hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290x有點不如290a
開啟左側

[經歷分享/報告] 290x有點不如290a

nickhei 發表於 2020-11-1 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-11-2 00:01 | 顯示全部樓層
ryumew 發表於 2020-11-1 22:38
當時就係坐緊290x睇到290A岩岩在調景嶺站開車,去到新清水彩虹黃大仙無乜塞車,安秀路都係停一兩次燈,平 ...

樓主有無留意部車上面有無乘客?
如果無的話好可能部車直去咗中秀/某中途站起載
https://www.instagram.com/_yying.__/
Waiyin12 發表於 2020-11-2 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2020-11-1 23:25
290x起tko走線的確唔差,但有時行安達果邊又好多上落,搞到同a線差不多

如果相遇點喺將軍澳廣場,加埋係290對290X,時間相若都算合理
但樓主所講嘅我覺得唔太合理……
EX-TL 發表於 2020-11-2 01:08 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-11-2 00:06
如果相遇點喺將軍澳廣場,加埋係290對290X,時間相若都算合理
但樓主所講嘅我覺得唔太合理……
...

睇樓主畀啲咩資料出嚟, 冇講幾時, 一班車係咁, 定係經常係咁, 又唔係全程mon到實另一架車, 淨係識講邊度同邊度再相遇.

計我話, 可能架290X喺安秀道可能短暫死火, 或者真係有咩突發事情發生左, 導致行車延誤.
ViviTse 發表於 2020-11-2 01:34 | 顯示全部樓層
假設290X「唔經寶坑」同「兜安達安達」嘅時間扺消,正常情況應該同290差不多時間wo。
如果慢到好似290A咁,會唔會係車長特別碌/燈陣發功?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
10598C 發表於 2020-11-2 04:24 來自手機 | 顯示全部樓層
一般情況下,如果將軍澳廣場出發,290 290X時間相約
但調景嶺/尚德出發,290X一定快過290 290A
懷疑樓主係見到前一班290A(始終290A兜寶林坑口、秀茂坪順利夾埋慢差唔多15-20分鐘)

但都要補充一句,西行怡心園至白虹樓車程,快到慢會係290>290X>290A
但回程白虹樓至怡心園,就會係290=290X>290A
通常290X西行係慢少少
bruceli4u 發表於 2020-11-2 09:50 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-11-1 22:29
照咁睇應該290X碌車碌得好緊要
或者安秀道/新清近井欄樹大塞車

我經常都由怡心園搭去白虹樓/彩虹站, 其實正常情況下, 290係快過290X少少到白虹樓/彩虹站, 大約3-5分鐘, 因為安達那邊要停站...
所以若有290/290X接近時間到怡心園站, 如果想快就上290, 想有多少少位選擇的話就290X
61233 發表於 2020-11-2 10:27 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2020-11-2 20:59 | 顯示全部樓層
追到前一班 290A 咋?
3ASV174 發表於 2020-11-2 21:40 | 顯示全部樓層

61233 發表於 2020-11-1 23:25
290x起tko走線的確唔差,但有時行安達果邊又好多上落,搞到同a線差不多

其實都唔見得好好,不過入得將南就預左慢
搭過 290X 尾車康城站開,都要半個鐘先到尚德,接近半程車o係將南左兜右兜
如要討論,請先自貼差餉單一次