hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 960提早平日建生頭車、960B加強服務
開啟左側

[路線消息] 960提早平日建生頭車、960B加強服務

3158 發表於 2020-11-1 03:30 來自手機 | 顯示全部樓層

正式提早頭車後,唔知頭班車是否仍由跨廠字軌負責?thx
JC8385 發表於 2020-11-1 03:52 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-10-31 18:03
N969如果唔係要兜屏山,行洪福邨入嘅話根本就唔會加咁長時間,係天慈死攬條線先搞到全天水圍陪兜屏山! ...

N969唔係要慢碌青公
呢個問題由頭到尾都唔存在添
搶完人條線仲好意思話人死攬?
shakugan2005 發表於 2020-11-1 10:55 | 顯示全部樓層
3158 發表於 2020-11-1 03:30
正式提早頭車後,唔知頭班車是否仍由跨廠字軌負責?thx

佢係屯廠車行960唔算係跨廠, 只係會柯打去觀塘再去沙田先返屯門, 不過果堆字軌其實一個月會開幾多次? 960既0500班次到底又開過幾多次依個字軌? 另外屯門區更應該延長頭車既會係52X旺角頭車同68A青衣頭車
AtrHenu 發表於 2020-11-1 13:18 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-11-1 03:05
咁持平啲講
若果N969由洪福邨入天水圍
即係會cut走聚星樓站

如果N969經洪福個站直去天盛Cut聚星樓個站會反對,反而276P同樣地改行洪福邨取消聚星樓站就反而容易過骨.
btw,如果當年N969改到呢個方案起碼對洪福人有利,唔駛夜媽媽係洪水橋鐵路站落車行大段路返歸.

樂仔〞 發表於 2020-11-1 13:25 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-11-1 13:18
如果N969經洪福個站直去天盛Cut聚星樓個站會反對,反而276P同樣地改行洪福邨取消聚星樓站就反而容易過骨.; ...

聚星樓(天祐苑)有 269D 落元朗,有 276A 去上水
我要條 276P 有乜用?
但 N969 唔兜聚星樓,除咗行之外仲有咩替代服務?的士?
JC8385 發表於 2020-11-1 13:56 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2020-11-1 13:25
但 N969 唔兜聚星樓,除咗行之外 ...

又坦白講,撇除轉車觀感差
你唔係中上環嘅話我諗N368轉N269可能仲好
shakugan2005 發表於 2020-11-1 15:20 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2020-11-1 13:25
但 N969 唔兜聚星樓,除咗行之外 ...

咁好簡單, 洪福入天水圍學N269打個大圈返天水圍站做總站而唔好天水圍市中心做總站, N269夠係打個大圈返天慈做總站, 但天福路落完車行過天慈架車都唔知上到濕地公園未, 你唔想行未慢慢遊車河, 差在應該做706先經天耀/天瑞上濕地公園打大圈定做705先經天慈嘉湖上濕地公園打大圈而唔係要屈左去青山公路(屏山段)
AtrHenu 發表於 2020-11-1 15:54 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2020-11-1 15:20
咁好簡單, 洪福入天水圍學N269打個大圈返天水圍站做總站而唔好天水圍市中心做總站, N269夠係打個大圈返天 ...

這樣做雖然可以方便天慈人返歸,但天耀班友會變相自轉一圈,仲有城巴N969批車會用969的車(除了18或70系外)這樣做車務會唔方便囉.
shakugan2005 發表於 2020-11-1 16:36 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-11-1 15:54
這樣做雖然可以方便天慈人返歸,但天耀班友會變相自轉一圈,仲有城巴N969批車會用969的車(除了18或70系外) ...

自轉一圈又唔得, 行多幾步路又唔得, 咁冇得好改, 可以準備削減服務甚至取消路線; 至於車務, 967/969系列都係咁調, 夜晚既N969打完大圈可以直接眾星樓做總站都得, N269都被踢左出去唔係泊入總站D坑

JC8385 發表於 2020-11-1 17:12 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2020-11-1 16:36
自轉一圈又唔得, 行多幾步路又唔得, 咁冇得好改, 可以準備削減服務甚至取消路線; 至於車務, 967/969系列 ...

嘩你咁嘅邏輯
使唔使多謝埋人地搶你半條線幫你保住條線咁?