hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵線收車收到日光日白7分鐘一班?!
開啟左側

東鐵線收車收到日光日白7分鐘一班?!

DIH 發表於 2020-11-22 11:29 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-11-22 10:06
都話我係趕時間,重點夾時間?同埋東鐵班次頻密已經係新界人嘅常識,咁多年來都係車接車(除非唔好彩有直通 ...

點解你唔怨埋沙中線延誤冇得直接到金鐘轉

我而家日日怨緊屯馬線未駁通搞到返放工好麻煩
 樓主| miklcct 發表於 2020-11-22 11:50 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2020-11-22 11:29
點解你唔怨埋沙中線延誤冇得直接到金鐘轉  

我而家日日怨緊屯馬線未駁通搞到返放工好麻煩  

之前B1頂閘搞到我趕唔到福田去深圳北高鐵嗰次我咪就係怨高鐵延誤搞到無得西九龍直接北上囉。(如果2019年嘅話,我會直接落金鐘,然後全程鐵路搭到北京西添)!
呢個例子,即使東鐵去到金鐘轉南港島線,同而家轉171相比都未必慳到幾多時間。

進智公交
eternalflame 發表於 2020-11-22 11:55 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-11-22 10:06
都話我係趕時間,重點夾時間?同埋東鐵班次頻密已經係新界人嘅常識,咁多年來都係車接車(除非唔好彩有直通 ...

所以嘛話你瞓左幾耐囉
就算係疫情前,非繁都唔係車接車
teddybus 發表於 2020-11-22 11:57 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2020-11-22 11:55
所以嘛話你瞓左幾耐囉
就算係疫情前,非繁都唔係車接車

只係佢好彩,次次轉咩車都可以just in time
keilingha 發表於 2020-11-22 20:38 來自手機 | 顯示全部樓層
夜晚 00:00 後仲疏到 9-10 分鐘一班添 (出紅磡),我放工返宿舍,入咗閘發現下架 10 分鐘後,谷鬼氣,嬲都即刻出返閘去搭巴士好過 (好彩嗰頭有巴士開到好夜,雖然要轉車但個心起碼點舒服啲)。
cky 發表於 2020-11-22 21:00 來自手機 | 顯示全部樓層
巨準條條跳飛機文都係趕時間,A 區要去鬼死咁遠的 B 區,呢樣駁果樣去賺所謂的直通優勢,睇得多又勸唔聽就真係算數吧啦,出句what the street 都只係被 admin 扣 1+1 power, 計埋仍有賺。
AV296 發表於 2020-11-23 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-11-21 23:34
我真係臨急臨忙重上討論區?我今朝完全估唔到會喺嗰個時間出現喺嗰個地方囉。
同埋#23啲方法根本全部搵笨 ...

唔緊要啦,下次記住,出發嘅地方有咁遠搭得咁遠,去到先諗點轉,除咗大西北去將軍澳。

就算係worst case,搭綠的去到廣福轉307 (或者74X/681),去到灣仔轉的士,都應該比火車轉171快。
mckhgc 發表於 2020-11-24 01:02 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-11-21 16:48
準巨張相係咪幾個月前
最近東鐵非繁係開5-6分班

幾個月前大熱天時,下晝一點幾會唔會得23度
最差配套 狗也不D
jpoon 發表於 2020-11-24 04:16 | 顯示全部樓層
前晚7點幾沙田站8分鐘一班車添
咁又點?
疫情出少啲街啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
 樓主| miklcct 發表於 2020-11-24 11:15 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2020-11-23 22:43
唔緊要啦,下次記住,出發嘅地方有咁遠搭得咁遠,去到先諗點轉,除咗大西北去將軍澳。

就算係worst case ...

都話307或者74X/681要兜東隧,重要兜到落灣仔,東鐵線轉171直接咁多,幾乎一條直線穿過九龍入香隧。同埋火車速度快,可達 110 km/h ,專營巴士最高只得 70 km/h ,喺吐露港望出去,火車快過哂所有汽車,點都係搭火車有着數。(我以往試過喺屯門北,搭260X vs 輕鐵轉西鐵,大家都喺幾乎唔使等嘅情況下,輕鐵轉西鐵係快過260X,主因係西鐵靠速度取勝,兜埋元朗都追得返架巴士)

至於大西北去將軍澳(翠林除外),之前試過一次290咁慢之後,以後都係用死一係黃大仙落地底,一係觀塘轉車算。
進智公交