hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東鐵線延伸後,取消118P,開辦全日線918X ...
返回列表 發新帖
開啟左側

東鐵線延伸後,取消118P,開辦全日線918X

樓主| tonytsang_hk 發表於 2020-10-12 07:21 來自手機 | 顯示全部樓層

LN92830 發表於 2020-10-12 00:00
118P可以改全日兼改為918, 飛尖沙咀就可以喇.

都好,其實當初都係驚佐敦道塞車同埋燈位太多先諗住入尖沙咀
boco1211 發表於 2020-10-12 10:08 來自手機 | 顯示全部樓層
tonytsang_hk 發表於 2020-10-12 07:21

佐敦道塞車會慢過你兜尖沙咀?

而家去尖沙咀唔係紅隧口行去就係789轉地鐵

長沙灣深水埗肯同你坐到尖沙咀再上返佐敦入西隧?970X都冇你去到咁盡,118點都好睇過你918X

驚118冇東鐡客嘅,拆789,開條787,環翠上公路直出灣仔金鐘,回程灣碼直達環翠,到時柴灣除咗杏花邨之外每個公路口直出金鐘轉東鐵,會展又有車直入柴灣小西灣,780,787,788,789全面包抄而家118轉東鐵客,對城巴嚟講隨時仲有so
brianso198 發表於 2020-10-12 10:50 | 顯示全部樓層

佐敦道同尖沙咀情況係一樣,
佐敦道塞車兩個主因係上海街同廣東道堆私家車,
尖沙咀就衰內街...

你架918X無論經佐敦定尖沙咀, 就算唔塞車, 過港島果邊時間唔見得好吸引...

根本做佐敦又好做尖沙咀又好都係too much,
條線最盡最盡都只可以跟904/905出入...

而且,
當杏花邨而家連繁忙時間都可以十個八個客,
就算真係做西隧車都只會考慮柴灣而非杏花邨...

兩味想要OK, 全日做柴灣先合理...

053h4 發表於 2020-10-12 18:54 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Citcalag 發表於 2020-10-12 19:09 | 顯示全部樓層
tonytsang_hk 發表於 2020-10-12 07:21

怕燈位多

所以兜埋入尖沙咀停多幾盞燈

goodest logic

//

根本就連佐敦都唔應該做,比你過到九龍出西隧後,佐敦一帶佐敦道、廣東道、渡船街一帶都係塞。應該至少櫻桃街出,甚至東京街出先有吸引力。

仲要開6-15分鐘一班?即係倒哂堆客落鐵。我話你知我經常搭118,正常非繁,旺角去到柴灣都係20~25分鐘左右。你入埋尖沙咀都唔知入到西隧未。星期五尖沙咀內街仲會非常塞車塞到彌敦道至少頂到上佐敦道。至於反方向,就算上午繁忙時間,柴斜去到旺角都係40分鐘左右。

紅隧係塞,但係一定要停。118/P本身紅隧落成半車客,咁又倒哂落鐵啦。
brianso198 發表於 2020-10-12 19:52 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-10-12 19:09
怕燈位多

所以兜埋入尖沙咀停多幾盞燈

所以咪話,
就算真係要做,
最盡最盡旺角已經要尾站...

你一落埋油麻地就真係too much,
仲要紅隧有堆時間相對無咁塞車,
呢架918X根本唔會快好多...

118我近年都搭得多,
雖然我只係阿公岩道落不過唔覺得118慢到接受唔到...

樓主| tonytsang_hk 發表於 2020-10-12 21:01 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-10-12 19:52
所以咪話,
就算真係要做,
最盡最盡旺角已經要尾站...

咁就唔怪得,我一個月都搭過幾次118,如果4點1係富城閣上車,最快4點9個半字可以係碧街落車,4點57分係基榮落車。呢個情況係灣仔北唔塞車,要慢塞入紅隧,順利埋站,漆咸道微塞既時間。如果5點甚至5點半後,紅隧車流增多,45分鐘只能去到紅隧巴士站,因為呢個時候,灣仔北燈位開始塞車,紅隧巴士站車龍開始倒灌,要5分鐘以上先埋到站,如果要去埋旺角,仲要塞埋漆咸道,咁就要差唔多1個鐘。其實我試過平日12點40分搭,去到眾坊街落車大約1點25分

最離譜果次係有次星期六有次下午1點45分搭呢條線,又係富城閣上車,去到灣仔北都好地地,但係一入到紅隧中段就開始塞,司機仲問嘩,今日咁塞既,郁下郁下咁慢慢塞到出紅磡,仲要塞左一陣先埋站,落到車再望錶,已經差唔多2點45分。所以我覺得呢條線既行車時間係相當唔穩定。

至於去港島方向,試過返工時間係紅隧上,7點25分上車,大約8點5-10分到常安街。不過油麻地旺角上車既人塞左幾耐先去到我個站就不得而知

另外,有人指有人話坐118轉東鐵係常用通勤路徑。我只能說,而家就一定係,但東鐵延伸後,港鐵轉乘會仲方便。而且紅磡站會搬遠左,優勢一定唔及而家。

btw 我已於上面文章承認自己錯判,望各位高抬貴手
 樓主| tonytsang_hk 發表於 2020-10-12 21:04 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2020-10-12 10:08
佐敦道塞車會慢過你兜尖沙咀?

而家去尖沙咀唔係紅隧口行去就係789轉地鐵

呢個提議唔錯,新線叫789A會唔會較好?

brianso198 發表於 2020-10-12 22:06 | 顯示全部樓層
tonytsang_hk 發表於 2020-10-12 21:01
咁就唔怪得,我一個月都搭過幾次118,如果4點1係富城閣上車,最快4點9個半字可以係碧街落車,4點57分係基 ...

你個case算好好,
110星期六筲箕灣開可以三個鐘先到尖沙咀...