hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新巴797與北角-觀塘航線增設八達通轉乘優惠 ...
開啟左側

新巴797與北角-觀塘航線增設八達通轉乘優惠

EX-TL 發表於 2020-11-17 17:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新巴797往九龍灣途經觀塘碼頭, 而北角-觀塘航線於星期一至五繁忙時間航程約為13分鐘.

建議新巴797逢星期一至五早上7點至9點及下午5點至7點的現有班次, 試辦觀塘碼頭定時點.

於上述時間內, 逢15分及45分前5分鐘內駛經觀塘碼頭的班次, 將加設定時點, 每逢15分及45分由觀塘碼頭開出, 方便北角渡輪乘客轉乘797前往巧明街及海濱道.

另建議新巴797逢星期一至五早上8點前由九龍灣折返將軍澳的所有班次, 均繞經觀塘碼頭及以將軍澳工業邨為終站, 方便北角渡輪乘客轉乘797前往百勝角及將軍澳工業邨.

八達通轉乘計劃

由 北角往觀塘渡輪 轉乘 新巴797 往九龍灣或將軍澳, 車費$3.9, 每天全日有效.

不適用於由新巴797轉乘觀塘往北角渡輪.
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-11-17 18:06 | 顯示全部樓層
問題係,有咩誘因船公司同巴士搞轉乘,同時將軍澳嘅朋友又願意架車無啦啦停多幾分鐘?
kitarolo 發表於 2020-11-17 18:13 | 顯示全部樓層

先唔講轉乘回贈由誰付

觀塘碼頭唔同黃石或梅窩
前往嘅道路好易受塞車影響
即使純係「轉交通工具」而唔考慮票價,
落船之後好耐先有巴士到嘅機會並唔低,
好可能會定時點過咗巴士都未到碼頭。
 樓主| EX-TL 發表於 2020-11-17 19:30 | 顯示全部樓層

BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-11-17 18:06
問題係,有咩誘因船公司同巴士搞轉乘,同時將軍澳嘅朋友又願意架車無啦啦停多幾分鐘? ...

797客量奇低, 渡輪客量在繁時以外也很低.

試辦定時點, 目的主要為北角居民提供固定時間安排行程.

試辦的班次, 也只限於現時行車時間剛好在15分或45分前5分鐘內到達觀塘碼頭的班次, 所牽涉之班次著實不多, 呢方面新巴應該有數據, 知道哪些班次符合以上條件, 而肯定不會是所有班次.

轉乘計劃方面, 由於只限於由北角往觀塘的渡輪可以優惠價$3.9轉乘797, 富裕小輪不會在船費上有任何損失.

簡單啲去睇, 即是乘客先在北角碼頭入閘機拍八達通卡, 乘坐渡輪往觀塘, 登岸後再用同一張八達通在797巴士上的八達通機拍卡, 在原價$7.9上扣減$4, 結果船+巴士共付$7+$3.9=10.9.

若果碼頭有海報宣傳, 加上北角往觀塘航班的乘客有需要用到, 就可以透過口耳相傳, 為航班和797帶來多點乘客, 無論對船公司或巴士公司都有裨益, 因本身兩家均為交通服務公司, 可藉此契機互惠互利.
 樓主| EX-TL 發表於 2020-11-17 19:55 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-11-17 18:13
先唔講轉乘回贈由誰付

觀塘碼頭唔同黃石或梅窩

在每日不同時間, 包括繁忙時段擠塞時, 每班巴士的行車時間其實大同小異.

就797而言, 上繁最擠塞的時將隧前一段將軍澳隧道公路, 行同一段路的巴士路線, 比如城巴690P, 每日到達啓田道迴旋處的時間差, 如無大意外, 都係嗰幾分鐘內.

所以, 在最繁忙的時段, 797能夠穩定地在某一個五分鐘內到達觀塘碼頭的機會唔會低, 非繁忙時間就更容易做出穩定時間.

但有一點要強調, 如果某班次本身唔係踏入定時點內的時間到達觀塘碼頭, 例如一向是09分 39分等等時間, 那就不用等到15分或45分開走, 如一向是13分 42分等等時間, 就要等到15分及45分開出.

假如某些班次到達觀塘碼頭的時間, 就已經是15分或45分後, 當然不用再等夠鐘, 因為渡輪乘客已經在碼頭巴士站等候.

轉乘優惠方面, 成件事可以睇成係Bravo Bus出雞, 富裕小輪出豉油, 係睇吓呢個組合船公司幫到新巴797幾多, 自己亦可能在客量上有增長.

船公司而家行緊北角-觀塘-啓德, 城巴608就做緊北角碼頭(電照街) 九龍灣, 新巴 富裕兩家公司戰略合作, 響應起動九龍東, 填充觀塘海濱和啓德跑道區的過海交通, 方便通勤和遊人點對點的需要.
qunow 發表於 2020-11-18 02:08 來自手機 | 顯示全部樓層
我驚同富裕搞合作嘅行政費用仲貴過賺到嘅總車費
 樓主| EX-TL 發表於 2020-11-18 11:27 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-11-18 02:08

做生意驚得幾多, 驚就唔好做!
kitarolo 發表於 2020-11-18 11:40 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-11-18 02:08

樓主講明船轉車先回贈4蚊
咁基本上唔需要船嗰邊配合
都做到,Programming祗需辨認
上一程係搭船成本實際上相當低。

對於九龍灣呢類港鐵難成競爭
嘅區域,不妨先做回贈吸引多啲客搭
無論多少人受惠亦不一定永久提供回贈
S3bl430 發表於 2020-11-18 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層

繁忙時間康城有地鐵直出北角,北角去九龍灣有城巴606和608。所以,我想問有甚麽人會用這個轉乘優惠,是清水灣半島居民?or……我真心諗唔到
kitarolo 發表於 2020-11-18 13:12 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-11-18 13:08
繁忙時間康城有地鐵直出北角,北角去九龍灣有城巴606和608。所以,我想問有甚麽人會用這個轉乘優惠,是清水 ...

康城來往北角,0066贏晒
但東隧線繁時間兩邊都幾塞,
船嘅時間相對穩定,再加上797
僅一個方向停觀碼,試辦無妨。