hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 全車焚毀的 SR9793 @ 沙田廠
開啟左側

[經歷分享/報告] 全車焚毀的 SR9793 @ 沙田廠

chunglau 發表於 2020-10-14 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層

其實架車著火之前,應該係唔妥,儀標板個電腦會響㗎,點解每次都係由乘客/冒煙/著咗火先至發覺,到果陣都已經冇得救,以前B9TL(AVBW29)都係,仲要每次都係九巴,城巴6448只係被縱火
HR1377 發表於 2020-10-14 17:42 | 顯示全部樓層
ML3941 發表於 2020-10-13 22:04
SD6028就話引擎維修不當引起著火
至於SH963係咩原因導致著火?
其實城巴架2303同樣都係壞車擺到工程車到先 ...

SH 963係電線短路導致著火,情況與LN5481相似。

只不過車廠沒有泊滿巴士冇出現火燒連環船
hkbw 發表於 2020-10-14 17:53 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-10-14 02:00
㗎673喺港島上車嘅客確實係聞唔到味
開始聞到味係駛緊去大老山隧道

不過個位乘客事後講到咁...又唔見佢早D講..等到出左事先咁講...

正正就係好似你所講咁, 其實有味未必代表D乜...出左事咁樣同傳媒講, 俾人覺得司機有疏忽咁LAW..

殺雞焉用牛刀?!
s3bl469@73a 發表於 2020-10-14 18:39 來自手機 | 顯示全部樓層

根本而家點司機係完全無呢個意識,係市民聞聞到先至出事話俾車長聽,係引擎過熱指示燈都感應唔到,ADL應該要留意吓禍,成3000幾部係佢公司產品
HV9990 發表於 2020-10-15 01:33 | 顯示全部樓層
s3bl469@73a 發表於 2020-10-14 18:39
根本而家點司機係完全無呢個意識,係市民聞聞到先至出事話俾車長聽,係引擎過熱指示燈都感應唔到,ADL應該 ...

而家好似係話嗱死迫力而唔係引擎過熱喎
KCRC . Keep Moving
hkbw 發表於 2020-10-15 07:32 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2020-10-15 01:33

唔通全部車要好似F1賽車裝晒SENSOR咩? brake又一堆sensor, 引擎又一堆.....

咁就大件事了...beep到你傻....學德國科技咁小小事就lock晒車....下下壞車要剷車就麻煩...
殺雞焉用牛刀?!
s3bl469@73a 發表於 2020-10-15 08:58 來自手機 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2020-10-15 01:33

即使架車發生咩問題,司機唔應該繼續俾架車行,發生時,明知架車機件已經過熱,點解司機仲要繼續行行吓先至發現㗎,呢點可以間接上人為疏忽啦,而唔係發生意外啦。

其實上水廠而家出個批點卡佬質素係非常參差,我試過搭E6X,點車長揸到格硬踩油同堆頭,更而且仲小弓小事狂踩油,你話架車唔傷就假啦,仲有,個司機處理壞車方面反應係非常慢,如果渣978咁,點司機仲格硬行,一揸揸吓就著火嘅話,你話後果大唔大獲。
HR1377 發表於 2020-10-15 09:05 | 顯示全部樓層
s3bl469@73a 發表於 2020-10-15 08:58
即使架車發生咩問題,司機唔應該繼續俾架車行,發生時,明知架車機件已經過熱,點解司機仲要繼續行行吓先 ...

司機狂踩油會不會公司不能提供足夠行車時間而令司機拼命踩油爭取休息時間?

城巴8515意外正正反映公司沒有提供足夠行車時間俾車長而導致
s3bl469@73a 發表於 2020-10-15 09:09 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2020-10-15 09:05
司機狂踩油會不會公司不能提供足夠行車時間而令司機拼命踩油爭取休息時間?

城巴8515意外正正反映公司沒 ...

呢個都可能,正常E500個引擎過熱感應係好快,一只要有訊息出嘅話,正常司機會識處理,問題就係,事發個陣,司機係知,但係點解會出事,問題出咗係邊到呢?

難聽個句,人無事,但係架車有事囉
柴頭兄 發表於 2020-10-15 11:33 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2020-10-14 17:53
不過個位乘客事後講到咁...又唔見佢早D講..等到出左事先咁講...

正正就係好似你所講咁, 其實有味未必代 ...

唔係訪問時講個事實都要諗埋 D 冇腦白痴點諗個車長先講下話 ?

文字根本點形容唔到個燶味有幾濃烈,我就感受唔到,
巴士有燶味其實好普通,係轉車站等車十架有十架駛埋黎停低都好大陣燶味...