hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區A線最新重組建議
開啟左側

[路線計劃/RPP] 沙田區A線最新重組建議

10598C 發表於 2020-11-20 13:42 來自手機 | 顯示全部樓層

HG3632 發表於 2020-11-20 10:53
A42對頭站也太重口味吧
學版友話齋,係咁上山落山,
之後仲要入顯徑圈,淨係觀感都輸曬

的確,A41沙市仲會有火炭、白石角,甚至大埔公路嘅客轉車,係有必要保留尾站直出
而且A41係應該做曬帝都、麗豪、帝逸三間酒店,做密班次出機場、港豬噢

而今次A41係愉翠一帶U型兜一次,應該係想做帝逸酒店,如果A41改上黃泥頭就停唔正帝逸
A41改行青沙之後有個好處,就係機場方向可以改經沙燕橋、沙市、帝都,再上青沙,唔使兜白鶴汀街個圈

另外,沙乙博其實都應該比條密返少少嘅A線,畢竟之前A41係有10-20分鐘一班
或者可以好似小弟#13建議,A42 A46夾班次做沙乙博(同海栢花園)
GX6858 發表於 2020-11-20 13:51 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-11-20 13:42
的確,A41沙市仲會有火炭、白石角,甚至大埔公路嘅客轉車,係有必要保留尾站直出
而且A41係應該做曬帝都 ...

一係好似980A行,石門開,兜上廣康,再落愉翠苑,將A42縮到水記,會唔會好少少
吳宗錡 發表於 2020-11-20 13:58 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-11-20 13:07
龍運應該覺得大圍尾站上青沙重要過沙中尾站上青沙,因為想搶E42客。
但沙中直出係既有的服務,亦都不宜取消 ...

你建議嘅方案唔改埋E42嘅
AtrHenu 發表於 2020-11-20 13:58 | 顯示全部樓層

GX6858 發表於 2020-11-20 13:51
一係好似980A行,石門開,兜上廣康,再落愉翠苑,將A42縮到水記,會唔會好少少
...

980A個隻兜到2046個款相信石門人唔會接受到的,如果真係這樣行不如跟NA41走線到麗豪過河到沙市,四美可能好D而沙角,大圍就由A42取代而火炭和瀝源,沙市尾站上HZM就維持A46方案.
10598C 發表於 2020-11-20 14:06 來自手機 | 顯示全部樓層
GX6858 發表於 2020-11-20 13:51
...

冇乜需要特登來回程都兜黃泥頭嘥油費,除非上面冇位,兜上去某程度都影響帝逸酒店上車客嘅觀感
倒不如A42直接擺黃泥頭算
10598C 發表於 2020-11-20 14:07 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-11-20 13:58
980A個隻兜到2046個款相信石門人唔會接受到的,如果真係這樣行不如跟NA41走線到麗豪過河到沙市,四美可能好 ...

石門要快一早行多五分鐘搭咗A41P
js904 發表於 2020-11-20 14:15 | 顯示全部樓層

RE: 沙田區A線最新重組建議

wesleyyc 發表於 2020-11-20 13:37
感覺第一城同黃泥頭嘅客點都要兜到大圍先上青沙
不如A41就濱景>石門>黃泥頭>愉翠苑>第一城>麗豪>青沙
A42就 ...

如果跟你呢個行法, A41好快就執, 呢幾個站繁時都唔係好多客
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-20 14:26 | 顯示全部樓層
其實河東一條河西一條
再加埋大圍自己一條
其實都已經夠皮
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GU9338 發表於 2020-11-20 14:47 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-20 14:26
其實河東一條河西一條
再加埋大圍自己一條
其實都已經夠皮

充大頭要做埋新田圍同水泉澳呀嘛
如果大圍個條係顯徑止步,河東個條應該兜到嘔血 (NA41?)

不過而家 A42 都好唔吸引
仲要同大半條 82K 重疊
請用文明來說服我。
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-20 15:07 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-11-20 14:47
充大頭要做埋新田圍同水泉澳呀嘛
如果大圍個條係顯徑止步,河東個條應該兜到嘔血 (NA41?)

咁叫做左新田圍就算啦
我搭282落去沙中轉車唔好

係蝗澳難搞D
不過好睇城東對於疏車左會咩取態
如果唔係既學98C兄咁講
可能要兩條線做聯合班次做返D中間位
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過