hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 老問題: 259D應否飛走VIP區
開啟左側

老問題: 259D應否飛走VIP區

天空之神 發表於 2020-11-7 12:11 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2020-11-7 12:06
何止屯門
佢仲入埋啲其他區嘅地區gp,
不時見佢做人肉錄音機

佢亂入程度仲誇張過智智

.
andy92 發表於 2020-11-7 12:13 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-7 11:54
我覺得一步一步嚟,而且唔係由得人任㨂經邊度唔經邊度
始終純住宅區去東九龍,非繁客量唔係太有保證

其實東九線客量唔係太差,岩岩係轉車站轉 259D,埋站前都係得番廿個位,上埋岩岩坐滿,前題係一分鐘前已經有 258D 清左部份客

如果一次過走哂兩班,又要等十幾分鐘。。。。。。
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-7 12:20 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-11-7 12:13
其實東九線客量唔係太差,岩岩係轉車站轉 259D,埋站前都係得番廿個位,上埋岩岩坐滿,前題係一分鐘前已 ...

東九客量不嬲唔錯,非繁同逆向都可以頂閘,只係好難同M/X線完全相同區內走線,點都要兜多少少,先有客量同班次保證。屯門其實有需要第3條全日東九綫。
樂仔〞 發表於 2020-11-7 13:13 | 顯示全部樓層

龍門居班客點都會嫌 259D 兜,本身唔需要特別理
安友堆燈其實同兜市中心都係小巫見大巫
咁倒不如泳池直飛市中心再上公路
安友同豐景園自己轉車,但至少市中心可以 keep 住有車
259D 亦都可以明顯加快咗車程
Anonymous 發表於 2020-11-7 13:13 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-7 11:54
我覺得一步一步嚟,而且唔係由得人任㨂經邊度唔經邊度
始終純住宅區去東九龍,非繁客量唔係太有保證

明白你嘅諗法,但我諗咁樣只會加深人地「安友區係VIP」嘅諗法。

259D慢都係其次,實際上佢根本係話緊安友區係VIP,多過真係想解決問題。
Anonymous 發表於 2020-11-7 13:20 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2020-11-7 13:13
龍門居班客點都會嫌 259D 兜,本身唔需要特別理
安友堆燈其實同兜市中心都係小巫見大巫
咁倒不如泳池直飛市 ...

屯赤開左之後咪由上皇珠路開始塞,塞到去市中心。然後再塞屯興路落屯公
dd2019 發表於 2020-11-7 14:38 來自手機 | 顯示全部樓層

屯門西有258D,屯門南有259D,屯門中有62X,屯門東無車,所以62X全日應該延長去富泰
kmb63x 發表於 2020-11-7 17:10 來自手機 | 顯示全部樓層
259D飛VIP固然好,但62x拉去富泰變成市中心全日來回東九要變經VIP區就令人討厭,需求大的線來往市中心例如機場巴士,263,東九線,應該一入屯門區就直達市中心而唔係要兜咗VIP區先,好似返市中心咁可以揀60x/58x,60m/58m,961/960,一定唔會想搭要兜VIP區果條
HM3044 發表於 2020-11-7 18:33 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2020-11-7 17:10
259D飛VIP固然好,但62x拉去富泰變成市中心全日來回東九要變經VIP區就令人討厭,需求大的線來往市中心例如 ...

點解唔係一人讓一步
259D經安友但唔經市中心,好似61M咁友愛尾站轉走
然後62X拉上富泰但唔經華都,何福堂直接轉去市中心,停完市中心就上公路
259D飛市中心但保留安友慳返5分鐘先
屯門東由無變有照計停埋市中心都ok
天空之神 發表於 2020-11-7 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2020-11-7 18:33
點解唔係一人讓一步
259D經安友但唔經市中心,好似61M咁友愛尾站轉走
然後62X拉上富泰但唔經華都,何福堂 ...

259D 繁時唔入VIP