐敦道 柯士甸道又快又平, 但只得單邊, 返麗港城都係搭番219X, 所以就算少左客, 219X都唔會減太多.

等KOKO Hills入伙後添番D客落219X, 同有W2前打個和, 減班願景難打響.
JX9097 發表於 2020-10-12 17:59 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-10-12 14:05
14X 一開就海濱道?
初頭行啟福道天橋,係 Google map建議最快嘅定線
咁都唔夠客就唔好賴三賴四

就當走線冇問題30分鐘一班循環線
仲要經出哂名嘅塞車熱點
(加士居道,紅隧口,觀塘道...)
中途站(尤其是回程客)隨時等緊45分鐘
甚至乎一個鐘頭車
(客唔會理你脫完拖卡)
你話倒唔倒客?
Perfumess 發表於 2020-10-12 21:10 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-10-12 14:05
14X 一開就海濱道?
初頭行啟福道天橋,係 Google map建議最快嘅定線
咁都唔夠客就唔好賴三賴四

不如你諗吓係咪條定線出咗問題
講咗好多次14X係先佐敦後尖咀
本身14嘅佐敦客已經俾油佐搶咗唔少
更莫論話再分啲俾14X

好啦要做尖咀客
我自己住油塘見到要停完佐敦先去尖咀 我都唔搭啦
寧願保鐵/行去藍田站搭215X
加上尖咀返油塘有215X<>14/14X BBI
根本就冇需要死等14X
令14X得返執雞同埋依家做海濱道單向客嘅作用

要救14X, 最直接係調返轉個走線
跟219X咁尖咀->佐敦咁去先正路
總好過好似依家咁四不像

真係要講的話, 當初開線做佐敦特快已經係一個錯誤...
Enviro50D 發表於 2020-10-12 22:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Perfumess 發表於 2020-10-12 21:10

最初條線係幾好,不過30分鐘一班... 等得嚟14/A22都到咗

宜家雖然兩繁收視可以接受,尤其下繁嗰幾班幾基本上都要企,回程見過幾次執到頂閘,但係上繁好多BBI客,回程頂多執到坐滿,非繁回程更加係無人理,次次都係得出尖沙嘴方向有客

起碼要全日20分先有人肯等,或者尖東整定時點穩定班次,同埋應該要同215X執下,可能14X入埋廣東道執雞,或者215X九龍灣後直接apm,14X入偉業街 (不過早繁做返個位數班次好難)
Anonymous 發表於 2020-10-13 00:05 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-10-12 12:49
九龍灣站落車嘅乘客,入商貿區行近B出口天橋,沿德福花園平台近西廊餐廳一直行,去到緊城市大學行落去過 ...

如果工作地點唔係離觀塘道好遠嘅話(e.g. 九展附近),咁搭觀塘道車都可以

只不過有33嘅話,有時就唔會咁想行入九龍灣工業區,尤其megabox呢種話遠唔遠,話近唔近嘅距離。所以要加密33先吸引到人唔行入去。

28B轉大西北觀塘車唔錯,下次可以一試
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-10-13 00:17 | 顯示全部樓層

Perfumess 發表於 2020-10-12 21:10

油塘行去藍田站仲遠過行去東隧口
YY487 發表於 2020-10-13 10:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Enviro50D 發表於 2020-10-13 10:29 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-10-13 10:25
你自己當初講西行, 西行又脫班?
賴循環線脫班, 213X 219X 咪一樣多客過你
賴先佐敦後尖咀, 尚德 296D 一 ...

油塘喺14X出現前都有尖沙咀線,叫14,不過有無人搭到尾就另一個問題
0q9w8e 發表於 2020-10-13 10:53 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2020-10-10 09:22
268C去油塘站會加價架,所以唔會搬入去,也浪費車

已經收到盡啦