hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴 88X 加班
開啟左側

[服務調整] 新巴 88X 加班

boco1211 發表於 2020-10-19 10:58 來自手機 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2020-10-19 10:46
我覺得西行可以行灣仔道

點解要特登塞入去?告士打道落車行入去有幾難?
neoplan720p 發表於 2020-10-19 11:03 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2020-10-16 18:59
唔係咁,你首先明咗佢背後個 agenda 先
佢係東區人,不齒 18X 開辦令 720A 無得開全日,當然會想將全盤嘢 ...

720A最主要問題唔係全唔全日。
大家都知道720A非繁條數唔掂,亦都無可能繼續用當時形式去留全日。(大佬,佢同789都係金鐘專線,但客量差極遠

720A問題在於:
一、非繁雖然無需求,但下繁本身仍然發揮幾重要既功用,去分流720往東行既客流。
而事實亦都證明,重組後既一段時間,下繁東行無左720A,入境處同灣碼係硬食,
就算720所謂加左車,但因為中、上環交通擠塞,搞到班次不穩,變相灣北候車時間長左,甚至要等幾班先上到車。
所以,非繁無左720A唔緊要,但下繁係咪至少都應該保留返「1-2個鐘」既特車,由金鐘起載經灣北去東區呢?

二、非繁無左720A,對東區來講,問題並唔係少左條線,而係令到720西行車程增加(入海富唔係問題,兜琳寶徑出皇后像先係重點)。
當你望住788、590(未取消前)、70架架係側邊飛夏愨道直去皇后像,而你架720要用多5分鐘行琳寶徑,你會有咩感覺?
你或者會話:「挑,5分鐘咋嘛,好少je!」
但如果我本身由太古上車,去中環車程只係12-15分鐘,但入左琳寶徑,車程增加5分鐘,以%黎講,已經係+33.3%。
然後,你會話,新巴咪俾左18X你直飛去中環囉!
但18X要經鰂魚涌同北角,而且行中灣繞,非繁其實唔係想像中快過外告好多。到頭來,車程同720兜埋金鐘唔差得遠。

三、講左咁耐,其實東區居民,對新城最唔滿意既,
係對720、722系hea做既心態,
有咩改善就諗住利用「18X」、「88X」呢類「繞道概念股」去解決。
但試問,以下呢幾個問題,可以靠「18X」、「88X」呢類物體去解決嗎?
(a)720東區服務範圍過大,對頭站如愛秩序灣係毫無吸引力?(特別非繁仲要兜埋太古城)
(b)720西行兜金鐘,拖慢去中、上環既車程
(c)722上繁西行持續唔夠載(18X上繁西行,咪又係靠722載唔哂堆客黎翻生……)
(d)東行2、720、722三線齊兜金星
(e)722東行中環至灣仔區世界級走線
咁多年啦,新巴有嘗試解決過呢堆問題咩?
無呀,
只係識得不斷開貴價線搶人錢,但又開得唔叻,
結果咪怨聲載道囉。

評分

參與人數 3aPower +5 HugeC +30 收起 理由
thisis0127 + 1 + 10 英雄所見略同
Tummy + 2 + 10 基本上除咗 788 789 東區其餘 7 綫都係災難.
ahken + 2 + 10 兜琳寶徑出皇后像先係重點

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
neoplan720p 發表於 2020-10-19 11:10 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-10-19 10:57
789唔掂係事實, 但係掂點解唔改兩繁, 係因為789係要補8X當日改去跑馬地個位, 而無辦法縮番轉頭而已

巴士 ...

唔好講縮時咁嚴重,要拎上區會諮詢;如果盤數真係咁爛,至少可以減班,唔駛問區會,點解新城唔做?
係愛?係有heart?
我唔知啦。
定係其實789盤數,並唔係你地想像中咁爛呢?

PS.講過好多次,789車程短、回車快,其實成本唔太高。
再講,你搞789,隨時788又會被牽連。
你咪試下789縮時,然後788西行入返海富同琳寶徑,
睇下小西灣班人,會唔會好似西筲班傻仔咁笨實,通過呢個建議囉。

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
053h4 發表於 2020-10-19 11:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kay 發表於 2020-10-19 11:12 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-10-19 11:03
大家都知道720A非繁條數唔掂,亦都無可能繼續用當時形式去留全日。(大佬, ...

咁人地營運方針係咁,呢個無得拗

問題係,改快收原價
你肯,巴士公司都唔肯

新巴依家都應該後悔開720X

720X 坐夠100人先得$680
49X坐53人已經多過$680

33X,88X點解有得加強服務
原因就係現有班次有得賺
一班車收900-1000蚊,2號/18可以咩?

720 722或者可以,但同樣運載力,33X/88X可以收更多錢
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2020-10-19 11:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
brianso198 發表於 2020-10-19 11:21 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-10-19 11:12
咁人地營運方針係咁,呢個無得拗

問題係,改快收原價

722早繁健康邨頂閘頂到咁仲要有批流水客坐去康怡死都唔加班,
88X叻仔極企幾個就話有車加班,
呢D咩玩法?

價錢牌重要一件事,
但加班條件龍門亂搬就係問題...

再講,
你18X收左$8.4又點?咪一樣早繁同你照開廿分班...

新巴有無後悔開720X我唔知,
不過想分流722客流既話, 720X唔會係一個好方法...

boco1211 發表於 2020-10-19 11:24 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-10-19 11:03
大家都知道720A非繁條數唔掂,亦都無可能繼續用當時形式去留全日。(大佬, ...

722 東行改跟780 咁行會唔會好啲?好似叫做拉直咗同做到上環

720金星嘅問題都係夜晚先有,開條行灣仔道嘅全晚線,去頂走呢個位(可能每晚5-11,做灣仔銅鑼灣放工客、街客為主),甚至做全日令720西行飛埋金鐘

如果2飛金星,倒頭來仲搶到更多720/722客,新巴應該唔肯去做

18X改咗港澳直落繞道,$8.4貴價特快,變咗720X開回程嘅可能性會低咗,除非政總先轉落繞道,唔加價下好難有中環直落繞道嘅快車
053h4 發表於 2020-10-19 11:27 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
brianso198 發表於 2020-10-19 11:28 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2020-10-19 11:24
722 東行改跟780 咁行會唔會好啲?好似叫做拉直咗同做到上環

720金星嘅問題都係夜晚先有,開條行灣仔道 ...

老老實實,
當你有18X貴價中環特快,
新巴一樣係幾年後走去開條720X...

根本唔會話因為上環特快而呃殺左中環無繞道車去東區既機會,
差在間公司肯唔肯去認真研究...

再講,
722早繁開6分鐘班係頂閘收場,
點解下繁15分鐘班最叻都係好個別班次識坐滿/企人?

耀東批客縑722慢就好肯定架啦,
但點解連鰂魚涌都做唔返早繁條客數?

720都叫做好小小...