hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 坑口, 茵怡花園的人有福了
開啟左側

坑口, 茵怡花園的人有福了

teddybus 發表於 2020-11-13 15:33 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-11-13 15:07
明明呢d寫到明得幾班車既路線, 開齊車係巴士公司責任,
要乘客要求巴士公司開返足班次, 竟然可以怪罪乘客 ...

轉車站咁多車返坑口
居然恨嗰4架98s
仲叫九巴減98C
果然係剝削山上居民搭車權
果然係奸妃所為
GW5878 發表於 2020-11-13 15:40 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2020-11-13 15:33
轉車站咁多車返坑口
居然恨嗰4架98s
仲叫九巴減98C

唔計 98S, 由觀塘/深長荔/美孚葵涌荃灣返去, 搭完 296A / 296C / 40 轉 296A 之後來來去去咪又係要轉 98D 297 優惠, 仲要兜寶林 邊似得漢奸區咁全天候 93A 93K 95 95M 98A 98C 290 290A 290X 快速直達

山上咁都好恨山下???
teddybus 發表於 2020-11-13 17:06 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-11-13 15:40
唔計 98S, 由觀塘/深長荔/美孚葵涌荃灣返去, 搭完 296A / 296C / 40 轉 296A 之後來來去去咪又係要轉 98D ...

奸妃唔抵得山上唔多車咪搬埋上嚟住囉
橫掂你都成日話山上係漢奸,咪啱晒你住囉
尖沙咀返山下有796X,296D,98D三條全日線
山上哩?得嗰幾班98P
仲要出尖沙咀係要兜落寶林兼塞將隧
唔知奸妃柴小豪又點睇?
GW5878 發表於 2020-11-13 17:55 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2020-11-13 17:06
尖沙咀返山下有796X,296D ...

講左N咁多次山上無尖沙咀線係因為運吉第一代既保鐵問題所致
80 年代尾開辦既彌敦道線, 幾乎全部佐敦止步, 包括 95
到後期放寬保鐵政策, 部分區分就選擇延長去做尖沙咀, 但部分區分就選擇開辦新路線 (例如屯門區 60X, 260X), 將軍澳一樣
所以唔好搵山下人出氣, 要問點解山上無尖沙咀線唔該問運吉點解當年有保鐵政策

再講, 剩係識得拎尖沙咀黎講
講彌敦道既另一邊, 油麻地一帶, 除左寶林有 93K 之外成個山下都無巴士直達, 反而山上就有 93K 95,
唔知你又點睇

同埋都係果句
如果你覺得將軍澳山下真係你口中講得咁好, 不如搬埋入黎享受一下真實交通情況+比山上人無限指罵既滋味
Citcalag 發表於 2020-11-13 17:55 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2020-11-13 17:06
尖沙咀返山下有796X,296D ...

仲有半條796P

話說小弟搭過好幾轉796系,796P都幾多人將轉落車,有d轉返694有d轉797
GW5878 發表於 2020-11-13 18:05 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-11-13 17:55
仲有半條796P

話說小弟搭過好幾轉796系,796P都幾多人將轉落車,有d轉返694有d轉797

將北來來去去得 98D 一架,

如果佢計埋轉車
公平D, 山上其實都可以用轉車站轉返去, 搭796X/P轉E22A仲有轉乘優惠。

不過奇就加在,
佢就口口聲聲話康翠係將軍澳一份子,
但係係比較尖沙咀路線一事
佢就好刻意分將軍澳「山上」「山下」
想搞山上由將軍澳分離出去??
Citcalag 發表於 2020-11-13 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-11-13 18:05
將北來來去去得 98D 一架,

如果佢計埋轉車

又唔可以咁比既, 98D班次同796P/296D都差好遠啦
至於轉E22A,唔好玩啦,我喺將轉落車跑上去應該架車都未到
teddybus 發表於 2020-11-13 20:19 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-11-13 17:55
講左N咁多次山上無尖沙咀線係因為運吉第一代既保鐵問題所致
80 年代尾開辦既彌敦道線, 幾乎全部佐敦止步, ...

唔係搵山下人出氣
只係有啲奸妃成日嫌經山上線垃圾
但又唔抵得山上人有呢啲垃圾線搭
要剝削埋山佢地搭垃圾線嘅機會
自己就繼續享受地鐵隧道轉車站
呢啲唔係奸,唔通係忠?
li1872903 發表於 2020-11-13 20:19 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-11-13 17:55
仲有半條796P

第個post有版友話將轉冇人轉車喎,你係咪撞鬼呀
GW5878 發表於 2020-11-14 19:59 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2020-11-13 20:19
唔係搵山下人出氣
只係有啲奸妃成日嫌經山上線垃圾
但又唔抵得山上人有呢啲垃圾線搭

垃圾線本來就應該砍掉重練, 何來唔抵得

Btw 我個人都好支持康翠漢奸去投誠觀塘區, 建議拉 13X 去翠林, 唔夠車仲可以殺 95M