hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 98即日下繁分享
開啟左側

[經歷分享/報告] 98即日下繁分享

GZ4031 發表於 2020-11-4 01:52 | 顯示全部樓層

講咁多其實98唔洗神算軒都知落坑口停三個站會多客d...
淨係銀澳培成同厚德都叫好過冇....
執多十個/更多條數已經靚D

反正架98又唔係真係上橋, 都係落去下面個回旋處轉半圈, 咁入埋坑口都係6 7分鐘內....
至於797, 我都想知到底咩死樣... 一係797入坑口救駕, 同九巴死過 到時797轉796C vs 98C 就仲好睇
lsc04d11 發表於 2020-11-4 06:29 來自手機 | 顯示全部樓層

你就好啦 我日日搭1805嗰班98都係要1838先可以喺創紀落車 (不過琴日落觀塘道個位係快左啲又真既)
298E嗰班就真係返坑口 唔係轉鐵  你話齋 轉鐵就上左797M 環保大道特快唔再入邨 (呢個point真係吸到十幾個喺總站死等797M,雖然個”總站”喺循環線角度都只係分站)

不過永遠最恐怖係 畫哂98排左邊 298E排右邊 班工友永遠唔聽話  但排新巴嗰啲都識唔入蓋自己排條隊啦
lsc04d11 發表於 2020-11-4 06:33 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-11-4 01:52
講咁多其實98唔洗神算軒都知落坑口停三個站會多客d...
淨係銀澳培成同厚德都叫好過冇....
執多十個/更多條 ...

為執多十個落坑口 而輸幾十個將工友 何必呢? 同埋坑口係咪唔爭取分段先?
(已經有一班將工人話唔想塞車寧願康城落車或堅持112M的了)

98再落埋坑口 咁只係睇下298E,98邊個到先(再加上條友肯俾7.2定5.1) 定左局就唔應該拆番爛98個招牌

宜家98早繁入邨咁受歡迎  都唔知290B早上班次點吸客(除左可吸入消防及救護學院 同荃灣/寶達直達客)
 樓主| 932gz6061 發表於 2020-11-4 07:02 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-11-4 00:24
咪就係有人眼紅98一圈車有成60幾個客,多客過797好多lor

以為佢數個數細,60個客一個鐘收400幾蚊車費,好 ...

真係好慘,你個世界得797
人人一講98 你個腦淨係得797

你應該唔知796x係求其都好賺過呢個數....
 樓主| 932gz6061 發表於 2020-11-4 07:05 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-11-4 01:37
797行唔到觀塘道,無可能咪即係行唔到lor, 無前途就要取消,處理後續跨公司轉乘問題啦。

重有,你覺得轉 ...

15x咁嘅樣仲未cut班啦,幾時到797?
 樓主| 932gz6061 發表於 2020-11-4 07:06 來自手機 | 顯示全部樓層
拿我利申番先,我冇話過98唔好賺,我係唔明條線皇點解下繁6點就冇晒人坐姐
 樓主| 932gz6061 發表於 2020-11-4 07:07 來自手機 | 顯示全部樓層

人地條796x 成兩個鐘都企滿入調景嶺,條98一個鐘都捱唔到?可憐啦。

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
kc_loo + 3 + 10 人地放完工, 佢都可以跟手收工.

查看全部評分

tkglobe 發表於 2020-11-4 07:48 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-11-4 01:37
797行唔到觀塘道,無可能咪即係行唔到lor, 無前途就要取消,處理後續跨公司轉乘問題啦。

重有,你覺得轉 ...

797本身就是服務轉車站/九龍灣,根本冇打算行觀塘道,之於係咪應該取消,留返新巴自己去諗,可能佢好有heart想繼續做呢

創紀落九成九轉車客,觀市上當佢十個,都差不多有廿個轉車客啦(保守估計)
053h4 發表於 2020-11-4 09:41 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-11-4 10:08 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2020-11-4 06:33
為執多十個落坑口 而輸幾十個將工友 何必呢? 同埋坑口係咪唔爭取分段先?
(已經有一班將工人話唔想塞車 ...

上下繁拆98X, 其他時間98咁差就入埋坑口啦上下繁咪拆條98X 直入康城, 同98 輪住開
不過, 如果真係唔想, 而797又咁差
咁我就真係支持797 入坑口, 起碼都叫救線又唔似兜將南咁難頂 (坑口既燈真係和善得多..)
咁到時九巴條297 又多個對手, 98C 甚至98D 都會受影響, 至於本身都唔係用黎出觀塘既98A 就冇所謂
到時咪睇下九巴放棄98系定因為797 而幫坑口提速, 唔提速既話咪直頭加密797 谷埋坑口上將隧轉796CXP 同執埋九龍灣客, 觀塘? 又係偉業街囉