hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 石門、濱景應該用沙田線定馬鞍山線處理 ...
開啟左側

[問題] 石門、濱景應該用沙田線定馬鞍山線處理

av335 發表於 2020-10-18 01:42 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-10-18 00:01
我覺得而家40X收緊掠水價做馬鞍山源禾會係最大阻力
九巴唔會樂意為數唔少但位位收$9.1嘅短途客

要九巴有動力重組會係40E全日,由十四鄉/泥涌掃到恆康街
位位回程收足12.7
流星☆雨 發表於 2020-10-18 02:06 | 顯示全部樓層
av335 發表於 2020-10-18 01:42
位位回程收足12.7
...

9.1上到12.7 區議會會俾呢件事發生咩?
趕客路上 理_得你
kitarolo 發表於 2020-10-18 06:11 | 顯示全部樓層
av335 發表於 2020-10-18 01:42
位位回程收足12.7
...

$12.7就要烏溪沙站後直上公路
需知呢個價接近278X嘅水平,唔好
將機場A線嗰種風氣蔓延開去,即係收盡
之餘,又明知唔夠客而瘋狂地兜先捨得上公路。
RyanPun 發表於 2020-10-18 10:08 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-10-18 06:11

基本上依家九巴做重組嘅大方向,一係跟屯轉模式,乜叉線都隊哂落轉車站、一係機場線嗰種,錢就比多一成幾,時間嘥多一倍幾,想40X俾$9.1第一城上公路?我諗可以慳返啖氣。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-10-18 12:48 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-10-18 02:06
9.1上到12.7 區議會會俾呢件事發生咩?

來回平均$10.9
多咗$1.8當恆耀直出附加費

當然可以40X ($9.1) 同40E ($12.7) 並存,馬鞍山同葵涌做聯全班次就最好

而家40X非繁都開到12分鐘一班 (每小時5班),做埋十四鄉、落禾沙下,拆兩條20 (加到每小時6班) 應該唔難
流星☆雨 發表於 2020-10-18 16:56 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-10-18 12:48
來回平均$10.9

加一蚊加一級左右都仲得
加$1.8就係加兩級
趕客路上 理_得你
sq285 發表於 2020-10-18 19:11 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-10-18 12:48
來回平均$10.9

講起收費問題
其實去到城隧系統荃葵去大埔都係$10.1
依家泥涌出市區全部比烏溪沙站/利安貴$2~$3當早繁一程過收貴啲都算

如果40X全日拆開兩條重疊線,單程隨時無啦啦要加$3.6

唔好話區議會,班客都唔會放過你

現實係,因為馬鞍山係主要服務區域,40X要重組拆條40E做十四鄉,只係可以喺滿足以下條件下進行:
1. 馬鞍山段上/落現金客實收$9.1一程 (城隧轉車站問題我之前講過,唔重覆)
2. 馬鞍山段班次維持現有12/15分一班 (唔係20~30分鐘嚟兩班*)
* 依家非繁喺葵芳邨站等附近總站開上大欖隧道嘅69M/265M/269M都係0/5/15分一班
完全冇可能期望40E同40X做到靚嘅聯合班次

結論: 如果唔係搵到車做十四鄉-泥涌-烏溪沙站直出城隧後經大河道天橋直落如心廣場
(可以考慮呢條新線做埋雙向十四鄉-泥涌-烏溪沙站後直出沙田站,收$8.6)
唔好玩40X馬鞍山班客,留畀99/299X做好過啦
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
busnrail_fans 發表於 2020-10-19 00:16 | 顯示全部樓層
Off Topic:
石門區冇個似樣啲嘅巴士總站/PTI
濱景總站同埋碩門邨總站又只係泊街站嚟,後者仲要因為黨鐵話係消防通道嘅關係,ban咗用埋黨鐵站B/D出口出面咁空曠嘅地方嚟擴建巴士總站
如果唔係照計可以開多幾條類似82X, 281A咁,沙田區內方面主打廣源、愉翠、威記同埋一城呢一帶地區嘅跨區巴士線,順手「瀨」埋石門做總站
AVW28 發表於 2020-10-19 09:52 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-10-17 22:21
有 T4 咁 40X 點改?上青沙?

40X應該甩唔到源和路,巴士公司根本唔會願意去程烏溪沙至源和路每位收少$3、回程收少$0.3;至於源和路,都一樣有人唔介意比多$1上城隧換唔入沙中巴總。
按:86K/S係收$6.1、48X收$8.1。
當然,其實我覺得唔應該搵區外線的資源做區內線的角色,但奈何在配額制的環境下,巴士公司應該都無得揀(有錢唔搵咩)。
LL3850
AVW28 發表於 2020-10-19 10:12 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-10-18 06:11

一係40E係馬鞍山區內跟X89D行,咁利安錦英都有得揀,想快1X分鐘咪比多$3.X,想搭平車既代價就要兜馬市亞公角街源和路。雖然機場A線呢種風氣唔應該習非成是(在市民角度黎講係),但站係巴士公司立場其實無得唔咁做,在配額制下,作為純商業機構始終都係要搵錢。不過題外話,近幾年兩大陣營公司開辦既機場路線以A線為主,這無疑是因為A線所投入的成本較少,回本較快。40E作為新界市區路線,本來就唔應該同機場A線比,因為收費的標準唔同,而40E收費收到盡唔緊要,但問題係市民覺得抵唔抵比?收多$3.X但比原本快得果10分鐘都無既,比你都接受唔到啦!除非無得揀咁滯。呢個就係點解89D/89P/X89D比89C受歡迎唔係無原因,原因就係乘客可以比多$0.3-$1.4搭快車換快成倍時間,當同樣由耀安去彩虹,比你會揀20分鐘車程就去到果架,定揀40分鐘車程先去到果架呢?
LL3850