hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 問將轉轉乘
開啟左側

問將轉轉乘

teddybus 發表於 2020-11-10 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-11-10 11:19
有幾多私家車咁行先? 行山路出既私家車比行隧道出既私家車多/少幾多架次先? 你又知你所講果堆私家車山下 ...

山上居民都講過唔少次,不過真漢奸都唔係住山上,又唔搭山上車, 呢D事實佢又點會知, 就算知都會當睇唔到
GW5878 發表於 2020-11-10 12:16 | 顯示全部樓層
係度搭單討論究竟可唔可以係非將隧轉車站轉車

新城就根據以往經驗, 必須係第2程車既相同八達通收費區先可以轉

所以:
轉 E22AS/A29: 黃大仙站至將軍澳隧道口
轉 796S: 牛頭角站至將軍澳隧道口
轉 694: 過海後均可
轉 796C/E/P/X/798AB: 只可於將隧口
轉 797: 將軍澳隧道口或之後
就咁睇基本上無辦法於其他車站轉車去避免兜路, 或借轉車去順手係中途站買野/交收/做少少野
唯一比較可取就係, 原出發地係沙田, 目的地係調景嶺, 而車程中途要去坑口/寶林落地, 咁樣就可以免費轉 694

至於九巴根據過往經驗, 多數轉乘都只限方向而不限轉車地點, 應可以造就以下情況:
296C 互轉 98S/296P/297 於九龍城轉車, 可因應觀塘道/觀繞即時交通情況而選擇是否提早轉跑道
另外 98C 98S 有無獨立八達通收費系統, 因為N年前特別線如果同正線收費資料完全相同, 九巴唔會為特別線去開八通通收費數據  , 如果 98C 98S Share 同一 set 八達通收費 database, 咁甚至係 296C 免費轉到 98C 去漢奸區 (雖然今時今日特別線應該有獨立八達通收費系統, 呢個組合成功機會不大)
GW5878 發表於 2020-11-10 12:17 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2020-11-10 12:07
山上居民都講過唔少次,不過真漢奸都唔係住山上,又唔搭山上車, 呢D事實佢又點會知, 就算知都會當睇唔到 ...

講過D乜野唔少次? 講過行山路出慢過行隧道唔少次?

BTW 真漢奸從來都只係居住康盛同翠林
GW5878 發表於 2020-11-10 12:25 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2020-11-10 12:05
人地話行山係益觀塘區
係出賣將軍澳,係漢奸所為嘛
點知而家連將隧線都要停轉車站

講過幾多次, 停轉車站先唔講對藍田幾有利, 至少停轉車站對將軍澳都有利, 至少搭架車可以平D或者兜少D將軍澳區內

但行山停站對將軍澳有乜野利?
拉長里數拉高機械耗損所以將北巴士線比將南收貴一級?
班次密? 98A 密得過 296A 定 98C 密得過 296C+796C ? 前者就肯定得淡笑, 後者人地 796C 下繁開緊 12 分鐘一班車 98C 閒閒地都 10 分鐘, 就算班次密, 行山都蝕返哂D時間
咁你話對將軍澳有乜野利

咁顯而易見, 停轉車站對將軍澳有利但行山就完住無利可言, 所以主張行山先係漢奸

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 大師級作品

查看全部評分

樓主| F428Z 發表於 2020-11-10 12:25 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-11-10 12:16

我都想知, 有時塞觀繞仲恐怖過塞觀塘道....

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| F428Z 發表於 2020-11-10 12:26 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-11-10 12:16

Deleted
GW5878 發表於 2020-11-10 12:26 | 顯示全部樓層

F428Z 發表於 2020-11-10 12:25
我都想知, 有時塞觀繞仲恐怖過塞觀塘道....

呢個真係要試

不過漢奸豬話係呢度公開左就有都變無架啦, 我就唔信既

P.S. 承接本 POST 上幾頁有一下提到搭 40 麗港城方向而司機誤 Set 40 麗城方向八達通, 我拍左 $5.6, 然後去到觀塘轉 296A 有優惠,原因應該係 40 轉 296A 係不限方向 (即可以由麗港城搭 40 去觀塘道轉 296A) 。
 樓主| F428Z 發表於 2020-11-10 12:28 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-11-10 12:26
呢個真係要試

不過漢奸豬話係呢度公開左就有都變無架啦, 我就唔信既

剛剛九巴覆左我, 可以去睇我個新 post
li1872903 發表於 2020-11-10 13:09 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-11-10 11:49
其實目測見都有為數唔少既人課金轉車,個比例可能甚至會比免費轉車更多

比如親身見過

之前唔係有人話有直車搭冇人會轉車架咩
做乜會有人返寶林有直車98C唔坐走去坐296C轉98D,又有人有98A唔坐走去坐296A轉98D
teddybus 發表於 2020-11-10 13:13 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-11-10 12:25
講過幾多次, 停轉車站先唔講對藍田幾有利, 至少停轉車站對將軍澳都有利, 至少搭架車可以平D或者兜少D將軍 ...

所以總括而言,山下人為自己犧牲山上人利益,跟你嘅邏輯,咪一樣係漢奸