hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何油塘一直都唔多就腳及好用既巴士線? ...
開啟左側

[問題] 為何油塘一直都唔多就腳及好用既巴士線?

Choi 發表於 2020-10-10 14:59 來自手機 | 顯示全部樓層

dd2019 發表於 2020-10-10 13:34
其實14,14X都去佐敦,尖沙咀有d重叠,應該14跟93K去旺角東,14X佐敦道直去跟14去廣東道再215X返漆咸道南, ...

非常好,點解咁多年都冇人諗過呢個問題?
WongKinYat_WKY 發表於 2020-10-10 15:08 來自手機 | 顯示全部樓層
衰啲講句, 油塘有地鐵喺度巴士根本乜都做唔到, 首先就係地理問題, 做唔到特快線, 隔離就一條東隧, 頂多最快就過海, 油塘有好多巴士線都只係"擺車",例如214,259D,62X,33, 再唔係就全部都半生半死,eg 14,14x,14B,216M, 唯一靚仔啲嘅路線613,603,214,仲要唔係靠油塘
KW2523 發表於 2020-10-10 15:10 | 顯示全部樓層
dd2019 發表於 2020-10-10 13:34
其實14,14X都去佐敦,尖沙咀有d重叠,應該14跟93K去旺角東,14X佐敦道直去跟14去廣東道再215X返漆咸道南, ...

土瓜灣搭14去佐敦道一大班客真係多謝晒你
亦唔會有人有興趣體驗完漆咸道北塞車先去旺角
tommy14D 發表於 2020-10-10 15:11 來自手機 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-10-10 15:08
衰啲講句, 油塘有地鐵喺度巴士根本乜都做唔到, 首先就係地理問題, 做唔到特快線, 隔離就一條東隧, 頂多最快 ...

諗唔明14D區內線勁好生意, 雖然有六成客都係藍田上, 不過都超碼好過其他線
271_N271 發表於 2020-10-10 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層
現有新界線好難再大改啦,
反而74P呢啲有冇得拉去油塘開,
apm前都唔會有人上,不如做返住宅區。
he_01 發表於 2020-10-10 17:31 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-10-10 07:50
咁我會話比你聽,觀塘去沙田的客量一定多過去屯門,尤其沙田、大埔、馬鞍山大量公屋住戶乃因1980年代因公 ...

九巴會同你講 當初如果62X唔係格硬擺油塘
而家屯門東九線點會收到$16.6
EX-TL 發表於 2020-10-10 17:36 | 顯示全部樓層

271_N271 發表於 2020-10-10 16:48
現有新界線好難再大改啦,
反而74P呢啲有冇得拉去油塘開,
apm前都唔會有人上,不如做返住宅區。 ...

開出時間比現時提前15分鐘, 改由藍田廣田邨開出, 經高俊苑 大本型總站 茶果嶺道 麗港城返回原線, 食埋未來油塘灣 茶果嶺堆私樓客, 大型私樓客返科學園好正常, 條線做到新樓客, 又做到舊屋邨客, 而且行海皮唔會同88X爭老隧轉乘客, 延長74P行油塘 藍田係好事嚟.
Quanta 發表於 2020-10-10 17:43 來自手機 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2020-10-10 17:31
九巴會同你講 當初如果62X唔係格硬擺油塘
而家屯門東九線點會收到$16.6

62X 里數係40-41km, 里數同收18.4嘅268C相若
就算縮到九龍灣都可以照收16.6
其實61X嘅里數已經收得18.4
條線某程度上係收平咗嘅
WongKinYat_WKY 發表於 2020-10-10 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2020-10-10 15:11
諗唔明14D區內線勁好生意, 雖然有六成客都係藍田上, 不過都超碼好過其他線 ...

