hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [SCMP] 國泰取消多條長途航線
開啟左側

[SCMP] 國泰取消多條長途航線

AVD1 發表於 2020-11-17 14:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

來源:
https://www.scmp.com/news/hong-k ... rlds-busiest-cities

文中標題已經講了:
Cathay Pacific axes flights to select airports in some of world’s busiest cities, including London, New York, and Washington
Seven loss-making routes scrapped from airline’s schedule with internal memo referring to move as permanent
Gatwick, Newark, Washington, Seattle, Maldives, Brussels, and Dublin all cut as Cathay battles to stay afloat

真心講句,就算 COVID 完左,國泰前景都應該係咁先。
最光輝嘅年代已經過去,可以返轉頭嘅機會真係唔大;分分鐘而家先係開始 …
LJ7006 = MF5119 = AVD1
s3n370 發表於 2020-11-17 17:47 來自手機 | 顯示全部樓層
受重創嘅又豈止因航。
南韓嘅大韓剛宣佈食韓亞,唔慌會削得少。

再係咁落去,搭飛機隨時變番上等人嘅專利。
要飛好飛啦,遲下可能貴到想飛都飛唔到。
Kj2052 發表於 2020-11-17 18:33 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-11-17 17:47
受重創嘅又豈止因航。
南韓嘅大韓剛宣佈食韓亞,唔慌會削得少。

佢再貴啲咪惡性循環
到時唔係肺炎整死都搞到無人搭
s3n370 發表於 2020-11-17 19:00 來自手機 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2020-11-17 18:33
佢再貴啲咪惡性循環
到時唔係肺炎整死都搞到無人搭

航空公司永遠都係做最俾得起錢嘅客。

而按今日嘅勢,規模肯定會大大縮細,
到時俾唔起錢咪唔好搭囉。
Kj2052 發表於 2020-11-17 19:14 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-11-17 19:00

到時又話唔夠遊客
政府不知幾想多啲遊客
到時我覺得會貼錢叫人來

呢樣野其他地方都想多啲遊客,估計各地政府在全球疫情穩定番時實叫人旅遊,以復蘇經濟
s3n370 發表於 2020-11-17 22:17 來自手機 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2020-11-17 19:14
到時又話唔夠遊客
政府不知幾想多啲遊客
到時我覺得會貼錢叫人來

總括而言,航空帶來的商貿活動,遠遠大過旅遊。
去到谷遊客果陣,都唔知係幾耐之後嘅事囉
053h4 發表於 2020-11-18 00:11 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2020-11-18 00:17 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-11-17 22:17
總括而言,航空帶來的商貿活動,遠遠大過旅遊。
去到谷遊客果陣,都唔知係幾耐之後嘅事囉 ...

但而家美國呢邊見到既係谷遊客多過商務客

幾大航空公司都將資源傾斜擺落 p2p 遊客航線,反而大城巿商務航線既需求依然一蹶不振。一方面因為好多大型商貿活動取消,二來好多大公司都發現停止商務公幹、改為遙距處理,可以節省唔少成本,好多商務行程其實非必要,甚至近月炒人都係炒左堆 road warriors 先

但人類總會有 lockdown fatigue,早一兩個月呢邊未爆第二波果陣都有一定數目遊客坐飛機去玩或者探親

所以而家係講緊商務客需求恢復速度,相信會遠遠慢過遊客

當然,一個商務客為航空公司帶來既收入,通常都多過遊客探親客

利申:個人從事行業唔出 trip 真係無可能做到 social networking,三月起已經無出過 trip,人就黎發癲

fb.com/scientisthk2usa/
nwfb1001 發表於 2020-11-18 11:58 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-11-17 19:00

其實係好事,少咗劣質遊客出埠
DIH 發表於 2020-11-18 12:23 | 顯示全部樓層

而家睇個勢,疫苗可能在2021年下半年開始普及,保守估計2022年各國陸續放寬入境限制,全世界都會報復式旅行。

預計經過一輪大整合後,航空公司屆時會收取較高價錢,以盡快改善財政狀況(但講到追返蝕本就有排);過去十幾年的快速擴張不再,可能要5年左右先會喘定氣重新出發。傳統與低成本航空分野消失,飛機餐可能全世界都變成要另外買,甚至6小時以內唔鼓勵開餐,行李限額、揀位等都會加錢。

香港無「國內線」,採取嚴格入境限制就一定冇遊客,本地人亦難以出行;國泰自己慣了順風順水,養成龐大架構,而且在收購快運之前機隊都係以廣體長途機為主,現時有如大象放血,元氣大傷之後要再企返起身會較吃力。