hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 老問題: 259D應否飛走VIP區
開啟左側

老問題: 259D應否飛走VIP區

Anonymous 發表於 2020-11-7 11:11 來自手機 | 顯示全部樓層

其實想屯碼直出都唔係唔得,市中心可以用258A解決。但唔知邊度搵資源
Choi 發表於 2020-11-7 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層
其實以屯轉到兆禧計坐59MX同259D兜安友同樣20分鐘落車
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-7 11:29 | 顯示全部樓層

如果單純富泰、兆康、欣田,用62X延長經紅橋、市中心、安友豐景園,全日係合理
景峰或以南就繼續轉車站見或行落屯公

但如果係富泰、兆康、欣田,再食埋54區的話,再兜埋安友豐景園就未免太兜
搞到成條A33X咁,爭在良田變咗54區
如果要做埋54區,寧願係一條新線,行富泰-兆康-54區-青松觀-紅橋-南行上杯渡路入市中心總站(現62X/259D同站)北行停大會堂再上公路
同時保留62X同259D現時嘅關係,但非繁259D可以飛走市中心叫做快返少少
267X縮到去富泰,258P打散做258A同267X
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-7 11:33 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-11-7 09:42
你睇下 258P 非繁去到何福堂有幾差就可以知道有無得做

最慘係市中心果班都唔吼呢條線

回程258P屯官/市中心唔少人落
只係先天20-30分鐘一班冇人專登等
但因為唔入轉車站其實相當吸引

景峰冇錯慣咗去紅橋搭,至少都係合理步行範圍
留返267X都夠
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-7 11:37 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2020-11-7 11:23
其實以屯轉到兆禧計坐59MX同259D兜安友同樣20分鐘落車

259D非繁其實係市中心總站燈位同入站出站上落客耐,司機淨係扭軚都扭好多次
唔入市中心淨係經安友都慳5分鐘
Anonymous 發表於 2020-11-7 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-7 11:37
259D非繁其實係市中心總站燈位同入站出站上落客耐,司機淨係扭軚都扭好多次
唔入市中心淨係經安友都慳5分 ...

經屯興路落屯總還可以,屯總上番屯興路就耐少少

話雖如此,啲人係想部車唔經安友而唔係唔想經市中心/兩樣都唔想
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-7 11:54 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-11-7 11:43
經屯興路落屯總還可以,屯總上番屯興路就耐少少

話雖如此,啲人係想部車唔經安友而唔係唔想經市中心/兩 ...

我覺得一步一步嚟,而且唔係由得人任㨂經邊度唔經邊度
始終純住宅區去東九龍,非繁客量唔係太有保證

如果259D非繁泳池直走,屯門段客量未必太多
本身班次又冇59M/X咁多,又逆走,直車都未必全部人搭,又冇長轉短
最後非繁屯門段至轉車站都係比較載空或被減班

非繁保留經安友飛市中心算係比較中間落墨
而非繁直車定轉車抉擇嘅中間點大概會由兆禧上移至美樂/蝴蝶
可以吸引多返少少人搭直車,班次亦應該可以keep返咁上下
天空之神 發表於 2020-11-7 11:59 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-7 11:33
回程258P屯官/市中心唔少人落
只係先天20-30分鐘一班冇人專登等
但因為唔入轉車站其實相當吸引

富泰疊茵庭會剷到上天花板
景峰無理由送條線過隔離區

幾乎肯定唔會改返出屯公

.
Quanta 發表於 2020-11-7 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-11-6 23:22
呢個巴膠唔止屯門區任何路線會叫春,仲幻想伏古用船出港島

何止屯門
佢仲入埋啲其他區嘅地區gp,
不時見佢做人肉錄音機
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-7 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-11-7 11:59
富泰疊茵庭會剷到上天花板
景峰無理由送條線過隔離區

258P打散做258A/267X,267X仲喺度,唔見得有問題