hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 74P 加設回程及調整走線
開啟左側

[路線消息] 九巴 74P 加設回程及調整走線

KV5952 發表於 2020-11-25 10:25 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2020-11-25 08:44
新線行完運頭塘就跟273P走,唔會耐好多,估計多5分鐘內,如果新線直行南運路,之前有版友話南運路早繁塞唔塞車 ...

其實要分家 74D 入太和後跟273P 行,新74X 做富蝶富亨大中新興廣福覆蓋已經好好⋯⋯(咁行甚至可以擺新74X入廣福街市換73X出邨口,大家唔洗停多幾口燈,廣福大老山客又可以叫兩飛)與其係都要堅持自己區做尾站上公路不如度下點做唔塞車夠客做到十分鐘一班唔洗喺街企喺度呆等好過

YY487 發表於 2020-11-25 10:38 來自手機 | 顯示全部樓層
KV5952 發表於 2020-11-25 10:55 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-11-25 10:38
跟 273P 行然後話唔塞車
得啖笑

行晒成條南運路唔見得好好,如果真係解決唔到嘅繁時大可以唔改繼續做運頭塘特車

而家講緊以現有三條大老山全日線可以點再分配好啲覆蓋好啲時我睇唔到咁行有幾大問題,咁樣改線最少可以名正言順郁74A

YY487 發表於 2020-11-25 11:19 來自手機 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2020-11-25 11:26 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-11-25 11:19
疏咗又慢咗,原有地區點會過到?
仲未計大埔墟週末塞到癲
走入去唔止慢五分鐘咁簡單

明白,我認同你.
我初時以為早繁都行南運路既話我就有保留

我...
Oliver_ME16 發表於 2020-11-25 11:29 | 顯示全部樓層
KV5952 發表於 2020-11-25 10:25
其實要分家 74D 入太和後跟273P 行,新74X 做富蝶富亨大中新興廣福覆蓋已經好好⋯⋯(咁行甚至可以擺新74X ...

廣福冇需要要晒兩條觀塘線.
如果新線做得晒富亨富蝶富善,
74D應該太和之後直上公路出白石角
我...
iseen 發表於 2020-11-25 11:33 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2020-11-25 01:41
早繁運頭塘有特車
所以新線應該著重早繁後
新線富蝶一條直路落運頭塘上公路+現有74x行現有走線系最理想

無錯,早繁同非繁兩種走線會係最好做法
運頭塘早繁自己養到自己,而同時南運路都塞。最好比早繁運頭塘直上公路會係最好

不過早繁街市個邊都係小塞,要睇下點執 271P, 272P, 273C/P 入運頭塘走線。 最好272P 都運頭塘落公路。 太和 + 運頭塘 或者 運頭塘自己應該夠客;再唔係就加到個白石角就一定夠。

如果未來74X 運頭塘特飛廣褔直上公路唔夠客,比佢經白石角何嘗唔係一個辦法?
非繁黎講,富蝶新車用運頭塘走隨時可以換走到架74A, 只要71K 轉乘個額補得夠既話 (71K + 埔公線 / 九東 / 獅隧線)
YY487 發表於 2020-11-25 11:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2020-11-25 11:45 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-11-25 11:33
無錯,早繁同非繁兩種走線會係最好做法
運頭塘早繁自己養到自己,而同時南運路都塞。最好比早繁運頭塘直上 ...

71K轉72X/73X/74X/75X一向只需補5毫,
所以跟本唔存在換唔換走74A既講法.
74A阻力最大不嬲都係舊路同富豪

另外如果係都要做運頭塘又唔想經街市塞,就只有行晒廣福道右轉南運路.
不過咁行無論行車時間同觀感都輸晒

我...
iseen 發表於 2020-11-25 11:50 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2020-11-25 03:45
71K轉72X/73X/74X/75X一向只需補5毫,
所以跟本唔存在換唔換走74A既講法.
74A阻力最大不嬲都係舊路同富豪

其實都係唔夠,仲差舊路72A同271 (舊70問題) 轉乘,同埋免費轉乘既問題
舊路唔難搞,只要比到夠密同穩定既轉車線都可以解決到

富豪就麻煩些少,比咩轉乘佢都唔會要。草草地拉個89B去濱景同 72A 唔行源禾路改行大涌橋路 去半解決個問題,順手可以做番條城河東流水線。
家陣富豪每班74A 都有 2-5 個大埔客,話多唔多,話少唔少

入運頭塘唔一定要入廣福道,飛大埔太和路 (超級城) 轉南運路都會覺得快