hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 粉嶺華明往返瑪嘉烈醫院
開啟左側

粉嶺華明往返瑪嘉烈醫院

黑騎士 發表於 2020-11-14 20:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題
親戚住粉嶺
將要去果度返工
每日(一至日)要喺0830之前抵達醫院
想請問下應該點樣搭車先係最快嘅?
EX-TL 發表於 2020-11-14 23:00 | 顯示全部樓層

最快最穩定, 東鐵粉嶺-紅磡, 西鐵紅磡-美孚, 美孚橋底搭90P小巴上去, 如要到荔景大樓, 可乘90M.

路面交通可以搭278X城隧轉車站轉46X, 一程車錢搞掂.

另類少少嘅係279X花都廣場搭到青華苑, 行入長康巴士總站轉42直達, 車費較高, 但唔駛好似278X咁, 有機會塞沙田.

亦可以279X欖隧口轉68X 69X到美孚轉90M 90P小巴.

因為8點半前已經要上到醫院, 未到一般早繁最高峯, 塞車機會會低啲.

回程冇咁怕慢, 46X城隧轉278X已足夠.

不然, 90M 90P小巴落美孚, 行過去美孚政府大樓嗰邊上饒宗頤文化館搭286X上青沙轉車站, 轉270B在花都廣場落車, 只需付270B一程車錢.

當然, 90M 90P轉鐵路一樣得.
GU9338 發表於 2020-11-15 10:53 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-11-14 23:00
最快最穩定, 東鐵粉嶺-紅磡, 西鐵紅磡-美孚, 美孚橋底搭90P小巴上去, 如要到荔景大樓, 可乘90M.

路面交通 ...

饒宗頤咪有一程過 270B , 使乜搭 286X 再轉車
但下繁係呢個站等車咪又係搵自己較飛

46X 278X 唔係最快但已經係中上之選

請用文明來說服我。
 樓主| 黑騎士 發表於 2020-11-15 21:40 | 顯示全部樓層

路面交通 ...

明白唔該巴打先
我仲想問下如果第一個方案搭鐵嘅話大概需要幾多時間呢?
s3n370 發表於 2020-11-15 22:21 來自手機 | 顯示全部樓層

路面交通 ...

搭得西鐵去美孚,西鐵站隔條呈祥道對面係清麗苑,清麗苑另一面隔條荔景山路就係瑪嘉烈。
除非係去浩景臺果面嘅大樓,否則建議直接行過去。

回樓主:搭西鐵去美孚,G出口出站後,
再經行人天橋過清麗苑。
穿過個細商場後就係荔景山路。
馬路斜對面就係上瑪嘉烈嘅電梯大堂。
步程仲近過行去綠小站。
tonychow 發表於 2020-11-16 10:19 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-11-15 22:21
搭得西鐵去美孚,西鐵站隔條呈祥道對面係清麗苑,清麗苑另一面隔條荔景山路就係瑪嘉烈。
除非係去浩景臺果 ...

同意,亦可以過咗呈祥道之後沿前面條樓梯上去,再行斜路上去
回程仲可以行落去盈暉薈商場 1 樓拍 $2 機

單計搭鐵時間,官方時間係 48 分鐘經九龍塘 - 太子轉,但係經紅磡都唔會耐得去邊
可以喺往紅磡方向車尾 - 第 4 卡左右上車,好處係如果趕時間而下班車喺對面,上 A 出口大堂唔使搭咁耐扶手電梯
上咗西鐵可以行去車頭,比較近 G 出口
預計 50-51 分鐘會搭完鐵
行上去預最少 10 分鐘會比較好,視乎步速

EX-TL 發表於 2020-11-16 14:11 | 顯示全部樓層

黑騎士 發表於 2020-11-15 21:40
明白唔該巴打先
我仲想問下如果第一個方案搭鐵嘅話大概需要幾多時間呢?
...

如果怕人生路不熟, 冇把握最好搭小巴上去, 始終返新地方.

有信心就跟5# 6#辦法行上去(6#已提供乘車時間), 惟需注意離開清麗商場後的荔景山路是露天的上斜路段, 要承受日曬雨淋.
s3n370 發表於 2020-11-16 18:16 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-11-16 14:11
如果怕人生路不熟, 冇把握最好搭小巴上去, 始終返新地方.

有信心就跟5# 6#辦法行上去(6#已提供乘車時間), ...

其實一離開西鐵站,
向前望上山已經係瑪嘉列醫院建築群。唔怕搵唔到。
而穿過清麗苑嘅路基本上係直路一條,
條路多人行亦唔難搵。

而去小巴站亦無可避免要經過露天道路。
Kj2052 發表於 2020-11-17 14:37 來自手機 | 顯示全部樓層
驚塞車
279x>68x/69x/265b>minibus
唔驚塞車
278x>46x直情醫院樓下
全部最好七點左右要出發