hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 新界及港島專線小巴路線招標
開啟左側

[其他] 新界及港島專線小巴路線招標

kay 發表於 2020-11-6 12:37 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2020-11-6 12:04
我唔明交通生態? 一隻手指指人三隻手指指返你自己啊版友

新昌就算唔係咁想做 22,都無將 22 開到好疏,專 ...

咪誤導人啦

城巴當年半山重組
的確執左3B
但40M保留

堅尼地城本來有車單向去瑪麗
係你地班友唔要

43x本身蝕錢多年
取消係合理
當年我仲提過4全日去田灣華貴取代43x
不過巴士公司比左43M就無其他

22 40M 3B爛局
明顯巴士唔想執返呢類問題
先揾小巴去填窿

所以無藉口唔支持

南區班友比你現實得多
爭取10幾年,小巴佬都唔肯條條邨有車上瑪麗正門
又知呢班客唔多,先搵公帑去服務少數

不過我認為有冠忠無障礙,南區唔應該用公帑做
世界很簡單 人類很複雜
AtrHenu 發表於 2020-11-6 14:46 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-11-6 12:37
咪誤導人啦

城巴當年半山重組

但可惜無柏良搞的冠忠無障礙一樣搞到一獲粥而且班次服務也有限(只係比復康巴士好D唔駛預約).

btw,今次小巴招標西半山應該都係流標多,只係純粹俾白鴿黨班區佬做下公關Show.
wingho_cwh 發表於 2020-11-6 15:40 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-11-6 12:37
咪誤導人啦

城巴當年半山重組

我點誤導,唔通得你講嗰啲先係啱?
城巴留 40M,唔等於 40M 好好做,佢哋已經多次將 40/40M 組別擺上年度殺線計劃

「堅尼地城本來有車單向去瑪麗然後我哋唔要」
梗係唔要啦,得單向,不如華貴 70 得單向去中環好唔好? 香港仔一定拍爛手掌支持架

南區嗰啲唔係叫現實,係叫低能,貼錢做進智隻兵仔,唔好咁傻啦
進智當你南區 DC 係 condom 仔咋,咁落力護住佢個飯碗無得分架

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
kay 發表於 2020-11-6 16:00 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2020-11-6 15:40
我點誤導,唔通得你講嗰啲先係啱?
城巴留 40M,唔等於 40M 好好做,佢哋已經多次將 40/40M 組別擺上年度 ...

依家方案同當年方案分別係40M分返一半班次行羅便臣道

但你講到城巴唔想做40M
咁當年點解想取消40,羅便臣道比晒23?

40M點解要分一半班次行羅便臣道
我認同係華富搞搞震,又要堅道同羅便臣道車

不過我同部份友諗野方向係
最好方案,一定係行唔到

退而求其次,列晒一堆搞事份子出黎
再做一D唔會比搞事份子搞亂既方案
又做到目標7-8成,已經好好

好似班友,嘈左43X好多年啦,咪又嘈唔到返黎
南區都無再嘈,諗其他方法囉

你話人地低能,但你成日嘈要43X復辦,事實無咁既條件
堅持一些無可能既野,會好過一班低能仔?

4X唔要,咪咩都無,雖然我都認為唔應該改4X,但唔要咩都無都係事實

半山落中環,根本無人想做,一係比晒22/招標新線,一係比晒40M,總好過大家累鬥累

以前巴士係半山區,都係輸比小巴,因為輸班次
只不過繁忙時間小巴爆晒,又要巴士清客

基本上有小巴係度,巴士搶人客基本上無勝算
43X後期地鐵通左,都無頂閘上薄扶林,巴士根本唔吸引

當然你講低地台就完勝
但運輸署咪又唔理照CUT

世界很簡單 人類很複雜
wingho_cwh 發表於 2020-11-6 18:18 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-11-6 16:00
依家方案同當年方案分別係40M分返一半班次行羅便臣道

但你講到城巴唔想做40M

你覺得「無可能」只係一個主觀概念,如果 CWDC 啲區佬學你咁諗嘢會好大鑊
做人最緊要係有個信念,然後為你想達成嘅願景作出堅持同努力,而唔係「邊樣易就做邊樣」
捨難取易係民建聯嘅思維,純粹為咗掛張「成功爭取」就得過且過,最後留返一大堆蘇洲屎要人哋幫佢執手尾

kay 發表於 2020-11-6 19:44 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2020-11-6 18:18
你覺得「無可能」只係一個主觀概念,如果 CWDC 啲區佬學你咁諗嘢會好大鑊
做人最緊要係有個信念,然後為 ...

主觀係你諗姐

事實係好多持份者,你要去擺平
將複雜事情簡單化無作為

所以我先強調
要列出所有潛在的問題,就算係細問題,都可以誤大事

不過你口輕輕
我夠可以話,43X復辦前提係取消54M(你自己都有講過)
區佬會贊成?

