hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何油塘一直都唔多就腳及好用既巴士線? ...
開啟左側

[問題] 為何油塘一直都唔多就腳及好用既巴士線?

znc1911e 發表於 2020-10-10 10:46 | 顯示全部樓層

Perfumess 發表於 2020-10-10 10:27
利申:油塘居民

見到前面14X話養唔起尖咀客

根本最好最直接就係219X延長油塘
不過哩個故事已經過去

鯉魚門道朝頭早其實好少塞得好應
最多10分鐘通常都已經可以過到東隧口燈
Choi 發表於 2020-10-10 11:21 來自手機 | 顯示全部樓層
咁多年都開唔到旺角線,一係14改路經旺角,一系比對家開線去旺角
znc1911e 發表於 2020-10-10 12:35 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2020-10-10 11:21
咁多年都開唔到旺角線,一係14改路經旺角,一系比對家開線去旺角

有紅小
其實我覺得沙中綫全通後16X可以正式分拆開全日30分班
鯉魚門開殺上碧雲道觀繞飛出去九龍城
dd2019 發表於 2020-10-10 13:34 來自手機 | 顯示全部樓層

其實14,14X都去佐敦,尖沙咀有d重叠,應該14跟93K去旺角東,14X佐敦道直去跟14去廣東道再215X返漆咸道南,充份利用資源
Ub7158 發表於 2020-10-10 13:39 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-10-10 06:19
其實屯廠線出到觀塘,去到開源道同觀碼已經非常足夠,甚至我會覺得258D去到藍田,以及259D去到油塘係有啲 ...

你呢D根本就係片面之詞,如果冇左62X/259D去油塘,油塘就冇車去屯門,將心比心,九巴冇la la話要cut一條你覺得重要的路線,你又會唔會話九巴多餘呢?
Ub7158 發表於 2020-10-10 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層
who_r_u 發表於 2020-10-10 08:26
有錢如愉景灣居民去行山關樓主事
老人區如荔景居民出行又關樓主事
駿洋邨居民要去白石角又關樓主事

非常認同
樂仔〞 發表於 2020-10-10 13:53 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2020-10-10 06:19
其實屯廠線出到觀塘,去到開源道同觀碼已經非常足夠,甚至我會覺得258D去到藍田,以及259D去到油塘係有啲 ...

係多餘架,但觀塘無一個總站夠位擺 258D 259D 喎,唔通求其擺街?
再講觀塘唔夠客
係呀非繁得 10 個人上,係咪諗住縮落黃大仙就算?其他客就轉車?

與其話油塘唔多就腳線
不如話道路網限制加上人口不足,又有紅小搶客
簡簡單單做夠基本服務就算數
Anonymous 發表於 2020-10-10 13:57 | 顯示全部樓層
Ub7158 發表於 2020-10-10 13:39
你呢D根本就係片面之詞,如果冇左62X/259D去油塘,油塘就冇車去屯門,將心比心,九巴冇la la話要cut一條你覺 ...

講真,佢要89入油塘咪由佢,但如果有一程油塘坐唔滿半車/冇全費客去黃大仙嘅話,唔該即刻縮番去觀塘站。去新東想快嘅話晨早落東隧口轉啦
Quanta 發表於 2020-10-10 14:26 來自手機 | 顯示全部樓層
原因不外乎人口少,競爭大(有紅van地鐵)同九巴不思進取。第時T2主幹道開咗之後,睇下九巴識唔識善用條路開特快線啦。油塘區人口未來可見會不斷有增長,都有潛力嘅
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-10-10 14:37 | 顯示全部樓層

znc1911e 發表於 2020-10-10 10:46
根本最好最直接就係219X延長油塘
不過哩個故事已經過去

不過將來T2開左,
油塘搭麗港城反而變得唔順路,
因為將藍及T2路既交匯處在東隧口附近既茶果嶺道。