hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290x有點不如290a
開啟左側

[經歷分享/報告] 290x有點不如290a

Citcalag 發表於 2020-11-2 22:20 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-11-2 21:40
其實都唔見得好好,不過入得將南就預左慢
搭過 290X 尾車康城站開,都要半個鐘先到尚德,接近半程車o係將 ...

係因為環澳路整路問題啫,遲d開左跨灣橋,隨時可以理順一下康城既走線,唔需要好似而家咁條條康城線都經唯一既環保大道出。
3ASV174 發表於 2020-11-2 22:30 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-11-2 22:20
係因為環澳路整路問題啫,遲d開左跨灣橋,隨時可以理順一下康城既走線,唔需要好似而家咁條條康城線都經唯 ...

環澳路整路,但同時呢個路口支好耐唔轉既燈都取消左
加上班車手依家成日就咁左轉入駿日街尾三手軚調頭走人,駿昇街都唔入,更加唔會再咁睇唔開去駿昌街先調頭,時間反而唔係真係用多好多

但由寶盈花園去廣明苑呢段,o的燈位簡直係惡夢
如要討論,請先自貼差餉單一次
9018 發表於 2020-11-2 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層
290X 係康城同清半除左兩繁外根本無乜客坐,搭98 轉38/40/42C起碼快20分鐘,290X車程太長趕走晒康城客

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

Citcalag 發表於 2020-11-2 23:09 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-11-2 22:30
環澳路整路,但同時呢個路口支好耐唔轉既燈都取消左
加上班車手依家成日就咁左轉入駿日街尾三手軚調頭走 ...

我同意有好多車手會三手軚倒車調頭,就算係796P消防局門口都會

不過平均來計峻瀅去領都都5~6分鐘左右,唔順燈起上來由康城第二次去返康城路路口隨時都自轉左15分鐘
A19-AD4807 發表於 2020-11-3 01:26 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-11-3 02:06 來自手機 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-11-2 23:09
我同意有好多車手會三手軚倒車調頭,就算係796P消防局門口都會

不過平均來計峻瀅去領都都5~6分鐘左右, ...

其實駿昇街有時都唔少旅遊巴泊係度,巴士出入都唔太方便
GW5878 發表於 2020-11-3 10:26 | 顯示全部樓層

其實呢個 Post 有乜野討論性
最快又要合理價錢, 一定係 38 / 40 / 42C 轉 98 / 296A
搭得 290A 或者 290X 就預左 2046 先落得地架啦

評分

參與人數 2aPower +4 HugeC +20 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 精闢見解
ahken + 2 + 10 給你一個like

查看全部評分

sokawaihk 發表於 2020-11-3 13:54 | 顯示全部樓層
上星期日先喺 尚德 搭完 290X 去荃灣,時間講緊 下晝兩點零。
兩點等車個陣就嚟咗架 290A,兩個字之後 290,290X 一齊到。
上咗 290X 去到 葵芳廣場 睇吓嗰兩條線去到邊。

290 寫住到 沙田坳道
290A 就去緊 順天

樓上話如果 將軍澳中心 同時有 290,290X 嘅話會打和 就有可能嘅,但正常情況下 290X 好難慢得過 290A 喎,究竟師傅要幾碌先可以俾架慢車追到。。
Citcalag 發表於 2020-11-3 15:31 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-11-3 10:26
其實呢個 Post 有乜野討論性
最快又要合理價錢, 一定係 38 / 40 / 42C 轉 98 / 296A
搭得 290A 或者 290X  ...

去程較啱時間搭98就係

回程小弟多次中伏,去到觀塘市中心食廿分鐘風,咁不如都係搭返290X算。就算食足廿分鐘風快5分鐘10分鐘都好,我相信大部份人都寧願一程過算

同埋我亦見過98有ETA鬼車,應該因為來回太多交通黑點回唔切車

如果康城既人爭氣d唔好搭咁多黨鐵,98做密d應該可以吸引到更多人用佢轉車既,但而家回程廿分鐘真係難搞d

GW5878 發表於 2020-11-3 16:44 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2020-11-3 15:31
去程較啱時間搭98就係

回程小弟多次中伏,去到觀塘市中心食廿分鐘風,咁不如都係搭返290X算。就算食足廿 ...

我都相信即使送左車尾要等 20 分鐘, 都仍然係快過 290X
再講, 你可以 Make good use of 果 20 分鐘, 例如行去 ATM 禁錢 / 去7-11買水or明日早餐, 無人叫你係巴士站食風

當然, 選擇類似食fing頭丸式碌山體驗, 都係一種個人喜好, 不過重口味囉

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 給你一個like

查看全部評分