hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士相片精華 - 中華巴士 舊相齊齊貼 中巴 珍寶 系列 !!!
開啟左側

舊相齊齊貼 中巴 珍寶 系列 !!!

DD2113 發表於 2006-7-19 00:46 | 顯示全部樓層

原帖由 dennisla 於 2006-7-19 00:32 發表

呢部LF88我留意0左佢好耐,佢似乎係部士啤車或者係車房打仗車 (88 好意頭)
,成日0係港碼,但係攪住唔同線
101, 113, 119, 690, 103, 109, 104 ,冇乜邊部珍寶好似佢咁行咁多線

係呀, 當年成日見佢在港碼攪了紅牌, 騎在兩條坑的"駁"上....

有天, 見佢真係行 103 @蒲飛路:
反對所有專利巴士全空調化!
DA21 發表於 2006-7-19 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 dennisla 於 2006-7-19 00:32 發表

呢部LF88我留意0左佢好耐,佢似乎係部士啤車或者係車房打仗車 (88 好意頭)
,成日0係港碼,但係攪住唔同線
101, 113, 119, 690, 103, 109, 104 ,冇乜邊部珍寶好似佢咁行咁多線

呢張經典相0既主角,雖然 ...

dennis 兄,我見你網頁有一張 DA21 @ 101 呀,可否給我收藏呀?萬分感謝!!

我好後悔一張 DA21 @ 101 都無影過呀:'(

相中師傅就係當年每晚都渣 DA21 果個車房師兄。而家做左港澳碼頭大後備!

睇返張相既日期,當日黃昏打仗車有 DL10,DM2,LA15 同埋 DA21。(因為我有記錄)

奇怪喇,睇相就係 LA14,點解我寫 LA15 既,我通常都係落街睇住 D 特車喎,唔通我寫錯?

愛人要結婚了,新郎不是葡萄
dennisla 發表於 2006-7-19 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 DA21 於 2006-7-19 00:59 發表

dennis 兄,我見你網頁有一張 DA21 @ 101 呀,可否給我收藏呀?萬分感謝!!

我好後悔一張 DA21 @ 101 都無影過呀:'(

相中師傅就係當年每晚都渣 DA21 果個車房師兄。而家做左港澳碼頭 ...

冇問題,其實0的相放得0係網頁就預0左俾人save,所以請隨便。
Welcome to www.chinamotorbus.com
DA21 發表於 2006-7-19 01:12 | 顯示全部樓層

原帖由 dennisla 於 2006-7-19 01:08 發表

冇問題,其實0的相放得0係網頁就預0左俾人save,所以請隨便。

多謝晒。

睇返你網頁 D 相真係好開心。多謝你咁有心機整個網頁
DD2113 發表於 2006-7-19 01:41 | 顯示全部樓層
個個都係貼一兩部, 不如貼d 有台型同有中巴特色的合照啦!!
DA21 發表於 2006-7-19 17:09 | 顯示全部樓層
原帖由 DD2113 於 2006-7-19 01:41 發表
個個都係貼一兩部, 不如貼d 有台型同有中巴特色的合照啦!!

Ching 兄,照你呢張相睇,LF110 頭牌箱比隔離架 LF252 略為低喎,係咪只得 LF110 係咁定係頭批"細窗"既 LF 都係咁呢?

定係我錯覺,好似分隔奶白色同藍色高低唔同呢? (希望睇得明我講咩)

DD2113 發表於 2006-7-19 17:26 | 顯示全部樓層

原帖由 DA21 於 2006-7-19 17:09 發表

Ching 兄,照你呢張相睇,LF110 頭牌箱比隔離架 LF252 略為低喎,係咪只得 LF110 係咁定係頭批"細窗"既 LF 都係咁呢?

定係我錯覺,好似分隔奶白色同藍色高低唔同呢? (希望睇得明我講咩)

唔係頭牌箱的高低問題, 而係那批珍寶的拉釘邊位 (黑線) 高低的問題.

"高黑線" 的Examples (Rebody/ 撞過的 Alexander 珍寶):

樓主| SBS_Super_Bus 發表於 2006-7-20 00:00 | 顯示全部樓層

珍寶 行隧道線佢個 吉拿 引擎於隧道內發出的環迴立體聲,
只有身處其中才能感受得到 !!!
SuperBus
grantbus 發表於 2006-7-20 16:45 | 顯示全部樓層
LF258@91

講起珍寶引擎聲,以前中巴D珍寶真係Keep得好好,
高速行三四波D聲係用清脆去形容,不過一切都成
歷史,依家想聽番珍寶聲都幾難。
點解D人鐘意影到架巴士細細粒
DA32EM4321 發表於 2006-7-21 01:12 | 顯示全部樓層

原帖由 grantbus 於 2006-7-20 16:45 發表
LF258@91
?c=590303993

講起珍寶引擎聲,以前中巴D珍寶真係Keep得好好,
高速行三四波D聲係用清脆去形容,不過一切都成
歷史,依 ...

番大陸仲聽到既..

不過就....

上個月番過一次..