hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 74P 加設回程及調整走線
開啟左側

[路線消息] 九巴 74P 加設回程及調整走線

Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-23 00:40 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-11-22 23:05
其實呢無論周末假日或平日上繁,
75K主要係俾汀角路中間嘅客用嘅
小巴相信龍尾甚至總站都已經上滿

咁首先我又唔係話要完全取消條75K

其次如果班客轉投74E直接出市區既
就已經分流到小巴既客
更唔需要睇住AMS先有得開飯
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kitarolo 發表於 2020-11-23 00:49 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-23 00:40
咁首先我又唔係話要完全取消條75K

其次如果班客轉投74E直接出市區既

早繁75K即使減一車影響都幾嚴重
再折衷就唯有加多一班75P(喺現班次之前)
嚟加快回車,始終有客要去74E以外嘅區域。

當然假日周末相對車源無咁緊張
呢個時候74E會發揮到好大作用。
tkf_2005 發表於 2020-11-23 01:04 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2020-11-22 23:08
1.大埔白石角流水唔應該只靠74D一個鐘一班去做
2.如果你講係事實,806系應該一田多人上落過大埔墟.
但事實 ...

1+2.依家可以話唔靠...但遲早加到半個鐘叫好等左少少少少少...O既時候就唔同講法...
尤其白石角仲有幾個盤未入哂伙....
優景里果邊仲有個SHK盤起緊添...

806系某程度上等做起O者...

3.依家真係唔太知74X下繁中載情況,
以前74X未拆到碎屍萬斷果陣,
都仲有廣福中載...
同早繁一樣擺廣智樓/球場等夠鐘...

ksmbh 發表於 2020-11-23 01:11 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-11-23 00:49
嚟加快回車,始終有客要去74E以外 ...

假日周末九巴就唔會咁好死開74E,
係都趁龍尾開張開條75R,
大美篤出美孚(經青沙)兜一兜沙火,
收$21.5搶錢啦.
ksmbh 發表於 2020-11-23 01:13 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-11-23 00:49
嚟加快回車,始終有客要去74E以外 ...

74E全日就算60分一班,
至少兩部車(都好蚊水,應該都係要同74X跳)
結果都係要新增資源或減74X,
以75K班次,
抽走一部車都影響好大.
iseen 發表於 2020-11-23 01:25 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2020-11-22 06:02
1.74D執唔倒雞只係閣下主觀意見,下繁廣福道廣福邨兩個站隨時坐爆你一部74D
2.停超級城即係停一田?大中唔 ...

1. 執雞從來都唔係最有效運用資源既方法,一來班次唔一定夾,二來唔係獨市
2. 行超級城正如我所講係加快大埔市車程,唔係諗住會有人上去程。我講既大中同寶湖有客一早係講明係回程,無講過去程,而回程人係可以行,而同時74D 係快過74X去到超級城,就算有白石角
3. 係無新資源情況下,可以改動既係早繁起載 pattern。非繁拉疏74X去成就富蝶線唔一定有多新客,但可能倒舊客
4. 運頭塘早繁已經坐滿,無謂塞南運路燈去補個一個鐘已經有超過二十架74X兼塞埋站既廣褔村
5. 巴士坐滿已經夠賺,拉疏班次既話,唔坐會有留後,唔等得既自然會企。唔好諗到埔中人完全唔會企。情況同277X 早繁拆聯和墟同華明圈一樣
6. 車務上失優勢? 早繁唔洗塞滿埔中個站同安埔路都已經有著數。如果車係大埔停車場出,直去廣褔道會用少左時間。同時,廣福村早繁已經好逼,少幾架74X埋廣褔村唔係仲好?
neoplan720p 發表於 2020-11-23 01:28 | 顯示全部樓層

邊個人再話廣福道要靠74D清客,所以74D唔可以飛走廣福道既,我會追擊到底。
74D廣福道執到客,純粹係74X減班減到載唔哂之下既惡果。
加返74X車,廣福道既客仲會被逼上74D咩?

當然,無論將74D加經富碟、富亨,定係一田都好,
只要架車都係要經白石角、科學園,而班次依舊係60分一班,成件事都唔會有效吸到客。
當擺一田尾站,但架車要入科學園,就算唔似74X咁行廣福道,出九東車程最多最多咪打和,但班次已經輸一大截。

科學園同白石角,我會傾向ky927兄既用大尾督駁埋一條線,
再按繁忙時間時段,兜入大埔工業邨 / 教育大學 / 嵐山,例如:
上繁入大尾督:大老山 -> 科學園 -> 白石角 -> 大埔工業邨 -> 教育大學
上繁出觀塘:大尾督 -> 嵐山 -> 大老山(同一時段另設74P由白石角開經科學園出東九龍)。

至於大埔墟(廣福道)、大中、太和同富亨富善富碟一帶點樣再搞,就已經係後話。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
iseen 發表於 2020-11-23 01:31 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-11-22 16:03
74D補70X歷史可以既往不究
都唔係再錯落去繼續抽74X資源嚟
加密,轉全日30就肯定唔止用多一倍車

認真講既係白石角同大窩西對74D既需求比科學園大好多倍,而白石角同大窩西都係 Origin 客,而科學園係 Destination 客。出資源應該係大埔區同觀塘區 (去科學園需求)。
再者,沙田科學園得3個站,而大埔有超過20個站,按比例計,沙田唔洗出車。如果你覺得所謂資源論係重要既話,不如要求新加班全部唔停科學園。
iseen 發表於 2020-11-23 01:45 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-11-22 17:28
邊個人再話廣福道要靠74D清客,所以74D唔可以飛走廣福道既,我會追擊到底。
74D廣福道執到客,純粹係74X減 ...

可惜既係大尾督已經有74E,慣左鳳園後直落公路。如果要佢地 (早繁) 停白石角,佢地應該唔制
低風險做法可以係先將74C 頭尾班改唔行廣福,用白石角代
要再加班就開富蝶 - 新興 - 白石角新線

非繁既話,大尾督用75K做轉乘應該會有效率些少。75K 長遠點都要飛埔工入面。埔工 - 埔鐵用轉乘解決或者72A兜南運路停新達解決就夠。
kitarolo 發表於 2020-11-23 01:53 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-11-23 01:31
科學園係 Destination 客

咁點解 74P 即將有一班由
科學園 1810 開去觀塘碼頭嘅?

咁現 74D 南行又要特登
1600~1800 做半小時一班嘅?

同埋 74D 南行頭車 0900
去得白石角最快都9點半,我又好想
知呢個鐘數科學園點樣 Destination