hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 查實新界九龍路線,星期六朝早入新界客量係點? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 查實新界九龍路線,星期六朝早入新界客量係點?

樓主| AV296 發表於 2020-11-15 14:00 來自手機 | 顯示全部樓層

UR7523UV7523 發表於 2020-11-10 17:31
新西冇咁好,57M/66M+X/258D好多反方向既工廈客喎

我講嘅唔係新西無咁好,係通常無咁好。某D線一定比較標青 (例如正常情況下嘅E線),但係整體嚟講,朝頭早市區入去新西新市鎮,好似96X / 260X 269B咁,或者線皇以外嘅其他路線,入新界方向都唔比出新界方向多囉

當然,呢個po絕對歡迎討論新西,師兄不妨講下自己意見

我都想知57M 66M 258D朝頭早入新界嘅客量如何
 樓主| AV296 發表於 2020-11-15 14:03 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-11-10 18:14
星期六要返工都唔會咁早搭車

咁香港除咗返工,都仲有好多客源嘅

但係8點鐘到去石門,真係遲嗎? 食埋早餐都就快8點半
 樓主| AV296 發表於 2020-11-15 14:06 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-11-10 18:59
淨係睇呢班車,客量算ok,不過呢個時段都係20分班
對於研究85X屯馬直通後要減幾多無乜幫助 ...

唔明有咩咁好笑

關減幾多咩事? italk就係俾班對人不對事嘅會員搞到唔湯唔水
 樓主| AV296 發表於 2020-11-15 14:07 來自手機 | 顯示全部樓層

CardCaptor 發表於 2020-11-10 19:16
當年做89C
星期六因為改時間表, 觀塘開0625變0635

有興趣,想知多D,而家89C係咪都係0625?
 樓主| AV296 發表於 2020-11-15 14:09 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-11-10 22:04
其實都算唔差 唔知樓主有冇數埋大隧落車嘅人數?

我無數,因為自己落埋車;不過起碼廿個人落,然後10幾個人排緊隊上85X
 樓主| AV296 發表於 2020-11-15 14:11 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2020-11-10 22:10
石門呢啲地方垃圾工多,星期六需求都唔細
利申以前就係返石門,星期六朝早85X入沙田一定要企人,源康街有人 ...

有時星期六下晝出九龍,去大隧轉85X,都有一大班人落車,然後條85X+75X嘅隊都有3架巴士咁長

不過肯定無88咁誇張
 樓主| AV296 發表於 2020-11-15 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層

258X 發表於 2020-11-10 22:23
樓主唔好識少少扮代表,新西線繁時係可以雙向頂閘,下繁更甚,而唔係好似89D,85X嚟啲單向線,睇下九巴12 ...

第一,我的確係識少少,但我邊隻字係扮代表?
我孤陋寡聞又好,目不識丁又好,的點都唔會扮代表,一嚟咁鬧人,對討論有何幫助?

第二,我知道某幾條新西線係繁時雙向頂閘,但係我講緊「通常」,即係整體上嘅概括,一兩個例子只係Exceptional case,老實講,朝頭早入新西客量講得再好,對比起出新西,都只係九牛一毛。

第三,派12.8同朝早入新界客量,兩者無絕對嘅關係。12.8派新界九龍線,都將會係優先派落出城方向啦。大大個屯廠沙廠,12.8斷估都係俾較好客嗰邊。
 樓主| AV296 發表於 2020-11-15 14:29 來自手機 | 顯示全部樓層
lmf3927 發表於 2020-11-11 01:03
其實呢...89D下繁都可以雙向頂閘
耀謙樓間中都要留後

我又好好奇,89D下繁出九龍啲客真係有咁多咩?

利申 我係一隻井底之蛙
 樓主| AV296 發表於 2020-11-15 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2020-11-11 08:08
新界方向平日277E頭班長期企到司機位,同時段277X都有大半滿

又真係估唔到277E 會好客過277X
khl265 發表於 2020-11-15 14:35 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-11-10 18:54
有幾多星期六嘅寫字樓工要返八點咁早?
而要返早嘅地盤,85X 沿線又有幾多地盤? ...

你肯定係未出來做野 一係就係社會精英
垃圾工 5.5/6天工作 朝8晚6 7日AL 定律來