hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 屯門廠12.8調廠消息
開啟左側

屯門廠12.8調廠消息

RA472 發表於 2020-10-19 18:17 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-10-19 10:45
沙廠長車自己都唔夠分,仲點會肯調出嚟,水塘車照派去過海線就知咩事。
其實市區廠手揸緊一堆隧道線12.8 ...

沙廠真正需要ZF多過voith
3ATENU好都要跑公路

情願佢入返多啲ZF放便沙田大廠同水廠互換/車務調動
九廠都行到12.8,比下水塘voith車佢都得啦
RV9019_276 發表於 2020-10-19 20:12 來自手機 | 顯示全部樓層
其實點解要咁執著於水塘?我寧願有位坐舒服啲,依家68A好多B1車,啲12.8座位數量比普通12米仲少咁幾個,真係唔開胃
RyanPun 發表於 2020-10-19 20:44 | 顯示全部樓層
RA472 發表於 2020-10-19 18:17
沙廠真正需要ZF多過voith
3ATENU好都要跑公路

沙廠要得ZF,不外乎係大埔北區嗰幾條同680/681,而且水廠得返73X嗰幾部voith ,唔計安全帶車問題,其實沙廠冇乜牙力再食到12.8 MCV,再者沙廠需要ZF線數量點都唔及屯廠多,沙廠食極都係voith 係唔出奇。

與其等唔知幾耐先有ZF長車比沙廠,不如先拎批voith解決直梯車派隧道線、12米高載派短途線嘅問題好似會快手啲。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
RA472 發表於 2020-10-19 23:06 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-10-19 20:44
沙廠要得ZF,不外乎係大埔北區嗰幾條同680/681,而且水廠得返73X嗰幾部voith ,唔計安全帶車問題,其實沙 ...

而家有74X、277X來回批咗12.8
水廠點都有得攞返一大堆,連帶307都受惠加返12.8
AtrHenu 發表於 2020-10-20 09:18 | 顯示全部樓層
RA472 發表於 2020-10-18 11:36
比下26、27、42C去清客一流

呢架TX 3612的確近日調去九廠並經常行26,27,但以K廠性格會可能呢D全座椅版俾直接俾290加大!!
霧燈豪.HT6962 發表於 2020-10-20 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-10-20 09:18
呢架TX 3612的確近日調去九廠並經常行26,27,但以K廠性格會可能呢D全座椅版俾直接俾290加大!!
...

呀9up版友架車今日先第一日行26 何謂經常行26 27?
坤仔 發表於 2020-10-21 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層

U>S
UD2083, UE4144, UE4577, UE5611
tomyipkm 發表於 2020-10-21 22:33 | 顯示全部樓層
坤仔 發表於 2020-10-21 22:25
U>S
UD2083, UE4144, UE4577, UE5611

UD2083本身好像是S廠出牌,現在重返娘家
不要假選舉
RyanPun 發表於 2020-10-21 23:04 | 顯示全部樓層
tomyipkm 發表於 2020-10-21 22:33
UD2083本身好像是S廠出牌,現在重返娘家

S廠出牌,87K最先掛12.8頭嗰幾部嚟,後來連同UD1910轉咗去屯門廠。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
HV7025 發表於 2020-10-21 23:04 來自手機 | 顯示全部樓層

RV9019_276 發表於 2020-10-19 20:12
其實點解要咁執著於水塘?我寧願有位坐舒服啲,依家68A好多B1車,啲12.8座位數量比普通12米仲少咁幾個,真 ...

睇下行咩線啦,行流水線多客唔上樓上,用水塘車明顯暢順啲
幾年前87K掛水塘12.8,大學上客,去耀安嗰班喺水塘企,企好多個都未企到樓梯口,去錦英利安嘅就樓上雅座大把位揀,喺同一架車做到各自修行,win-win

同一情況,用直梯車就慘啦
樓下嘅位話咁快無晒,去耀安嘅喺樓梯口企
但去錦英利安嘅,樓梯口附近已經企滿人,想上樓上都唔係咁易,隨時出現假頂閘

水塘車有佢嘅用處,但首先佢哋要行啱路線
87K呢種短程多客得來、又有人想上樓上嘅,我就相當希望可以用番呢批車