hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

Advertisement

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解博覽館d地盤冇專車接送或者塔機鐵/E車 走去迫爆S1 ...
開啟左側

點解博覽館d地盤冇專車接送或者塔機鐵/E車 走去迫爆S1

樓主| Sita1004-1017 發表於 2020-11-25 11:33 來自手機 | 顯示全部樓層

5 b4 k6 V, [  P, I- k
Del
Chnnr 發表於 2020-11-25 11:46 | 顯示全部樓層
搭機鐵青衣上車, 有機場八仔都要 $22.60, 龍運除左北區之外零優惠, 城巴仲好啲, 23/27 雞
9 T3 W# g% Y7 i更何況呢班工人, 好多由頭到尾都無發過機場八仔..., k. J: o" P$ i: T
想人唔搭 S1, 一係開 Shuttle 一係比張八仔比人坐車有優惠7 C; E. I" K6 O3 X2 J2 e5 G/ E2 W9 j
可惜呢個政府點會理你, 對待真基層, 有工你開仲咁多嗲 ? 得閒都去大灣區開枱飲茶+ f4 D* u8 c* b' d0 H
P.S 講起我都好想國泰城班人開架 Shuttle 搭, 唔好朝朝響度排死 S64C
kitarolo 發表於 2020-11-25 11:46 | 顯示全部樓層
本帖最後由 kitarolo 於 2020-11-25 15:26 編輯 4 {8 p$ d1 \; S( i1 V; g

" N) ]0 O- J. h; T呢個世界總有啲人講風涼話/ w- O. M- N$ G. R$ m
連出返青馬搭特班都話係「辦法」
) H' |' @" ~7 U. ]0 w( Y( u; M3 e當然僱員有責任提早搭車,都有個限度
3 Q: n. M) |) g" Y7 \時間唔係成本? 放工亦唔係奉旨要硬食; f: f2 h' k+ h) X
「放工唔會遲到」或無規定要即班載得晒,
" T! V- ^. b% }( j5 s9 R香港咁多怨氣就係呢啲人造成。7 V  h4 m; X# H1 {

6 I& P9 C& z/ F' I: B% K% T回正題,如果透過僱主或區議員向巴士
/ r' g. w5 d+ r4 x+ Z$ I公司施壓,效果會比個人直接投訴為佳
! X2 e+ E7 c& ~/ [4 M* O1 Z8 C
AtrHenu 發表於 2020-11-25 11:46 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2020-11-25 10:18
. E4 S& ^4 X  N) X& j( x! T5 Q座等有人建議收返龍運做嘅S1時段,招標畀有heart嘅嶼巴做

) `4 U4 o8 @7 W$ B8 l1 t噤好啵反正長勝多年來都無心做S1,R8呢件孖寶而且長期唔識執生(明知部份多人時段死都唔派95/96/25呢D載客量極高剩係求其派部低褲應戰就算)
. ^0 p2 b* Y& j7 H5 r; e8 S; D. u# |! A% q# {
btw,我都讚成S1改用由柏良哥和黃公司二部份並容許它們可以設兩繁港龍短棍班去東涌鐵路站.7 `. i6 Q  N4 C3 Q/ Z1 O% I
053h4 發表於 2020-11-25 11:49 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-11-25 11:46
5 o( V- m, ]0 q: s0 y7 q; p! P呢個世界總有啲人講風涼話
7 j2 b5 N) ^1 F, D0 U連出返青馬搭特班都話係「辦法」
7 t; v+ O* ~! Z$ `+ \$ y當然僱員有責任提早搭車,都有個限度

# q6 G  {9 s% h/ a! M1 r# d樓主動機唔似係為解決問題, 而係歧視藍領階層$ _/ }, [* M& S' P  f9 f4 m6 T
佢咁把炮可以自己買車搭的士唔好同人迫S1
/ J, a, a+ a9 L8 S: ~0 |1 z
6 ^# {5 T. s% K5 G! B而家S1為佢而開GA?% T8 l/ q( A; |) v
56S:運吉對大巴哥的利益輸送?
kitarolo 發表於 2020-11-25 11:53 | 顯示全部樓層
本帖最後由 kitarolo 於 2020-11-25 12:42 編輯 8 Z6 N* t. s2 I9 @! g
053h4 發表於 2020-11-25 11:49
: {  a, B1 r2 o$ u( @" ]8 g樓主動機唔似係為解決問題, 而係歧視藍領階層
* k/ g; B8 Q: Q( H3 r佢咁把炮可以自己買車搭的士唔好同人迫S1