其實朝早回程返油塘嘅班次都有唔少人喺油塘落,油塘都有幾間學校
EX-TL 發表於 2020-10-10 18:37 來自手機 | 顯示全部樓層

PC2625 發表於 2020-10-10 08:22
小弟年幼自上世紀 80 年代居住油塘, 直至 2000 年中期搬入大西北, 可謂見證油塘變遷, 多年來巴士服務的確較 ...

受制於啓德機場飛機航道, 油塘樓宇不能起得高, 高超道邨重建得早, 不然人口會比現時更多.

鯉魚門嗰邊都係, 而且要等埋將軍澳海岸公路研究才能夠拍板發展, 在啓德機場搬至赤鱲角後才重建油塘邨, 才可以有今日的高度.

油塘灣商住發展就同保護維港, 不能填海發展有些少關係, 加上由搬機場到將軍澳綫通車, 經歷住經濟衰退, 起好晒啲居屋一直丟空, 部份單位過去十年先正式有人遷入.

但同一時間, 舊居民已經習慣利用油塘站, 唔多唔少因上述情況, 導致到路面交通工具的增長出現很長的真空期, 巴士班次有減冇加, 就算將軍澳綫通車初期經常故障, 仍可利用觀塘綫出入.

油塘工廠區不是人口密集的工業進駐地, 修船 製冰 混凝土廠 倉庫, 外區人入去返工者寡, 同區的觀塘和九龍灣有更大上班需求, 2000年前後油塘有大量公屋工地, 呢個時期入油塘返工需求才是最多.

另外, 油塘除左過海, 去九龍 新界用路面都要比觀塘耗用更多的時間, 巴士在九龍東站站停, 即使工業北移後至起動九龍東之間的時期, 觀塘道交通雖有過一段正常的日子, 惟在油塘站啓用後, 很多居民已地底見了, 此前的14B 14C客量比起因油塘各屋邨重建而下跌, 只有過之而無不及, 14班次和受重視程度大不如前, 地鐵經港島綫到尖沙咀 佐敦真係快好多.

當年觀塘綫總站延伸到北角那段短時間, 我由觀塘去尖沙咀 佐敦, 都係搭過海再喺金鐘轉番上去, 就知道油塘去油尖搭巴士優勢係0.

603好處就係定線一開始就係做特快, 而且係東隧口, 東隧要去到近十年先出現明顯擠塞, 即使在2000年代中後期, 兩繁兩岸入口都唔會排長龍, 只係管道口塞一陣.

現代14X嘅出現都係拜鯉魚門所賜, 想遊客知道有車入鯉魚門, 又可以減少人揸車, 避免加劇車位不足問題, 但講真入鯉魚門都係油塘站行落去或者駁程小巴, 再唔係駁程的士, 錶都唔駛跳......, 之後西行經埋海濱道, 更加唔似X, 就算係X都係for觀塘用.

所以早幾個禮拜cut 215P星期六服務的討論中, 我已經表明, 油塘攬住兩綫鐵路, 仲要咁多巴士做乜, 當時有一位板友回我, 話唔係人人想搭鐵路, 我都唔識回佢.

因為事實證明左油塘兩綫鐵路的優勢, 就係當班居民要由油塘邨停車場+鯉魚門廣場上蓋, 甚至係前高超道邨(即三高-高怡 高俊 高翔), 中間經過幾多層電梯落到茶果嶺道油塘灣先有地鐵, 仍然係搭鐵佔住最大比數, 最後巴士就只能做一個唔密唔快嘅服務.

回應番樓主嘅問題, 油塘鯉魚門道以西的樓宇幾乎全部起喺平台上, 住2樓好似住緊10樓咁高, 同將軍澳啲私樓有得比, 落鯉魚門道各個巴士站都唔係直接, 既然都係要運路落地面搵巴士站, 乾脆穿油塘邨或大本型落地鐵站仲方便, 唔駛企街吸塵, 既然去程搭左地鐵, 回程地鐵亦都好正常.

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +3 收起 理由
nwfb1001 + 3 + 3 長知識

查看全部評分