hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論85X
開啟左側

[其他] 論85X

xdxd 發表於 2020-11-18 12:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九巴為應對沙中線而將85X提升至全日服務後,能夠吸引紅磡、土瓜灣來往石門、第一城及馬鞍山之乘客,亦能吸引大老山隧道轉車客搭乘其往返紅土一帶。
然而,在沙中線通車前,有意見指85X將有大量乘客流失,載客量暴跌,因而有不同修改建議,如不再繞經石門一城一帶,專注於來往紅土,大老山轉車站及馬鞍山;縮短至石門;與75X交換九龍段行車路線;恢復繞經彩虹道;延長至十四鄉或錦英、利安一帶等等。
亦有意見認為,85X在沙中線通車後仍有力與鐵一拼,並提出加密非繁忙時段之班次。
本帖欲提供一平台予各位版友討論於沙中線通車後85X之前景及其重組建議。
歡迎討論

==========【我係分隔線】==========

我個人認為來往馬鞍山嘅客就真係會跌得多啲 始終鐵嘅穩定性係高 巴士周不時都會塞下車咁
但係巴士觀感真心好 鐵仲要慢慢停晒城河東啲站嗰陣85X一出大老山就到
仲有沙中線喺紅土啲站唔靚 下路客未必想行去搭鐵 寧願較時間上巴士好過
個人建議就係非繁可以嘅統一開15分一班 又或者有石門短棍 同正線輪住開 咁正線可以疏啲之餘又方便到轉車+石門客
最唔應該做嘅係拖慢九龍段嘅走線
另外取消埋85AB之後 都可以谷返啲客上85X(尤其係原本85A嗰啲)
紅磡人。
680X 發表於 2020-11-18 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層
只要將 89C 飛走石門沙一摺 286M 再加密 85X 補位送人上大隧轉車就係最簡單解決所有麻煩野
Justshamxx 發表於 2020-11-18 13:44 | 顯示全部樓層
你以「紅土人。」自稱,可能85A喺九龍城區嘅走線係真係咁不堪入目,你想快手剁咗佢去,但係我相信佢喺沙田區嘅走線嘅存在價值,另文已經詳述。
 樓主| xdxd 發表於 2020-11-18 13:54 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2020-11-18 13:44
你以「紅土人。」自稱,可能85A喺九龍城區嘅走線係真係咁不堪入目,你想快手剁咗佢去,但係我相信佢喺沙田 ...

我喺大帖有覆過你 你認為85A嘅沙田區走線真係咁好 咁有需求嘅 大可以用取消咗嘅資源去開一條一模一樣 淨係喺沙田區行嘅85A
無必要放出嚟同85X/85/82X爭客 仲要後面嗰兩條客量都唔係咁好 咁推啲要出九龍嘅客上呢堆線 留低嗰條新區內線咪得囉
定係你係鍾意85A呢個冧巴 有情意結呢
完全睇唔透你死奶住85A唔放嘅理由

紅磡人。
paul2357paul 發表於 2020-11-18 14:05 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-11-18 13:54
我喺大帖有覆過你 你認為85A嘅沙田區走線真係咁好 咁有需求嘅 大可以用取消咗嘅資源去開一條一模一樣 淨 ...

85A應該唔係咁易縮,因為仲有廣源邨來往沙角邨沿線既流水功能。
同埋82X都係類似道理,縮左線廣源邨來往濱景唔通等運吉開980A回程或者蝕大埔價既806A
S3bl430 發表於 2020-11-18 14:09 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-11-18 14:05
85A應該唔係咁易縮,因為仲有廣源邨來往沙角邨沿線既流水功能。

小巴804: 我沒有存在感呢,嗚嗚……
九巴82K:雖然我走線奇怪但的確可以往返沙角,一城和廣源
九巴83S:繁忙時間也可留意下我
 樓主| xdxd 發表於 2020-11-18 14:15 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-11-18 14:05
同埋82X都係類似道理,縮左線廣源邨來往濱 ...

乜嘢呀 而家咪就係話如果85A嘅沙田流水真係咁重要嘅咪縮佢做沙田區內綫囉 放新田圍邨囉
總之就唔應該再出九龍同85爭客啦

再者我認為82X係值得留 唔會諗住縮
Kj2052 發表於 2020-11-18 14:49 來自手機 | 顯示全部樓層
680X 發表於 2020-11-18 12:33
只要將 89C 飛走石門沙一摺 286M 再加密 85X 補位送人上大隧轉車就係最簡單解決所有麻煩野 ...

89c唔洗旨意飛石門
除非開新線石門直去觀塘
kwn1029 發表於 2020-11-18 15:13 | 顯示全部樓層
作為馬鞍山人 屯馬二期通左車我都會繼續揀 85X,
可能會因為班次問題流失左第一城-紅土客, 但馬鞍山/大老山轉車客我覺得唔會影響好大
請時刻保持感恩及包容的心
skyt 發表於 2020-11-18 15:58 | 顯示全部樓層

其實85A同85X係做緊兩批客。
85A隨咗做沙田區內客,仲做緊城門河東來往聯合道(浸會、樂富段)嘅客,亦係取消82M後用作補償之用,
營運時間亦係85/A/B三線最長嘅,呢方面85X係取代唔到。
可以留意下上下午繁忙時間最多人上落係邊個站,就知冇可能用85X取代85A。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分