hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 問路:石塘咀往深井村
開啟左側

問路:石塘咀往深井村

owen1234 發表於 2006-7-18 15:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟本星期六要入深井同親戚食飯,
不過我咁大個人都係去個一次,
所以想問有咩方法最快。

我知道城巴962B可以去到,
但家人嫌車費太貴,
所以呢個方法唔洗考慮。

跟住我睇個地圖,
見到234A/B都經深井,
如果由石塘咀搭紅小往荃灣轉234A/B
會唔會太耐?

仲有冇其他方法?
~thx~
cx838 發表於 2006-7-18 15:31 | 顯示全部樓層
由石塘咀坐小巴去荃灣,大約要 35 分鐘,或更少,234A 會較快,大約 20 分鐘。
反而最大問題是轉車,他們之間並沒有相連車站,在荃灣要走一段不短的街市
街的,您可以考慮的。不知道你的起點在那兒。如果是近海旁警署那邊,在干諾
道西坐 962B 便可,但要注意 962B 的服務時間。其實唔駛轉車的話, 962B 會比
紅小便宜。
fai 發表於 2006-7-18 15:36 | 顯示全部樓層
962B都嫌貴!?俾你用其他方法左轉右轉分分鐘仲貴!除非你地有五六個人又有
辦法搵到部好平好平既貨VAN(但行西隧平極有限)

原帖由 owen1234 於 2006-7-18 15:07 發表
所以想問有咩方法最快。

但家人嫌車費太貴,
所以呢個方法唔洗考慮。

跟住我睇個地圖,
如 ...

[i]影像.從心[/i]
 樓主| owen1234 發表於 2006-7-18 16:15 | 顯示全部樓層

原帖由 cx838 於 2006-7-18 15:31 發表
由石塘咀坐小巴去荃灣,大約要 35 分鐘,或更少,234A 會較快,大約 20 分鐘。
反而最大問題是轉車,他們之間並沒有相連車站,在荃灣要走一段不短的街市
街的,您可以考慮的。不知道你的起點在那兒。如果是近海 ...

明白,咁我到時會選擇搭962B
~thx~

原帖由 fai 於 2006-7-18 15:36 發表
962B都嫌貴!?俾你用其他方法左轉右轉分分鐘仲貴!除非你地有五六個人又有
辦法搵到部好平好平既貨VAN(但行西隧平極有限)

哈,咁我唯有極力游說佢地搭962B
~thx~
Ketsu 發表於 2006-7-18 16:21 | 顯示全部樓層
原帖由 cx838 於 2006-7-18 15:31 發表
街的,您可以考慮的。不知道你的起點在那兒。如果是近海 ...

其實仲有一個更平既方法
就係搭904/905去深水轉52x
咁搭應該係最平既
應該大概$8.9 (以905分段計) + $9.5 = $18.4
轉車地方可以選擇響麗閣村附近
你喜歡既去到美孚先轉車都得

不過你要注意904/905經旺角道果邊
好有機會塞車囉
記得我由皇后街果頭坐落美孚
好似差唔多成個鐘頭
但係52x過左美孚之後
下一個站已經係深井

(其實你地耐不久先去一次深井
唔想搭太耐車既話
不如真係一程962B好過啦
好過你地轉來轉去丫)
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| owen1234 發表於 2006-7-18 16:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-7-18 16:21 發表

其實仲有一個更平既方法
就係搭904/905去深水轉52x
咁搭應該係最平既
應該大概$8.9 (以905分段計) + $9.5 = $18.4
轉車地方可以選擇響麗閣村附近
你喜歡既去到美孚先轉車都得

不過你要注意904/905經 ...

先多謝你提供呢個方法....
不過我都係驚係旺角會塞車
而且962B同5B/10等線有轉乘,
所以我會選擇搭962B
ccicoltd 發表於 2006-7-18 17:31 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-7-18 16:21 發表
其實仲有一個更平既方法
就係搭904/905去深水埗轉52x
咁搭應該係最平既

西區流水線 1、5、10 等與 962B 設免費轉乘,兩程合共只需 $18.2。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
Ketsu 發表於 2006-7-18 17:40 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2006-7-18 17:31 發表

西區流水線 1、5、10 等與 962B 設免費轉乘,兩程合共只需 $18.2。

其實我係記錯左962系係超過廿蚊既
Abusing dead rule -> Denial of reality
fai 發表於 2006-7-18 18:36 | 顯示全部樓層
即日來回仲有折扣添!

原帖由 Ketsu 於 2006-7-18 17:40 發表

其實我係記錯左962系係超過廿蚊既
[i]影像.從心[/i]
ming03 發表於 2006-7-18 20:22 | 顯示全部樓層

原帖由 owen1234 於 2006-7-18 15:07 發表
所以想問有咩方法最快。

但家人嫌車費太貴,
所以呢個方法唔洗考慮。

跟住我睇個地圖,
如 ...

叮叮 + 東涌線 + 荃灣線 + 234A
($2 + $5.7 + $4.9) = $12.6

你搭地龍有無學生優惠? 如果有,呢個方法應該係最平喇