hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員建議整合屯門至荃葵巴士線
開啟左側

[其他] 荃灣區議員建議整合屯門至荃葵巴士線

jocosben 發表於 2020-10-15 18:35 來自手機 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2020-10-15 17:59
其實就係同 52X 宜家個模式一樣, 鐘意可以一程過出九龍, 想快都可以轉車站落車轉, 252M 個建議只係衰在要 ...

掃管笏同青公唔夠客支撐長途路線當然明白,所以52X, 962E, 261B呢d要夾埋深井一齊做都無得好講。
不過,大西北出城第一步一定係荃灣,兩區聯繫好密切,唔同其他長途線路,對大西北人黎講,出荃灣有直車係正常期望,唔想兜深井亦正常不過。
你話慢可以選擇轉車,想一程過就兜深井,呢個模式我都同意。問題掃管笏現時得252呢條係係惟一全日巴士路線,本身巴士資源就唔夠。因應人口增長,252將來增加或擴展服務既可能性好大,就算唔可以延長荃灣,巴士公司應該都會預留資源比條線加班。252M路線長,用既資源唔少,252現時要轉車但班次都唔係密,仲話要將有限資源擺落去深井?與其甘樣,我點解唔做密252班次先?
成件事點睇都係伍顯龍搵人笨多d, 想借掃管笏多個屋苑入伙爭取有車去屯轉同拗多條線去葵涌
ccchhhuuunnn 發表於 2020-10-15 18:35 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-10-15 17:02
既然講到咩都可以轉乘
取消得 57M 就好應該殺埋另一條差唔多客量既路線

67A加8架唔係兩架
Kj2052 發表於 2020-10-15 18:38 來自手機 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-10-15 18:29
呢個伍顯龍係咪準備同屯門區會嘈交,你自己都未搞掂你個區條234AB,遲啲掃管笏入滿伙52X可能飛埋深井,屯轉 ...

67m 66m有迫切需要加班
如果57m取消
58m行埋一邊
同埋66m延長至荔景北

258X 發表於 2020-10-15 18:51 | 顯示全部樓層

258X 發表於 2020-10-15 18:53 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2020-10-15 18:57 來自手機 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-10-15 18:53
完全唔知關67M咩事,我知道有啲人早上會係大興行去建生坐58M特,所以需要加班,當然66M係最有需要加班先 ...

67m遲啲54區入伙
RA472 發表於 2020-10-15 18:57 | 顯示全部樓層

258X 發表於 2020-10-15 18:29
呢個伍顯龍係咪準備同屯門區會嘈交,你自己都未搞掂你個區條234AB,遲啲掃管笏入滿伙52X可能飛埋深井,屯轉 ...

57M同66M合併左先啦,來回經一經大興冇問題架
66M改繁時單向往荔景北

62X改全日並延長去兆康、54區
258X 發表於 2020-10-15 18:58 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-10-15 19:00 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-10-15 19:04 | 顯示全部樓層