P5 j" }( }- g9 ]8 x2 G如果係一兩日突發咁多客無得講/ A" W4 l4 o4 f0 D. u2 e
但如屬三跑或東涌東填海應數以年計6 |6 A) X. [: z  X
龍城而家又唔係無資源剩,我會話係巴士
8 J6 R1 g& z: |公司懶惰,簡單啲唔洗派站務喺現場純粹查
' g* n4 T: k9 }4 S! i9 Y八達通人數(唔需要理會卡號碼)已睇到需求,, u9 {/ A0 E7 ^
定係啲客入現金為主呢?
! u4 t" P* T6 L; b  M* f+ z
4 G: X8 n8 @: E/ X6 I樓主可能表達得唔理想) H1 W7 i) ]% m) G4 q
但個別回覆更加見盡人心
GU9338 發表於 2020-11-25 11:57 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-11-25 11:53
9 D# M7 w* t' c/ V4 [  b& r8 X如果係一兩日突發咁多客無得講0 T5 `8 a2 J# s
! a3 M' v, Q% W* S0 t+ p公司懶惰,簡單啲唔洗派站務喺現場純 ...

: S0 C. s% y4 }; L4 s8 Q4 }/ K1 ^如果我無睇錯5 T9 c* E  ]% M' I+ L7 b
其實朝早六點半開始兩巴已經兩架車時段出三架 ,' f8 O& [$ ~" H$ o3 u/ e9 F, s
三架車時段出四架7 j* p) e0 G; k3 f' b) _1 |5 ~; j
都行咗一段日子' \3 U' z4 P) S  u. e* ~

$ W1 R0 |3 b# |6 J" T' _2 {不過龍運啲清客能力永遠係差啲
請用文明來說服我。
053h4 發表於 2020-11-25 11:59 | 顯示全部樓層
* I2 m/ H- M0 O! }! L6 e# C
kitarolo 發表於 2020-11-25 11:53$ K& y* h# W% Y) C* K' K
如果係一兩日突發咁多客無得講+ q. L) b8 a: t$ E8 y; ^
但如屬三跑或東涌東填海應數以年計! D7 v5 I: N; d4 E$ K  s2 w3 ?

: n9 f! D* N$ E9 l2 x無#21你可以話表達問題。但而家人地話到明唔想同地盤工人同車,佢又無排,點知唔係車縺咁開車?
( |! F* Q+ Y2 c9 i
: C6 g( Y6 p1 \服務問題可以探討更好安排,但都應該事實及需求等而非常唔想同個別群體同車lor
% c0 a2 L  @+ [! Y而家地盤科文工程師或者一般較年輕地盤工人好低學歷咩,做人態度都幾肯定好過某D人。0 G. F! D# r( r9 U
56S:運吉對大巴哥的利益輸送?
kitarolo 發表於 2020-11-25 12:11 | 顯示全部樓層
# S* |' a, D2 f( j$ \
GU9338 發表於 2020-11-25 11:57
8 }, |4 f) B, {; m  B6 h其實朝早六點半開始兩巴已經兩架車時段出三架
* t8 S8 F: l3 ?" E, R/ M4 c
3 o1 c" y4 b/ O5 ?三架車時段出四架7 t7 w8 J$ c9 @0 @9 \
5 K. p* N! P" x9 d" t' e8 \
都行咗一段日子; l  _  a$ ]0 i' w" u, X# H

4 ?- H6 Y+ j4 N) u  s' ?不過龍運啲清客能力永遠係差啲

- B% _. `. G& P/ \S1始終有服務時段限制
$ |. e# L! M' r* s嘅問題,無得話對家侵入。
9 e5 u7 n$ D! p" U  H. f" J: m
3 r; X, z; o' s* A% {$ ]1 ?6 r1 h國泰城嘅S64,S52下繁派中途0 I  V7 ^! Q+ h) D7 \
起載返東涌站,其實十分落力。
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2020-11-25 12:23 | 顯示全部樓層

; ], B3 Q. ?5 n* |0 r
053h4 發表於 2020-11-25 11:59
% }1 {, g7 o/ F, u0 }2 L7 k6 H無#21你可以話表達問題。但而家人地話到明唔想同地盤工人同車,佢又無排,點知唔係車縺咁開車?
1 ?; Q& k4 O* |1 t8 S8 R3 G, o
5 Y9 ?* `  K! j- s服務問題 ...

) L1 R& a+ p2 C/ R見到咁既人龍 要排起馬3部先上到車 當然要諗搭其他車啦
6 R# C. [3 b4 [* `! w3 d2 y
) g+ e! K! W5 h' d+ z0 X! A下繁走直頭係飛站 無吉車來根本無得上 有得上都要前門拍卡 後門迫  e) ^* w: m/ f9 W+ y; V

" ^/ J$ z1 _3 d其實機場禁區/三跑/航天城部份地盤係有專車/專船接送,係博覽館/天際萬豪果d無4 n* I5 y% U* E" ]2 w  c( o