hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴於美孚設減2蚊車費拍卡機
開啟左側

九巴於美孚設減2蚊車費拍卡機

ViviTse 發表於 2020-11-6 19:54 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2020-11-2 23:36
下繁隨時係40+91M仲快過入觀塘塞

以前,觀塘道暢通嘅年代,觀塘道快D。今時今日,如果觀塘無特別交通意外(只係小擠塞),都始終觀塘道快D,
因為91M要食順利/安秀道嘅燈、白石窩新燈位、入科大、塞坑口道迴旋處等等

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
MCMoore 發表於 2020-11-6 20:59 | 顯示全部樓層
一個牛池灣街市就玩死40同91M啦
Quanta 發表於 2020-11-6 22:35 來自手機 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2020-11-6 20:59
一個牛池灣街市就玩死40同91M啦

40都唔經牛池灣街市
290咩
MCMoore 發表於 2020-11-7 10:05 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2020-11-6 22:35
40都唔經牛池灣街市
290咩

點解下繁大磡道會塞車先?
rickycheng 發表於 2020-11-7 21:06 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2020-11-6 19:34
除咗四條名義上由九記營運嘅K巴外,所有線都得

但留意返中途張八達通唔可以搭其他交通工具
呢樣條款冇提.但今日我試過唔得(剛過左102九巴時段...早知唔得就去搭905或者6去尖沙咀再過海)
問CS 確定左呢點
大專優惠站條款一樣冇提,只提前後要唔多過九次交易.(但美孚優惠連乘車前唔多過九次交易呢點都冇提)

P.S 如果有人中途搭過其他交通工具都得即係CS吹水.我會再追返九巴(因為我回程搭中個部係LWB 借車.雖然相信唔關事)

3ASV174 發表於 2020-11-7 21:47 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-11-2 23:25
唔見得塞深水埗旺角觀繞+爬山既 98C 會快得過 40 轉 296A 轉 98D

既然隧道膠轉車轉得咁開心

咁就可以直接取消左塞深水埗旺角觀繞將隧既 98S
唔使有o的煩膠客 7 點半走去站長室叫站長開返班「尾班」98S
如要討論,請先自貼差餉單一次
shakugan2005 發表於 2020-11-7 22:20 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-11-6 19:54
以前,觀塘道暢通嘅年代,觀塘道快D。今時今日,如果觀塘無特別交通意外(只係小擠塞),都始終觀塘道快D ...

今時今日係朝早新清/舊清冇交通意外D車都多到齊齊塞, 早十年前安達臣有幾何會塞嫁
kl9327 發表於 2020-11-15 00:21 | 顯示全部樓層
拍完卡搭286X,之後係青沙轉280X/249X
total應該係280X/249X個價減2蚊?
KW2523 發表於 2020-11-15 12:08 | 顯示全部樓層

如果龍翔道塞車足以令美孚起步40轉車慢過98C行落旺角嘅話 啲咩38 42C 290系應該全部唔會有人搭有人上車係貪總站揀位而且有得一程過啫

我都覺得GW版友吹細咗觀塘道塞車同埋無視山上需求 (e.g. 好明顯冇可能抽走98A剩返93A/95M)
但係呢度某部份人盲撐寶林路都係撐到痴咗線