hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 92客量問題
開啟左側

[問題] 92客量問題

WongKinYat_WKY 發表於 2020-11-11 06:53 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九巴92線現時主要客流都係朝早入西貢,同下午去鑽石山,而其實成條線都受1A影響

而朝早出九龍同下午入新界嘅乘客都選小巴,相反朝早入新界,下午出九龍反而就揀92,而92仲成日頂閘,點解朝早入新界同下午出九龍嘅人會肯揀92?朝早出市區下午入新界就大部份人揀小巴?
JX9097 發表於 2020-11-11 08:22 | 顯示全部樓層
諗下上繁出市區下繁返新界嘅係咩人就知答案
巴士的膠 發表於 2020-11-11 10:25 來自手機 | 顯示全部樓層
92有轉乘,小巴無,而且小巴等得車嚟車程同巴士差唔多。其實小巴早上入晚上出都好多人揀,只係早入晚出多人到巴士都要頂閘。另外,92早上0740入西貢班車係永遠開唔到,所以間接迫班字軌客執生。
DIH 發表於 2020-11-11 10:25 | 顯示全部樓層

閒日92搭客有幾種,依次為:
1. 上唔到1A
2. 九巴其他線轉乘
3. 乘車地點只有92,例如鑽石山荷里活廣場一帶

乘車目的方面,西貢有座政府合署,沿線道路及樓盤工程亦有一班工人開工,有一定數量的通勤客,而呢班人的通勤時間及方向又同郊遊人士重疊。

隨住安達臣入伙,而返學又早過返工,朝早七點幾坪石一帶超級塞車,慣性頂到上安秀道以至井欄樹,因此無論小巴定巴士,到07:30後都會斷纜冇車入西貢。早幾年92該段時間入西貢係15分鐘一班,但經常趕唔到,後來改做20分鐘一班才稍為穩定,惟仍不時斷纜,嚴重時兩班相隔40分鐘以上。同一時間,牛池灣等1A條隊可以過百人。巴士載客量大,92一去到牛池灣就會食走大部分1A隊尾的客。好多人其實唔係神心等92,只係見小巴上車無望而焗上。

下繁情況相似,西貢大約五點幾有大量乘客出市區,1A應接不暇,想穩定地有得坐就會去搭92,但如九龍塞車嚴重,92都做唔到表定班次。另外,白沙灣及匡湖居都係多人上車的地點,小巴通常已爆滿,於是呢班人都會轉投92。

TLDR:絕大部分人首選都係1A,你見到92多人係佢食咗1A食唔晒嘅客。
MCMoore 發表於 2020-11-11 21:34 | 顯示全部樓層
其實同牛池灣村11條龍去到消防局門口啲人都唔行去搭清龍能力一流嘅91P一樣啫
巴士的膠 發表於 2020-11-12 08:58 來自手機 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2020-11-11 21:34
其實同牛池灣村11條龍去到消防局門口啲人都唔行去搭清龍能力一流嘅91P一樣啫 ...

對於無1A,92又斷纜嘅時候,91P唔駛塞利安道,就已經係救星,最壞打算係坐91P上壁屋轉返西貢車入西貢。

下繁多人起上嚟,莫講話92,要走連792M都要上。
MCMoore 發表於 2020-11-12 20:15 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2020-11-12 08:58
對於無1A,92又斷纜嘅時候,91P唔駛塞利安道,就已經係救星,最壞打算係坐91P上壁屋轉返西貢車入西貢。

...

最塞嗰段都係得91P班次叫做有保證
LRT610-1092 發表於 2020-11-16 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層
我每天也搭乘0720的92上學。該班車客量很飄忽,有時頂閘,也有時有大量空位。大部分人在牛池灣上車,根本上是1A龍的一半。
toyl 發表於 2020-11-16 14:33 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2020-11-11 10:25
閒日92搭客有幾種,依次為:
1. 上唔到1A
2. 九巴其他線轉乘

死症,塞車時間提早咗,92掛牌車又唔多,又要顧292P,想長遠解決可能只能夠將99其中一架改做遲開工,頭單響7:30後柯打92入去啦!
LRT610-1092 發表於 2020-11-17 07:33 來自手機 | 顯示全部樓層

今天依舊搭乘0720班次92(WV3886),可見牛池灣村原本排1A近隊尾的人也上了車,上層差不多坐滿。