上屆區會,成班建制左擁右抱,服務無人嫌多
但一換一唔係個個贊成

又講返新昌問題
依家係要靠23/23M去補貼22虧損
早幾年23/23M加價,的確係因為要補貼22
班區佬又要保22,但要23/23M客埋單,又係合理?
點解唔係執左22,40M上置富,23/23M唔加價?

再講瑪麗,人地當年做54/55,一個月賺30萬
但新城成堆薄扶林線都係蝕錢
瑪麗正門的確係小巴最大優勢

比你今日43X打54M,43X都係會輸,人地車海+瑪麗正門已經贏左,仲未計有23/23M重疊

新昌夠拉BANNER話23/23M到瑪麗啦,但最多人等係54M
D客係BUY 54M,其次23/23M,巴士根本唔係首選

世界很簡單 人類很複雜
wingho_cwh 發表於 2020-11-6 20:55 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-11-6 19:44
主觀係你諗姐

事實係好多持份者,你要去擺平

唔好塞字入我口好 ber

wingho_cwh 發表於 2020-10-24 20:06
算把啦,要小巴公司買架接近二百萬嘅低地台單層巴士根本係唔 cost effective 嘅事
牌費燕梳加埋特貴維修費樣樣都係錢,又唔似得巴士公司咁低地台同非低地台都差唔多車價
54M 同 808 只係政府叫到,加上西環無咗條 43X 啲居民嘈到拆晒天先勉強做嘅一場大龍鳯
乖乖地開返條 43X,成個 plan 就可以壽終正寢

我講緊嘅 plan 係「推廣低地台小巴」,唔係 54M
由頭到尾不停講有 54M 就無 43X 嗰個係你
再 Quote 多一句

wingho_cwh 發表於 2020-10-25 13:30
例如好似 54M、58 呢類專線就唔適用於呢個講法了
呢兩個 case 始終都係需要有巴士分流先可以根治問題

分流,係分流,okay???
我嘅意思係開返 43X 行薄扶林道,健全乘客 buy 54M 咪自己繼續 54M,反正 43X 經瑪麗嘅作用唔只係畀人去瑪麗,唔會無需求
但如果乘客嫌 54M 要等,轉軚搭 43X 而令 AMS 覺得無肉食嘅,佢可以選擇交牌唔做

然後就係 22 虧損問題,22 的確唔係好好做,但唔係載空,虧極有個譜,23/23M 要補貼佢嘅成份有幾多?
留意返,23/23M 喺 19 座小巴政策出台之後,係換咗好多舊車做 19 座,根本對一間中小企嚟講,換車都係加價嘅原因

再講,所有牽涉 opinion 嘅嘢都係主觀意見,就算我講我應為 43X 復辦並非不可能都係我嘅主觀意見
我同你立場相反,唔代表我嗰啲係主觀,你嗰啲就係客觀
揀難做嗰樣嘢做,你可以唔 buy,但揀得呢個 option,當然會 foresee 晒所有問題再解決佢,唔使你操心

kay 發表於 2020-11-6 21:26 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2020-11-6 20:55
唔好塞字入我口好 ber

乖乖地開返條 43X,成個 plan 就可以壽終正寢

當然你可以話低地台小巴唔等於54M

但事實係54M同43X只能二選一,你揀43X就即係唔揀54M,搭得54M就唔可能同時搭43X
依家因為政府同乘客取向,比左54M,先係43X翻唔到生真正原因

當然我吹大左我認,但你自己最清楚,你想兩條要晒定二選一
43X係度,的確54M有無必要留低係問題

佐證係4X單向分流你唔要,但唔要4X單向,就只有54M(註:無43X呢個OPTION),你比人覺得係2選1亦係合理推論

話你保巴士又唔係,話你保小巴都唔係

但前提係唔好搞到是但一方倒米,或者要其他客補貼虧損路線

分流永遠只會製造輸家
南區堆區內線就係因為巴士小巴一齊提供服務,搞到巴士開得疏,但小巴又年年加價

要快就要比貴,要平就要等耐D,分流已經證明係最無效率

好似54M呢個CASE,分流會係失敗
因為搭54M既客,23/23M都唔搭,瑪麗正門係54M皇牌

世界很簡單 人類很複雜
JH_LE4612 發表於 2020-11-7 10:28 來自手機 | 顯示全部樓層
1a好地地用翻巴士做唔得嘅?大家都知道唔會有低地台小巴入到嚟嗰陣就無謂自己呃自己啦。依家開小巴會搞到70K 270好尷尬,到時馬屎埔入伙嗰陣又會到小巴尷尬架啦。
053h4 發表於 2020-11-7 18:19 來自手機 | 顯示全部樓層