hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南區4X重組進展?
開啟左側

[問題] 南區4X重組進展?

又加價 發表於 2020-10-22 10:40 | 顯示全部樓層

巴士,一盤生意而已,蝕緊錢係事實,下下話官員壓人,但事實係巴士公司要改善財政,而唔會有人自願入多錢去錢箱ga

點解半山路線重組呢幾年唔同硬做,根本原因係因為12,13,12M,23等路線重有轉鐵客,而且出入繁忙地區為目的地為主。小巴呢幾年少左8-9成班次,咁如果佢地唔搭巴士咪個個渣車搭的士,所以呢個先係半山重組無硬推的主因。蝕錢都要飬著。

但如果重要講番當日西港島線通車而行政指令取消堆線的話,咁煩請睇下5B呢個例子,事實上現時全日計,最少客個段就係上環西港城個段,銅鑼灣灣仔上車上環落左8成,西營盤又會裝番短途客。即而因為5B無晒轉鐵客可以話由賺變蝕。唔係唔抽資源乘客就會因為可憐新城而無啦啦以新城駁腳而唔搭全程鐵。

1號就更明顯,西港城對出,日間見佢得四個客都試過。

如果新城再蝕兩年,政府又唔幫新城解決服務範圍經營問題,除時12,13都硬做。

蝕緊錢係事實,官員壓人都係事實。

蝕緊淨係諗住cut線,唔換新服務嘅,你想搵民意去授權endorse你? good luck
796B都換倒798啦。

cut咗3B, 23A又減咗12, 12M, 13, 23B, 40, 40M班咁多年,有咩新服務比倒人?
103P係一個嘗試,但離地。有幾多半山人會選擇塞紅隧而唔比貴啲金鐘轉鐵? 睇下23 vs 12M, 40就知啦
23X係個德政(但應該行英皇道而唔係渣華道),但偏偏德政就冇下文。

小巴至少45A, 堅城總站堆線係有特登食住西港島啲客。8 號等都變陣用8X應對。巴士? 一啲改善嘅意慾都冇....

中文係「改善」,蝗語先叫「優化」。
kay 發表於 2020-10-22 10:45 | 顯示全部樓層
半山當年講,共識應該係留12/13//23/40M
小巴方面,經過多年陰乾後
其實留低有用既,除左45A
只有10/31/28S/56A/56B

22新昌都唔想做,不過遲左CUT唔到
成個半山落中環小巴服務,由8/22/28
cut剩22
世界很簡單 人類很複雜
又加價 發表於 2020-10-22 10:57 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-10-22 10:45
半山當年講,共識應該係留12/13//23/40M
小巴方面,經過多年陰乾後
其實留低有用既,除左45A

返返去4X重組嘅問題,你點可能說服區議會支持上環返華富得返條20分鐘一班兼經塞車地區嘅大循環4號先
係就拉埋40/40M落水,但咁又牽涉到半山,搞埋半山又會搞到北角東區,所以最好其實係全港島做一個大重組。

結論:新城負責路線規劃嗰位,一係出缺,一係冇心,一係根本冇呢個位,運吉煮到埋黎就放上區會
FBI2 發表於 2020-10-22 11:02 來自手機 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2020-10-22 10:39
嘩我發覺你真係同 18 區居民都過唔去架喎
鬼唔望第一個行政指令 cut 你樓下啲線
你話我黑心都係咁講架喇 ...

我冇話要亂殺線,但合理重組係需要既。

西港島線既巴士重組,我覺得有d唔合理,例如殺M47我唔認同,40/40M二合一我唔認同,留18P殺18我唔認同。不過,唔代表乜都唔郁算數。

103P唔上柏道根本就係廢。
又加價 發表於 2020-10-22 11:07 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-10-22 11:02

西港島線既巴士重組,我覺得有d唔合理,例如殺M47我唔認同,40/4 ...

同意,例如3B根本係廢嘅我認同。
但重組唔係cutcutcut,咁叫cut線計劃算啦,何必堂而皇之咁叫咩巴士路線計劃 Bus Route Planning Programme

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 完全係殺線陰乾計劃

查看全部評分

leo_ku 發表於 2020-10-22 11:17 來自手機 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2020-10-22 11:28 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-10-22 11:02

西港島線既巴士重組,我覺得有d唔合理,例如殺M47我唔認同,40/4 ...

如果唔係亂殺線,個重組方式係合理嘅,邊度需要動用行政指令?

而家啲區佬對巴士公司啲重組方案咁大反對聲音,係因為呢十年八載搞落啲陰質嘢太多,令人對佢哋失去信心
根本個情況就同共產黨管治香港一模一樣,一開始講乜嘢一國兩制,到頭來日日整你個制
國際社會有眼睇,你大陸佬狼來了得多咪唔再信你囉

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
kay 發表於 2020-10-22 11:35 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2020-10-22 11:28
如果唔係亂殺線,個重組方式係合理嘅,邊度需要動用行政指令?

而家啲區佬對巴士公司啲重組方案咁大反對 ...

但硬推前都拉鋸多年

如果唔係3B比班區佬玩左咁多年同12併唔到

今日可能12唔駛減班比13去上環

南區雖然都拉鋸
但起碼46X/91A/95B CUT到非繁
無晒43X 46X 華貴田灣全日有70
根本居民係鐘意70多

係班巴迷成日要求復辦43X
區議會咪搞復康專線,華貴唔差,僅次利東
但去醫院睇醫生既客養唔起條線
華富最後4都無取消到
世界很簡單 人類很複雜
wingho_cwh 發表於 2020-10-22 11:49 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-10-22 11:35
但硬推前都拉鋸多年

如果唔係3B比班區佬玩左咁多年同12併唔到

咁你嗰兩條線併唔埋就係併唔埋架啦阿哥
3B 一路去到蒲飛路,12 去到西摩道就調頭,咁西摩道至蒲飛路之間嗰啲點
併咗之後上山方向唔經西摩道羅便臣東行,上面班貴客又話唔上山,根本併無可併

仲有,43X 同 70 根本唔係對立面,你不如話 590/590A 同 90B 爭客爭輸,海怡居民鐘意 90B 多啲?

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
053h4 發表於 2020-10-22 11:55 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