hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯轉繁時巴士龍越來越長, 九巴無法解決? ...
開啟左側

屯轉繁時巴士龍越來越長, 九巴無法解決?

RyanPun 發表於 2020-11-14 22:05 來自手機 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2020-11-14 21:10
連將軍澳山下人都話終於等到
有轉車站可以瘋狂轉車
所以你真係唔好再枉作小人喇 ...

依家先知,原來繁忙時間塞入大老山北行個轉車站都唔係最差

不論咩轉車站都好,作為乘客嘅、做到城隧嗰種咁自律先算喇。

最少我衆安街返耀安,點都會揀43X、多過49X轉40X等兩次車咁無聊,分分鐘等車嘅時間都足夠43X兜完77區返到總站喇。
EX-TL 發表於 2020-11-14 22:13 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-11-14 21:08
都係嗰句,重組冇錯係慳到車 但改變唔到啲人依然要用轉車站轉車嘅情況 慳到嘅車又砌唔到點到點直達密車線 ...

而家連最基本, 轉去現有覆蓋地方(如洪水橋)都唔夠載, 有資源剩當然救左呢啲客先, 咁快諗開新線加大覆蓋, 即係個轉車站仲要搵多啲位放排隊位, 到時仲唔更加塞?

但, 話就話唔加大覆蓋, 屯門區同洪水橋有大量土地尚待發展, 屯門54區已經肯定係新區之列, 就好似回你之前我回另一板友話齋, 唔擴建個站或者唔重組站位就想塞多啲車同客入轉車站, 只會造成惡性循環, 請回帶睇番嗰篇文我講咗咩先.

三門巴士, 唔知你有冇搭過以前3N 3BL, 兩道落車門之間座位數目係幾多, 而家一架正常雙層12米/12.8米, 落車門前有輪椅位, 後有最多兩排座位就到輪拱, 你建議整三門, 我想知下層座位總數, 而屯門人又接唔接受到?
JC8385 發表於 2020-11-14 22:13 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2020-11-14 21:27
成個問題係,原意開轉車站用嚟善用資源,減低成本。點知而家過咗頭,塞車時間大增,整體成本又上升返,甚至 ...

但坦白講,屯轉做補差價轉乘,對於市區方向係開錯咗個頭
大欖呢邊唔係補差價,一般嚟講長線轉車客比例比較少
就算有零星客要轉車直接去上客站比佢哋落車都唔係咩問題
反而屯轉個design變咗係唔係都要排兩次隊
收費上X線又可以轉晒沙田/觀塘/尖沙咀車
屯門區嘅X線又無做得元朗天水圍咁垃圾
咁梗係大鑊啦
teddybus 發表於 2020-11-14 22:20 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-11-14 22:05

不論咩轉車站都好,作為乘客嘅、做到城隧嗰 ...

你識啲咩?
人地荃灣返坑口唔搭290
點都要40》296A》98D
就係為左享受轉上轉嗰種快感
JC8385 發表於 2020-11-14 22:28 | 顯示全部樓層

呢種邏輯其實等同於blame the victim
直車x垃圾走線 = useless
選擇轉車係無選擇之中嘅選擇
EX-TL 發表於 2020-11-14 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層

講真, 大老山班客已經算自律, 用74X做例子, 觀塘開要經埋新蒲崗 鑽石山仍然高朋滿座, 都唔多人用沙田 馬鞍山路線上轉車站.

用得轉車站嘅, 都係九龍城 黃大仙 安達臣 秀茂坪呢啲冇辦法唔轉車嘅地方, 觀塘道沿線某啲8字頭線係疏, 但一條89D幾分鐘一班, 夾埋其他10蚊樓下路線, 上轉車站轉入北區 大埔區都好方便, 但咁做嘅人眼見真係少.

屯門真係特別唔同, 佢哋思維就係, (覺得)自己住得好遠, 如果搭車時間可以由直車60分鐘, 變成轉車50分鐘, 佢哋覺得賺左, 而車費又一樣, 佢哋唔轉就傻.

所以點解重組路線做唔成, 而轉車風氣盛行到逆轉唔到嘅時候, 只能夠繼續迎合佢哋口味, 所有減車, 合併加密, 停多一個站等等建議都係收聲算, 只有加車, 加班, 加新線, 加多啲線入轉車站, 方便到轉車, 那怕塞多十分鐘廿分鐘, 間接炫耀到自己區多資源喺手, 就算新線加價, 只要車程快咗, 乜都冇所謂.

天空之神 發表於 2020-11-14 22:36 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-11-14 21:02
早繁大把人要轉960/961。
建生出發要用58M轉,除非搭到07:40同07:50兩班半空車。
良景出發要用260X轉, ...

所以朝朝都排到人山人海

今日又寫左一條thread 歡迎指教一下
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1188036-1-1.html
.
天空之神 發表於 2020-11-14 22:37 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2020-11-14 22:20
你識啲咩?
人地荃灣返坑口唔搭290
點都要40》296A》98D

290 唔係隧道,更加唔係坑口直出

要上山停燈
.
RyanPun 發表於 2020-11-14 22:52 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-11-14 22:28
講真, 大老山班客已經算自律, 用74X做例子, 觀塘開要經埋新蒲崗 鑽石山仍然高朋滿座, 都唔多人用沙田 馬 ...

重點係在於,住得耐新界東,絕對會領教過轉東鐵嘅痛苦,自自然然當等巴士走咗班車、寧願等下班車都唔會過隔離線再轉。因為大部分新界東人都知,根本就冇人會咁笨放棄張凳、走去轉車企入馬鞍山大埔上水。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
JC8385 發表於 2020-11-15 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-11-14 22:52
重點係在於,住得耐新界東,絕對會領教過轉東鐵嘅痛苦,自自然然當等巴士走咗班車、寧願等下班車都唔會過 ...

咁對於上水/大埔嚟講個轉車站set得距離目的地遠喎
但屯轉/大欖唔同,個站係set得近屯元天嘅一邊
成套logic就掉轉咗成為「有位坐去到轉車站先算」