hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 74P 加設回程及調整走線
開啟左側

[路線消息] 九巴 74P 加設回程及調整走線

iseen 發表於 2020-11-23 01:58 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-11-22 15:35
我唔覺得咁樣可以幫到 74X 幾多

74A 改行大老山就不如同 72A 合併,工業邨 - 兜入富蝶富亨 - 新興 - 廣 ...

除非新 74A 夠車做到 半個鐘一班 (以現有車量,仲差一架車,入富蝶就差兩架),否則做唔到大隧轉乘另外有幾個問題位: 太和出九東,運頭塘出乙明、九東,乙明、富豪去大埔

富蝶富亨兜埔公、沙市肯定慢過71K + 74X 唔少

正常要做既應該係,72A / 74A 全行城河東,沙田區內停。城河西留比72
iseen 發表於 2020-11-23 02:02 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-11-22 17:53
咁點解 74P 即將有一班由
科學園 1810 開去觀塘碼頭嘅?

科學園唔係Destination。 九東先係 Origin。
通勤方向係 返工 (早繁) 由九東去科學園,返工 (晚繁) 由科學園去九東。

Origin 客源係九東,唔係科學園。如果死跟資源論,架車應該觀塘區出。
271_N271 發表於 2020-11-23 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-11-23 01:25
1. 執雞從來都唔係最有效運用資源既方法,一來班次唔一定夾,二來唔係獨市
2. 行超級城正如我所講係加快 ...

74X非繁上公路其實好快,仲要開4-9。
你話靠執雞唔健康,我係認同嘅,
但總好過改快但吸唔到客,雞又執唔到,
仲四不像過而家。

我認同唔需要每班74X都入廣福邨,
而家個站咁塞某程度上同74X有關,
不過你回覆嗰位ching係廣福保衛師嚟,
所有車冇咗廣福都會唔夠客,
廣福就算用你幾多時間,
都只係為咗拯救大家唔好俾人減班cut線。
271_N271 發表於 2020-11-23 11:27 來自手機 | 顯示全部樓層

問題根源係九巴瘋狂擴大74系服務範圍,
由大窩西、科學園到汀角路、教大,
但資源又唔見有實際加過,
佢一日唔加車,呢壇嘢都唔會拆得掂。
271_N271 發表於 2020-11-23 11:34 來自手機 | 顯示全部樓層
另外唔少版友提出拆線,但呢樣嘢好見人見智。
本人作為冇74X服務嘅居民,其實都唔太贊成,
朝早有幾班特車已經好好。
拆線班次一定疏好多,但南行又冇得一齊等,
咁不如照舊喺大中轉74X,
事實上班次頻密都係74X嘅賣點嚟。
Waiyin12 發表於 2020-11-23 12:04 來自手機 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-11-23 01:58
除非新 74A 夠車做到 半個鐘一班 (以現有車量,仲差一架車,入富蝶就差兩架),否則做唔到大隧轉乘另外有 ...

其實我都agree 74A加到30, 做大大老山轉乘
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-23 14:34 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-11-23 00:49
早繁75K即使減一車影響都幾嚴重
再折衷就唯有加多一班75P(喺現班次之前)
嚟加快回車,始終有客要去74E以外 ...

好簡單咁講
單睇早繁75K本身效率幾差
74E+75P應該做主軸

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVW28 發表於 2020-11-23 15:01 | 顯示全部樓層

各科學園路線去大學/市區方向加停馬料水碼頭站,對三條全日線黎講都算係好事,272A和272K可以執d唔想行上中大火車站既客,當然要5分鐘內甚至咁岩見到有車先得。74D亦都可以執d出官塘沿線既客,但一樣要夾到落船的時間。呢度九巴真係要留意下及派外勤係星期六、日和紅日企係該巴士站做宣傳。(FF:如果對面線都有就好了)

追左咁多頁版友講各74X分支的情況,我個人都認同74D應該加返密半小時一班和大埔區內有自己的獨市位,以及74E的全日建議。然而,都是現實問題,車從何來呢?
LL3850
andy1010 發表於 2020-11-23 19:14 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2020-11-22 13:47
呀版友你有冇興趣去睇下下繁74D廣福邨上幾多客先上黎up?
仲有,下繁正常情況下冇過鐘係唔會有車大中踢出去 ...

我就放5點, 6點, 7點, 落到廣福差唔多搭4, 都算接近睇到一半下繁74D出九龍既班次 (因為30分鐘一班)
班客見74D到都會問司機點行係咪經九龍灣牛頭角觀塘, 司機通常答經呀不過要經科學園, 的確有客為左有得坐而上車 (即係最多客既廣福道都打唔爆部74D坐位), 不過就更多人會選擇等後面架74X
而且白石角好多地盤客, 有客唔想同佢地同車 (可以話係歧視), 都會情願照等74X
亦都有客根本唔識74D, 問都廢事問淨係會上74X
我自己就見到74D都會睇下一班74X/75X幾時再決定搭唔搭, 要坐既我可以揀75X, 唔想煩轉車既都會揀74X, 兩架都無先會諗74D
都係個句, 好同意之前師兄講74X做得好就唔會要74D執雞啦。
miklcct 發表於 2020-11-23 19:24 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-11-23 02:02
科學園唔係Destination。 九東先係 Origin。
通勤方向係 返工 (早繁) 由九東去科學園,返工 (晚繁) 由科 ...

唔係全數新界九龍線通勤方向一律都係新界去九龍咩?九龍係市區,新界係郊區喎。74P係74X嘅支線,服務範圍大部分相同,咁通勤方向自然同74X相同。
進智公交