hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海路線948延長服務時間
開啟左側

[路線消息] 過海路線948延長服務時間

leo_ku 發表於 2020-10-16 06:03 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-10-16 06:06 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-10-16 06:57 | 顯示全部樓層
948以前就話怕無客唔開非繁或30分一班
依家證明客量都OK,其實都無藉口唔加時加車
世界很簡單 人類很複雜
ATENU364TC196 發表於 2020-10-16 07:05 | 顯示全部樓層

運吉19-20 RPP 入面除咗948加時外,其實仲有話948A加班,唔知會唔會找埋條數呢?
另外其實948有好多個時段都需要加班,例如平日上繁過後有需要開返15/20分鐘一班,下繁應該正式加到上去5-6分鐘一班,晚間絕對需要開15分鐘一班,星期六日部份時段可以開返15分鐘一班

唔知948加時會唔會都順便考慮吓加班呢

arfung 發表於 2020-10-16 08:00 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2020-10-15 21:09
所以一直覺得五點就開尾班車很奇怪,唔知邊個諗出來,開到七點都係開多 4 班車,每間兩班,都唔爭在啦
...

平日下午5半到6半幾班41A,好多放工客,儲到頂閘上公路離開青衣,249x也是(多埋IVE客!?)。

見948五點班車客量不差 (好睇過好多同區路線),30分一班開到六半/七點過海,應該有得做。

下繁係68E北行谷唔起,青衣連窗口位都唔滿,但欖隧等佢既人數又唔穩定。佢都有資格開20分,948南行試開幾班30分延時也不為過。
GD1570 發表於 2020-10-16 09:48 | 顯示全部樓層
為咗青衣嘅放工放學客,948南行真係有需要開到19:00, 甚至20:00都唔太過份啦⋯⋯
你有你可愛,我有我好笑。
VA73@2A 發表於 2020-10-16 09:56 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-10-16 09:48
為咗青衣嘅放工放學客,948南行真係有需要開到19:00, 甚至20:00都唔太過份啦⋯⋯ ...

其實睇返初期個建議,佢係建議每日南行尾車延長到1900,唔係淨係星期六、日
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1117526-1-1.html
GD1570 發表於 2020-10-16 10:12 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2020-10-16 09:56
其實睇返初期個建議,佢係建議每日南行尾車延長到1900,唔係淨係星期六、日
https://www.hkitalk.net/HKiTal ...

計劃係計劃,實際有冇做係另一回事⋯⋯
依家正正就係傳出只有周末周日先去到19:00,
但平日就繼續17:00⋯⋯

你有你可愛,我有我好笑。
Tummy 發表於 2020-10-16 10:18 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-10-16 02:57
936頭車過港島石圍角0820先開,過到四小龍分分鐘成9點

回程又收成18蚊,過完荔枝角站又唔停美孚,又要塞 ...

其實四小龍嘅客眞係冇咁介意 936 個價
亦都唔介意佢九點先開到過嚟

中上環返九點半十點嘅大有人在
頭幾班 936 去到碧海 都有大約十幾人上車
甚至下繁回程 936 碧海都有七八個落車 不過如果 936A 都停埋碧海就最好啦
尤其係依家改咗道唔上西廊

不過咁講
936 當初改行葵涌道 本身都係想染指葵芳㗎啦
但係成年幾兩年都唔落橋行
同埋行得葵涌道 咁不如直接行荔枝角道走啦
可能話要畀人轉車上上路 但我寧願用美孚做轉車站
又想入四小龍又想入長沙灣道又想做葵芳又想做上葵
世界上邊會有咁筍嘅事 ;P
依家做成咁 咪成個石圍角梨木樹當 936 冇到囉 ;P
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
 樓主| FBI2 發表於 2020-10-16 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2020-10-16 10:18
其實四小龍嘅客眞係冇咁介意 936 個價
亦都唔介意佢九點先開到過嚟

936A去程都可以加停四小龍吸返工客,反正而家仲有位上,但要考慮新巴因有905P而反對。