hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 老問題: 259D應否飛走VIP區
開啟左側

老問題: 259D應否飛走VIP區

kmb63x 發表於 2020-11-11 12:17 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2020-11-11 11:41
改no. 做 267D 回程直入屯市再新和里上景峰

站位仲靚過 62X/259D

同意, 屯市->新墟街市->新和里上景峰, 食少幾支燈又停正屯市比停屯興路何福堂更好
但停紅橋->建生->寶怡->54區->兆康夠晒,, 客量應該更有保證,,
比起做富泰+疊欣庭需求和覆蓋地區大好多
富泰唔介意兜, 可考慮兆康拉埋過富泰/兆康南
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-11 12:23 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-11 12:05
其實而家有轉車站既情況下
係唔係真係咁有需要再拆多條線出嚟全日先?

轉車站非萬能,今朝又塞到勁長龍
有需求自然有需要,沙田、青衣、九龍城真係無乜需要,但東九龍真係有明顯客量增長有需求
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-11 12:27 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-11-11 12:14
問題係屯碼人唔鐘意259D同962X兜,所以先要討論邊啲線應該全日,邊啲線唔應該全日。隨著東九發展,多人去 ...

咁想快既話就去轉車都好合理
個個區都想快唔通全部都拆一條線出嚟?

再講拆完疏車
最終咪又係走去轉車站轉幾飛

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-11 12:32 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-11 12:23
轉車站非萬能,今朝又塞到勁長龍
有需求自然有需要,沙田、青衣、九龍城真係無乜需要,但東九龍真係有明 ...

繁忙時間要拆好合理
但非繁轉車站又未至於塞

拆完線班次一定拉疏
而家8D/9D自己本身非繁都唔係好密
係唔係真係咁有需要拆?
Anonymous 發表於 2020-11-11 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-11 12:27
咁想快既話就去轉車都好合理個個區都想快唔通全部都拆一條線出嚟?

再講拆完疏車

我只不過係轉述番屯碼區居民嘅意見,其實我都覺得屯門東九線重組如果冇新增資源嘅話係死局嚟。

屯碼同龍富聲大唔係冇道理,屯碼的確係多人過友安 (唔知實際上多幾多),但我都唔認同非繁拆259D同962P/962G 可以有合理班次(<15一班)。

只不過如果你上去睇下屯碼交通page嘅話,你會發覺部分人連甚半個鐘一班都唔介意。個人覺得啲人都係口是心非,所以疏車嗰part你都講得啱。個人認為非繁有快有慢可以選擇,而兩程車都有得坐嘅話,其實又唔一定要直出。甚至某程度上嚟講都係魚蛋論。

ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-11 12:50 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-11 12:32
繁忙時間要拆好合理
但非繁轉車站又未至於塞

非繁都經常坐滿、要企、頂閘就證明本身唔夠。而家日間非繁中段8D/9D各15分鐘一班,即係轉車站每小時8班,個人認為轉車站非繁每小時10班先叫合理。三線15/15/30分鐘一班又好,15/20/20又好。(個人傾向後者,班次會比較平均)
andy92 發表於 2020-11-11 13:28 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-11 12:50
非繁都經常坐滿、要企、頂閘就證明本身唔夠。而家日間非繁中段8D/9D各15分鐘一班,即係轉車站每小時8班, ...

西九線有五條半 (52X當半條, 58X, 59X, 60X, 66X, 67X)

東九線得兩條 (258D, 259D),非繁特別係假日坐滿企人出去係等閒事
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-11 13:54 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-11-11 12:43
我只不過係轉述番屯碼區居民嘅意見,其實我都覺得屯門東九線重組如果冇新增資源嘅話係死局嚟。

屯碼同龍 ...

兩區人口唔係差好遠
而安友夾埋屯中係非繁又有多少少優勢
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-11 14:24 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-11 12:50
非繁都經常坐滿、要企、頂閘就證明本身唔夠。而家日間非繁中段8D/9D各15分鐘一班,即係轉車站每小時8班, ...

前題係肯加到每個鐘10班車
仲有另加一條開壞頭唔上唔落既258P

陣間拆起上嚟
259D唔經龍門走班客又係繼續轉車
跟59M/X行又是但一邊做唔到
亦無咁大重組既誘因

3asv@59x 發表於 2020-11-11 15:32 | 顯示全部樓層

屯門東九龍線重組方法

三條全日

57D 兆康站-觀塘碼頭
依67系列,至屯興路,後經安定/友愛,豐景園,上皇珠路
九龍區路線大致上同268C

58D 欣寶路-藍田站
現有258D延長

59D 悅湖山莊-鯉魚門邨
開出經邁亞美海灣,到屯門碼頭後依506,屯興路上公路
當中青雲路杯渡路不會停站
只會停屯門站(回程停站位置位於現有506杯渡路往碼頭位置),以及屯門市中心/屯門公園

繁忙時間班次
62X 改為編號250D
屯門站-鯉魚門邨
大致上62X延長去屯門站
此路線服務期間
57D屯興路會直接上屯門公路
59D改行皇珠路直接來往龍門路

258D 早上時分特別班次
大興開出,經山景,然後返回原有58D路線
路線服務期間58D改為直接經青田路上屯門公路

258A與258P合併
改為編號258P