hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 74P 加設回程及調整走線
開啟左側

[路線消息] 九巴 74P 加設回程及調整走線

Oliver_ME16 發表於 2020-11-24 13:38 | 顯示全部樓層

271_N271 發表於 2020-11-24 12:51
如果你可以理智啲,成個討論氣氛會好好多。
我成段嘅意思係非繁唔好搞咁多嘢,
但朝早唔需要每一班都塞入 ...

其實只有一個原因,朝早廣福出九龍個站唔算塞亦多人等車上車.
你話部部埋到站即走冇客上咪值得飛囉.
但事實係唔係呢?部部車廣福都有人上嫁喎,係咪?
到真係拆線,你覺得帝都大中班人會肯企咩?運頭塘又打唔打得爆部車?
到時班車咪又係只坐滿上公路?
點解你係都要剝削廣福道同廣福邨人企74X門口既權利?
既然你係都要拎走晒林村河以南既野,
點解我要一條3個字一班既替代品就係唔理智?
唔通林村河以南既全部都唔係人?

我...
hihiman 發表於 2020-11-24 14:29 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2020-11-23 15:01
各科學園路線去大學/市區方向加停馬料水碼頭站,對三條全日線黎講都算係好事,272A和272K可以執d唔想行上中 ...

根本不需擔心車從何來諗到條橋/ 故事可以說服到區佬/客的, 只要加到價就有車

P.S: 有版友話假日整特車, 收$21.5 , 我歡迎呀, 最怕老九唔開ja
$21.5, 只需20個客就已經回本, 更何況而家個個留港, 客量一定冇問題
假日, 人/車都唔緊張, 我睇唔到老九仲可以話自己蝕錢的理由

今年俾佢大條道理凍薪, 仲話人工開支有壓力? 肥在膠層ja 掛

Waiyin12 發表於 2020-11-24 15:23 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2020-11-23 23:44
agree. 74A留得低,其實可以改行大老山,剩係大老山可以轉黃大仙/觀塘/673 個selling point都好過死兜沙 ...

出入上路都係要經埔公沙田段,一樣塞

但想sell大老山轉乘,起碼要加到30分鐘一班
Waiyin12 發表於 2020-11-24 15:30 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-11-24 02:00
74A 食 72A,沙田巿中心後直入大隧,一樣做到沙乙博同沙田圍,係站位唔同左,同埋差左個富豪花園

淨係做 ...

如果入沙市可以抽下88X/89車,當upgrade班九龍灣客,我支持的

但沙市<>大埔滘本身係72做緊,並唔係72A/74A服務範圍
如果入去純粹為吸客做靚新74A盤數,其實只係將班客左手交右手

另外富豪未必肯放走條74A...
Waiyin12 發表於 2020-11-24 15:32 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-11-24 00:08
長遠科學園係會有民居嘅
(報章連結按此)

如果74D拉入華明(之前有人提過)跟住抽277X車得唔得?
Oliver_ME16 發表於 2020-11-24 16:05 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-11-24 15:32

1. 大埔區議會唔會比74D行入北區
2. 277X本身都唔夠載,又點抽車比74D?
我...
JX9097 發表於 2020-11-24 16:31 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-11-24 15:32

九巴刻意喺九龍坑止步明顯就係唔想踩入北區
271_N271 發表於 2020-11-24 17:45 來自手機 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2020-11-24 13:38
其實只有一個原因,朝早廣福出九龍個站唔算塞亦多人等車上車.
你話部部埋到站即走冇客上咪值得飛囉.
但事實 ...

唔好玩我啦大佬,廣福咩環境大家都知,
王肇枝上嚟嗰堆成日轉到一半就停咗喺度,
下盞燈就到307P/907C入埋去,
唔係下下要去到紅隧咁先開始解決㗎下嘛?

我夠知廣福多人,冇人話要抽走晒啲車,
甚至我主張運頭塘要直出就減班畀廣福邨/道起載,
但如果你連一班都唔肯放手,其實只係攬炒。
你坐74X咪覺得冇問題,只係難為咗後面啲E41/307等等。
iseen 發表於 2020-11-24 18:57 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-11-24 07:30
如果入沙市可以抽下88X/89車,當upgrade班九龍灣客,我支持的

但沙市大埔滘本身係72做緊,並唔係72A/74A ...

城河東先係 72A/74A既客源,72A 同 72 一齊做源禾路都無咩用,特別係班次唔夾要富豪放手其實唔太難,如果89B拉到去富豪 / 濱景 起載都應該可以,順手借勢踢86C 沙一上公路

iseen 發表於 2020-11-24 19:06 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-11-24 03:17
咁以淨客流計算,朝早都係新界出九龍,至少以74X/74P服務範圍來講點都係。
...

唔係, 74X 同 74P 個服務範圍係唔同74P 係專做 科學園 - 九龍東,而行車方向係早繁北上同下繁南下,唔會有人係九龍東搭架兜科學園既車上大埔。放大埔只係方便派車同回車。