hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯轉繁時巴士龍越來越長, 九巴無法解決? ...
開啟左側

屯轉繁時巴士龍越來越長, 九巴無法解決?

GU9338 發表於 2020-11-13 16:38 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-13 15:57
獨市點都要入返轉車站,唔獨市繁忙線,例如258P/267X就唔會入。至於過海繁忙線唔獨市都入,就純粹想多架 ...

咁如果獨市既話 67X 258D 都可以全日唔入
只不過得返 67M 259D 就肯定怨聲載道

如果要最少兩飛既話
60M 應該可以考慮 , 佢要轉既線係荃灣都轉到
VIP 要轉 260X 靠 60X 263 都一樣同價轉到

係淨低 V city 總站位要處理下者
請用文明來說服我。
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-13 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-11-13 16:38
咁如果獨市既話 67X 258D 都可以全日唔入
只不過得返 67M 259D 就肯定怨聲載道

我講緊繁時非獨市線可以唔入,唔可以掉返轉嚟推論
67系屯門段齋M唔夠載,258D飛就屯轉-東九唔夠載,兩條線都係開轉車站後發覺載唔曬先後加停,唔會改返轉頭
kwn1029 發表於 2020-11-13 16:58 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-11-13 15:08
狗巴係開完啲收高幾級嘅線都照入轉車站
好似 259X X89D 咁

大老山同屯公個轉車站情況有D唔同, 唔可以相提並論,
大老山唔計繁時線唔停隧道既就只係得 88R 61R(都夾硬計了),
諗下繁時大老山既情況, 佢停唔停轉車站都好, 一樣係塞, 唯一唔停大老山轉車站既就只有 89P,682X, 但結果快得幾多呢?
請時刻保持感恩及包容的心
qunow 發表於 2020-11-13 17:15 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-13 15:55
唔會
未開之前運輸署同區議會係咁吹噓轉車站,講到冇缺點咁。經歷咁多年,大家先醒覺會拖慢車程。非繁其 ...

問題係個轉車站容量不足的話不是應該擴建?
S3BL343@66 發表於 2020-11-13 17:20 來自手機 | 顯示全部樓層
近一兩星期屯轉九龍方向朝早塞車情況(大概8點半)嚴重左好多。平時最多都係站尾,依排龍尾成日過左橋底,甚至今日過左帝濤灣彎位。唔知係咪因為轉車站督察換左人,搞到咁。至於下繁屯門方向好左好多,基本上龍尾好少超過海豚像
kwn1029 發表於 2020-11-13 17:29 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-11-13 17:15

首先擴建係咪就解決到停得耐既問題? 論數據, 北行屯轉有 160 米長既站蓋, 城隧各大約 70-80 米, 大老山只有可憐既 60 米,
既然地方已經咁大, 反而停站所需時間用得長咁多, 會唔會係眾多路線一齊埋站上落客既問題較大呢?

就算比你起長多100米都好, 起闊條路兩倍都好,
隊, 都係得一行的, 你睇下屯碼果條隊。而車, 都係要繼續等埋站的。
倒不如交呢個任務比站務, 指示多一兩部等緊既車同時上落客, 加快成個轉車速度好過

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
kitarolo + 5 同意 除非整上下層

查看全部評分

請時刻保持感恩及包容的心
AtrHenu 發表於 2020-11-13 17:45 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2020-11-13 14:23
第一樣柴小線一開始就唔應該入轉車站

柴小線唔入轉車站點可以962B同962,962X互轉,但都同意你的講法黃公司的線唔應該加停屯轉,欖隧呢2個站.(尤其係兩繁時段)
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-13 17:59 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-11-13 17:15

可以俾你拉得幾長?
就算夠長都係會有巴士插隊然後又係要齊齊等

根本繁忙時間唔需要全世界入去轉車站一齊等

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
toby_tl10 發表於 2020-11-13 18:00 | 顯示全部樓層
九巴有晒數據,有幾多人由邊條線轉邊條線,就係唔肯開直車
肯開直車就唔會朝早南行有M線吉車離開轉車站,有長途線吉車到頂閘走啦(根據其他板友描述)
九巴自己浪費資源

To infinity... and beyond
YY487 發表於 2020-11-13 18:22 來自手機 | 顯示全部樓層