hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 急問,朝早屯門巿中心去中環街市
開啟左側

急問,朝早屯門巿中心去中環街市

lsc04d11 發表於 2020-10-15 06:34 來自手機 | 顯示全部樓層

hihihi 發表於 2020-10-14 22:11
呀生,我係有禮貌咁認真問問題,你嘅態度如何已經可以反映出你係一個點既人,第一,你唔想答冇人逼你答, ...

呀生 我見你明知錯板 又話急 先答你咋   你咁嘅要求 唔係俾呢啲冷門答案你  邊有得隔離冇人坐(起碼962B真心可以自私坐15分鐘 青龍頭先有人坐你隔離)

如果你一早唔寫隔離位都冇人坐 其實唔會有咁多事發生
即係你相睇講條件時  希望到火星結婚  如果唔得地球都得  係  你有後面嗰句 但一聽到你前面嗰句就已經俾人扣分啦    9點前要到中環即係上繁  上繁如果有啲咁嘅線 你覺得嗰條線仲保得住命咩? 叫你搭的士係益吓啲的士佬有大單接咋

你又何以唔見得我有禮貌答你呢?
檢討吓自己問嘢時啲要求先啦…

你睇下其他板友都係叫你上頭班車  我答嘅962B起碼唔需要太早 但又符合你一定要有位坐(而隔離位”最好”冇人坐)嘅要求  當大把置樂人都行去市中心搭車 倒番轉諗野其實唔過份嫁播  搭城巴又平過九巴呢…
AV296 發表於 2020-10-15 13:51 來自手機 | 顯示全部樓層

如果真係急事,建議早啲出門口,最多去到中環咪食個雪菜肉絲米囉,我知中環比較貴,但係一次半次,40蚊都唔算肉赤嘅

所以9點去中環,7點半之前好上車,上960 961 同支線都差唔多,最緊要7點半之前 (甚至7點3之前)

btw 上面有人話搭的士 老實講,行屯公分分鐘巴士快過的士 (原理同紅隧一樣,巴士有得打尖) 所以樓主如果想搭的士,起碼搭車去到荃灣先轉。不過巴士都唔算慢,所以的士就唔建議。

利申 亂嗡
teddybus 發表於 2020-10-15 14:14 來自手機 | 顯示全部樓層

路面情況好危險
建議樓主搭港鐵

NA4179x賢 發表於 2020-10-15 14:28 | 顯示全部樓層

你咁高要求建議唔好搭巴士,call車比較好
tonychow 發表於 2020-10-15 15:25 | 顯示全部樓層

首先呢,唔明點解樓上幾位咁敏感,唔想有人喺隔離可以有好多因素,例如有中型大小嘅行李(放喺隔離但未過行李大小限制)、行動不便想放柺杖,又或者因為疫情唔想坐咁密等等
基於私隱亦唔會追問樓主,亦唔知樓主最後選擇搭咗咩。事後講返,如果唔搭巴士又唔介意轉車,好唔想有人坐隔離嘅話,個人覺得 K51 轉 140M 轉機場快綫有機會係可行方案,9 系巴士基本上就唔建議(小巴總站上較大機會有左邊單丁位)
AV296 發表於 2020-10-15 16:16 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-10-15 15:25
首先呢,唔明點解樓上幾位咁敏感,唔想有人喺隔離可以有好多因素,例如有中型大小嘅行李(放喺隔離但未過行 ...

有得揀,我都想廿蚊可以換嚟無人喺隔離坐
呢點唔係問題,有位坐都唔係問題,問題係又要繁忙時間坐巴士又要有位坐又要9點去到又要巴士價錢...香港應該幾高難度,所以總有野要犧牲。

一睇樓主/層主就知都係有品味,同埋孤高不群嘅高尚情操

我諗咁樣會容易啲明白?
AV296 發表於 2020-10-15 16:18 來自手機 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2020-10-15 14:14
路面情況好危險
建議樓主搭港鐵

地鐵咪仲危險...成日都「不常見意外」
teddybus 發表於 2020-10-16 05:06 來自手機 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2020-10-15 16:18
地鐵咪仲危險...成日都「不常見意外」

不常見就唔會成日啦
何況尋日朝早都無事故

不過啱啱睇到樓主話要有櫈坐
仲要隔離無人
咁地鐵就唔啱佢喇
lsc04d11 發表於 2020-10-16 07:48 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-10-15 15:25
首先呢,唔明點解樓上幾位咁敏感,唔想有人喺隔離可以有好多因素,例如有中型大小嘅行李(放喺隔離但未過行 ...

有時唔係你唔想隔離有人坐  有時係被迫坐嗰個唔想隔離有個有隨身物件或想擺野既人坐
你揀人時人揀你

(最慘巴士冇個policy係俾兩個人價錢然後坐一個位霸一個位  老實講  話左好耐都未開嘅豪華巴士P960都未能答應你隔離會冇人坐 只係承諾冇企位)

我地呢個post都end得嫁喇  樓主點會匯報番佢咁差劣嘅搭車情況丫
cong 發表於 2020-10-16 10:24 | 顯示全部樓層