hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 施政報告有關車資優惠/補貼項目
開啟左側

施政報告有關車資優惠/補貼項目

053h4 發表於 2020-12-2 00:26 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
teddybus 發表於 2020-12-2 08:56 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-11-26 17:25
目的係增加不法使用的人難度﹐減少不當使用的機會﹐因為無得防借卡。
但係﹐佢地都要承受交通機構查票的風 ...

磚家資識咁廣博無理由唔知

個人八達通絕對可以有超過一張喎
053h4 發表於 2020-12-2 09:01 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2020-12-2 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-12-2 09:01
個人八達通可以超過一張,但現時來講,合資格領取優惠的殘疾人士個人八達通資格就只係授予一張。

我只係回應磚家話 「個人八達通﹐的確係每個人只可以擁有一張﹐八達通公司係唔會為一個人發出2張同時有效的卡」
至於後者,唔係我篇文要表達嘅野,我無意回應
s3n370 發表於 2020-12-2 11:19 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-2 00:26
過千萬張卡? 現時香港65以上人口約為100萬, 但有400萬張長者八達通LOR
咪就係呢個原因, 所以難統計LOR, 單 ...

嘩,0生嘅龍門真係去到無雷公咁遠喎。
真係有Heart到呢。

引用得官方“長者八達通咭數字”嘅同時,
不如睇埋政府點講:

https://www.info.gov.hk/gia/general/202007/08/P2020070800573.htm
運輸署及勞福局網站,
講明長者$2計劃合資格嘅唯一準則,係65歲以上人士。

政府一路強調防止濫用。
而任何65歲以上人士使用$2優惠,定義上唔係濫用。
咁“濫用”明顯係講緊不合資格人士。
現階段都見唔到政府有意欲針對非居民。

而近年除本地居民外,
邊類人士用得本地交通工具最多,無需多講。
响今時今日嘅環境,“打擊不合資格濫用”、
“確保公帑用响本地用得其所”根本係加分位,
亦都政治正確。
諸如房署、社署都係大大方方咁公開講。
擺八達通咭數目,而非實際使用情況去講。
將未必係濫用就入濫用嘅數,你話點解呢?

誠然,政府亦表示,應否調整受惠人士的資格。
要將非本地居民剔除在外,本身無問題。
我亦無反對呢項原則

問題係個人八達通係任何人都申請得,
好耐先黎一次嘅當然未必有意欲申請,
但住响鄰近地區嘅長者呢?
咁剩係用個人八達通先享用到$2優惠,
又點做到“確保呢項資助只係利用响香港居民”呢?

最重要係,你無得否定,60-64歲嘅資助額唔同,
用個人八達通先至可以有效。
呢幾點已經重複講過幾次喇喎?

而你所謂嘅數據分析呢,
我晨早指出頂多係分析到個別不正常頻密交易,
隨後仲要調查。
更重要係,既然兩蚊計劃係鼓勵長者外出活動,
齋用交易數據,點知邊D係正常增長,邊D係濫用?

運輸署定期會搜集公共交通工具使用嘅情況,
數據亦包含收入、教育程度、年齡分析等。
未有八達通嘅年代都做緊
試問有幾難統計呀?

濫用有幾嚴重,根本用恆常嘅數據拼埋就睇到。
唔需要高深到乜嘢big data analysis。
P.S. 過千萬張咭,計長者當然唔可能有。
但要考慮數據分析,濫用,剩係考慮長者咭咁少?

s3n370 發表於 2020-12-2 11:26 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-1 15:09
香港90年代無咁多遊客, 啟德都未拆限班客人流量都基於而家

當日有效減低行政成本的做法, 唔代表今日有效

巴士公司能低價租地,係向來都有。
你嘅對沖論係毫無根據。
s3n370 發表於 2020-12-2 11:28 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-12-2 00:22
少左咩人用? 年輕人?

香港SUPPOSRT 65以上先用得長者八達通, 你居然覺得COVER埋60-64的長者受惠人數會減 ...

你講緊乜呀?
講緊八達通過路燈喎
053h4 發表於 2020-12-2 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-2 12:04 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-2 12:11 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