hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 老問題: 259D應否飛走VIP區
開啟左側

老問題: 259D應否飛走VIP區

258X 發表於 2020-11-7 22:04 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2020-11-7 22:13 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-7 21:07
中間落墨算係win-win
就算點眼紅都好,全日直車好難無緣無故成條拎走
最多一步一步嚟慢慢理順

一早要長轉短, 依家基本上冇咩人係屯門一段拎961去轉車, 去程貴得黎轉車又唔肯退錢, 區內拍卡退錢唔退960都算偏偏961都唔肯退, 山景來往屯門站基本上嚴重空載, 執下山景往屯門市都唔執, 回程又特登同60M/60X/61X/263擺開
3asv@59x 發表於 2020-11-8 02:05 | 顯示全部樓層
其實如果修改259D喺碼頭開出
跟住506嘅走線去到市中心,屯興路上公路
龍門居之後只會停屯門站及屯門市中心
青雲路一帶請繼續搭返258D
咁應該OK

但係繁忙時間就好似59M咁直接入龍門居
屯門站同屯門市中心可以搭返繁忙時間服務嘅62X

267X改為編號257D並全日服務
非繁忙時間屯興路後途經友愛安定豐景園
繁忙時間不變
62X總站喺屯門站開

258D搬去54區,其他唔使變
但繁忙時間,加設258S
寶田開,直接去大興,然後沿258D
此時後258D服務田景路,直接行青田路入屯門公路

只有258D 259D 267X會入去轉車站
267X改為編號257D

258P取消
加強258A
andy92 發表於 2020-11-8 02:21 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2020-11-7 18:33
點解唔係一人讓一步
259D經安友但唔經市中心,好似61M咁友愛尾站轉走
然後62X拉上富泰但唔經華都,何福堂 ...

其實經市中心總站分分鐘仲快過華都,青公華都段南行掘地掘足幾年

長期得一條線行,塞番 5-10 分鐘係等閒事
KC3555 發表於 2020-11-8 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2020-11-6 22:56
62X真係要盡快全日,拉去兆康再全日,有無得做?

每次見到呢個情況,又會覺得有趣。
259D兜友安,就令到碼頭不倫不類。
62X拉去兆康,甚至欣寶,自然又係兜友安(唔兜就唔係62X嘛),又會唔會令兆康不倫不類?

宜家觀塘係大區,個個人都唔想放棄自己可經該區的權利。與其叫62X去兆康,我諗佢哋寧願258P全日。
ricky 發表於 2020-11-8 21:09 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2020-11-8 19:08
62X拉去兆康,甚至欣寶,自然又係 ...

兆康由無全日變有全日,應該唔難接受嘛
前荃葵青區居民
天空之神 發表於 2020-11-8 21:16 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2020-11-8 19:08
62X拉去兆康,甚至欣寶,自然又係 ...

就到青公不倫不類

因為屯轉網絡太多直出線,根本唔適宜兜黎兜去
.
Waiyin12 發表於 2020-11-8 21:57 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2020-11-7 17:10
259D飛VIP固然好,但62x拉去富泰變成市中心全日來回東九要變經VIP區就令人討厭,需求大的線來往市中心例如 ...

屯市人嫌兜安友慢咪行出屯公上58M 63X 68A 260X,尾站上公路屯轉見
10598C 發表於 2020-11-8 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-11-8 21:16
就到青公不倫不類

因為屯轉網絡太多直出線,根本唔適宜兜黎兜去

如果下下受制於堆屯轉直出線,咁好難做
唔通258D又要飛走大興跟58M行,259D又要掉轉走線龍門走?

有限嘅情況下做最多嘢,應該係259D非繁忙改跟962X;258P轉全日,非繁忙兜屯市、安友
KC3555 發表於 2020-11-9 02:33 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2020-11-8 21:09
兆康由無全日變有全日,應該唔難接受嘛

有得揀,兆康要62X兜友安全日,定258P全日?
俾我係兆康人,258P。
俾我係九巴,258P。
俾我係友安人,唔肯62X去兆康。
That's it.
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....