hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議N271加經白石角及太和
開啟左側

[路線消息] 運輸署建議N271加經白石角及太和

leo_ku 發表於 2020-10-30 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-10-30 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-10-30 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-10-31 00:44 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-10-30 09:45
北區慳啲啦
話大窩西係大埔區,所以大窩西岀市區要大埔線做
但又日日想jam埋大埔區大窩西條 74D 資源 ...

北區想拎74D?
呢個係低能交通專頁同佢友好議員嘅個別提議
佢哋完全代表唔到北區居民
你問十個北區人
起碼9 個都唔知74D 係咩嚟
更談不上有興趣搶大埔人「賞賜」俾「同區」嘅大窩西嘅隔一小時先有車嘅巴士服務

你話北區「日日想jam 埋大埔區大窩西條 74D 資源」
有冇誇張到咁被害妄想?
73B 就真係被你哋jam 走咗行大窩西囉
hp8961 發表於 2020-10-31 01:15 來自手機 | 顯示全部樓層
louis19910701 發表於 2020-10-30 11:32
N271入沙田唔慢喎,經幾個站但服務到勁多人,N271已經算兜得少,
深宵出旺角50分鐘都叫慢??要快請搭的 ...

50分鐘都唔叫慢?仲要係到旺角咋喎,去到尖沙咀紅磡要一個鐘。我係話N271本身已經要兜運頭塘同沙田,已經搞到好慢,咁我都欣然接受左呢個5X分鐘車程而唔行1X分鐘路去搭快啲+平啲嘅紅Van,只係唔想佢要再兜更多嘅路加長本身已經好耐嘅車程。而家仲要係加11個站wor

而且又唔係得呢個方法,我就歡迎其他方法嘅,271S兜入白石角兼轉通宵線(我自己prefer呢個)、拉長N170、拉N73、直接綠Van27A變通宵、開條新嘅深宵巴士/小巴線白石角出市區,總之唔好要條本身已經咁兜嘅N271拉慢就得
271_N271 發表於 2020-10-31 01:30 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-10-31 00:44
北區想拎74D?
呢個係低能交通專頁同佢友好議員嘅個別提議
佢哋完全代表唔到北區居民

咁73B都係個別議員要求啫,未聽過大中、太和一帶有居民和議,

分別只係九巴肯改73B但唔理74D。

ryandroid 發表於 2020-10-31 01:49 來自手機 | 顯示全部樓層

271_N271 發表於 2020-10-31 01:30
咁73B都係個別議員要求啫,未聽過大中、太和一帶有居民和議,

分別只係九巴肯改73B但唔理74D。

73B 係個別議員要求?
大埔區議會巴士小組同交運會嘅議員幾乎全力支持喎

74D 得華明一個議員提案
同埋得同黨主席順便用嚟鬧運吉73B 嘅安排
就再無其他議員附和
可見74D 一事並非「北區日日想jam埋大埔區大窩西條 74D 資源」

相反大埔區議會委員會及工作小組支持73B 兜大窩西嘅議決不代表大埔嗎?
ryandroid 發表於 2020-10-31 02:04 來自手機 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-10-30 19:38
佢哋提議N73係因為本身就做新東穿梭,
主流客源,即係北區來往九龍,
可以揀喺廣福邨轉,唔使陪兜白石角 ...

N73 有沙田、北區客
仲有未封關前或之後通關嘅落馬洲客
並非大埔話N73 要兜白石角就要兜

大埔美其名話N73 做新東穿梭嘅話
富亨又話要兜埋去落馬洲係咪又要沙田、北區客陪兜?
Oliver_ME16 發表於 2020-10-31 02:43 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-10-30 19:38

以前N270應該有專登同N271夾,
唔知改咗N73之後仲有冇。

答案是沒有的

我...
0q9w8e 發表於 2020-10-31 06:58 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2020-10-30 00:35
大埔人可能一直想割讓白石角同太和
白石角、太和、大窩西全歸北區
運頭塘有得割出去嘅話都想割走埋佢

白石角似想割俾沙田多啲
N170入駿洋好過