hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯轉繁時巴士龍越來越長, 九巴無法解決? ...
開啟左側

屯轉繁時巴士龍越來越長, 九巴無法解決?

qunow 發表於 2020-11-13 20:21 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-13 18:57
擴建有物理空間限制
就算無視呢個呢個限制
真係可以增加空間令多咗線同多咗站位畀多幾部巴士同時上落客

唔止沿公路,可以打横擴建入去,甚至起多層上去,成本唔平但效益喺返度
053h4 發表於 2020-11-13 20:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3BL343@66 發表於 2020-11-13 20:50 來自手機 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2020-11-13 19:09
個人覺得出九龍方向 960S 960P 962A 962P唔應該入轉車站。入屯門58P可以唔入。喺再重組其他路線之前可以做 ...

唔好玩啦,58P成日幫手清良田條龍
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-13 20:52 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-11-13 20:21
唔止沿公路,可以打横擴建入去,甚至起多層上去,成本唔平但效益喺返度 ...

X-Y-Z軸邊面多咗咪一樣行多咗,你真搞笑
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-13 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2020-11-13 20:50
唔好玩啦,58P成日幫手清良田條龍

相信260x清得勁啲,九龍返嚟落一半咁滯
Twinings 發表於 2020-11-13 21:22 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-11-13 20:15
出市區方向960P同962A都有獨市位(港島行法同960、961、962唔同),要留。屯門方向58P要入,否則58M應該 ...

15-20分鐘先有一班58P
58M同58X又唔入轉車站,建生客點轉車?唔通要搭兜路嘅260x/960?
天空之神 發表於 2020-11-13 21:39 來自手機 | 顯示全部樓層

3asv@59x 發表於 2020-11-13 19:09
個人覺得出九龍方向 960S 960P 962A 962P唔應該入轉車站。入屯門58P可以唔入。喺再重組其他路線之前可以做 ...

其實你提出 960P 唔入轉車站之前
知唔知道有班人係用月票,落車轉其他線架

63X 68A 服務不足用 960P 轉車已經夠哂反智
最反智係要飛站想人地企車頂
樂仔〞 發表於 2020-11-13 23:06 | 顯示全部樓層
屯轉由起嗰陣 Day 1 計,呢到已經講緊繁時一定塞爆
當時估計,淨係數 58M 58X 59M 59X 60M 60X 260X 960 962_ E33
呢堆線嘅班次都足以塞爆屯轉,加埋 57M 66M 66X 67M 67X 258D 259D 263 961 零零聲聲班次,唔塞先奇
雖然去到最後,58X 唔入屯轉,59M 59X 60M 60X E33 有唔同程度嘅減班
但基本上都係預料之內

而家屯轉兩邊方向都無用盡上落客空間
九龍方向青公嗰面使用量低
屯公嗰面 E33、城巴、落客站、68A 四組站都浪費唔少上客空間 (未用盡 capacity)
但又走去葵芳同過海線夾,58M 67M 960 三條鬥密車
九龍西又係兩組放埋一齊,59X 60X 63X 66X 67X 260X 六條線加埋班次又唔係疏
九龍東同沙田就好少少,線唔多
個站咁擺法唔塞就假

屯門方向望落就以為無咁大鑊
下層唔多線唔提,但上層呢,E33、城巴同兩個落客站又係浪費空間
碼頭線經常阻住安友線上客
良景經常因為比碼頭阻住而埋唔正 (但 58M 260X 960 三條線又係密到痴線),又阻住條路
大興線車疏就正常少少,就算 4 線齊上齊落都因為客少而阻極有限
但青公 + 兆康組又係痴線,經常 4 條齊上齊落,但兩組線都係超多人等,一早應該要拆開排

屯轉兩邊站根本係要嚟一次重組
但九巴從來對重組站位不嬲都係唔踢唔郁,甚至踢都唔郁
想屯轉無咁塞,除咗叫大家唔好用之外,相信好難有咩改變
YY487 發表於 2020-11-13 23:29 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
DENNIS 發表於 2020-11-13 23:37 | 顯示全部樓層

出九龍近排真係塞多咗
由龍尾到落到車要成5-10分鐘

我諗要飛走邊D線都有難度
不過可唔可以前後擴建少少
再加埋第時無咗機場車
可唔可以拉鬆D站位 方便D車扭出扭入

另外其實有部份M線過完轉車站都幾少客
有無可能將1/5班次改只去轉車站, 擺去青公嗰邊
有需要嘅時候拎去行多客等嘅線?