hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有地區交通組織引述980X及981P可能延長至東院道或威非路 ...
開啟左側

[其他] 有地區交通組織引述980X及981P可能延長至東院道或威非路道

F428Z 發表於 2020-11-28 20:37 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-11-28 10:10
拉去銅鑼灣載空氣咩,成條紅小喺糖街,邊個會坐934再轉車去銅鑼灣⋯⋯

我覺得宜家934 做大左更加應該需要去返銅鑼灣東部. 以前就話紅van 同巴士價錢差唔多但宜家都差成五蚊934 返銅鑼灣係做得過.

最好係擺威非路道不過運吉 ban 左.
天空之神 發表於 2020-11-28 20:38 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-11-28 10:10
拉去銅鑼灣載空氣咩,成條紅小喺糖街,邊個會坐934再轉車去銅鑼灣⋯⋯

九巴934 號線特快往來荃灣西約及中上環,灣仔; 乘客可於西隧免費轉乘936 往來銅鑼灣。 詳情請瀏覽九巴網頁或APP 1933。
以前934 係縮短去灣仔,未有電車轉乘前,回程仲要無補償

所以係應該拉去威非或者勵德,同時雙向全日
最好就係做返 934A 沿線,千色同荃景圍

就會夠客
.
kay 發表於 2020-11-28 20:51 | 顯示全部樓層
934拉今時今日應該城巴反對
話晒都有930X係度,銅鑼灣都有客上佢

不過930X返愉景慢過934
934去銅鑼灣,就變左比930X更特快

當然九巴都應該有玩野,930X先停唔到福來邨
世界很簡單 人類很複雜
ATENU364TC196 發表於 2020-11-28 21:12 | 顯示全部樓層

F428Z 發表於 2020-11-28 20:37
我覺得宜家934 做大左更加應該需要去返銅鑼灣東部. 以前就話紅van 同巴士價錢差唔多但宜家都差成五蚊934  ...

但問題係依家怡和街已經塞度爆哂,根本冇quota 剩出嚟

就算俾你R到quota,講緊非繁忙時間銅鑼灣都要成30分鐘先碌到落去皇后街,坐紅小都落到荃灣,根本冇乜乘客會同時間作對,更何況繁忙時間銅鑼灣去到皇后街基本上要35-40分鐘起跳(仲要講緊唔塞車),早排電車路塞起上嚟,968 日日總站開車都要成50分鐘先入西隧,銅鑼灣客根本冇乜誘因要坐934,要平嘅話甚至可能坐咗荃灣線

成條934夾硬拉落去都係勉強無幸福,倒不如留返係灣仔北算啦,依家怡和街平時塞到爆,真係嫌佢唔夠塞咩
peterkwan 發表於 2020-11-28 21:17 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-11-28 20:51
934拉今時今日應該城巴反對
話晒都有930X係度,銅鑼灣都有客上佢

講真, 930X 服務市中心 (沙咀道 + 海灣/爵悅庭) 客重多過愉景新城同福來村果兩個站, 934 又服務唔到市中心, 就算係特快都係果兩個站既客啫, 934 拉去銅鑼灣唔見得會有太大影響.

仲有, 930X近排去程拉入去軒尼詩道同 934 打對台, 934 拉去銅鑼灣城巴又少個理由去反對.

F428Z 發表於 2020-11-28 21:17 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-11-28 21:12
但問題係依家怡和街已經塞度爆哂,根本冇quota 剩出嚟

就算俾你R到quota,講緊非繁忙時間銅鑼灣都要成30 ...

唔係好同意, 繁忙時間[未計疫情前] 排紅Van 嘅時間係可以排到天昏地暗. 同灣荃紅 Van 同一道理但照有人搭 930/ 930x 一樣.

仲有由灣仔菲林明道計去西隧 934 係最快個條, 停站最小重點係唔停皇后街.
ATENU364TC196 發表於 2020-11-28 21:19 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-11-28 20:38
九巴934 號線特快往來荃灣西約及中上環,灣仔; 乘客可於西隧免費轉乘936 往來銅鑼灣。 詳情請瀏覽九巴網 ...

個人贊成934 非繁忙時間應該合併934A走線,上埋荃景圍,大窩口上橋,但真係唔支持再延長去銅鑼灣

頂盡行埋灣仔道,禮頓道,跟5B 咁入大球場做總站已經係極限,但冇可能仲行怡和街

至於全日與否,分階段延長服務時間慢慢試吓先啦,依家有部份時段客量都唔見得人⋯⋯
Waiyin12 發表於 2020-11-28 21:31 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2020-11-28 21:17
講真, 930X 服務市中心 (沙咀道 + 海灣/爵悅庭) 客重多過愉景新城同福來村果兩個站, 934 又服務唔到市中 ...

其實應唔應該將930/X其中一條改出去青公荃灣段
兩條大馬路都有線,好過一齊喺沙咀道
ATENU364TC196 發表於 2020-11-28 21:33 | 顯示全部樓層
F428Z 發表於 2020-11-28 21:17
唔係好同意, 繁忙時間[未計疫情前] 排紅Van 嘅時間係可以排到天昏地暗. 同灣荃紅 Van 同一道理但照有人搭 ...

灣荃要入葵芳,但銅荃都唔使入,效果肯定有不同,自然會多啲人去坐930/X

至於菲林明道計實際時間最快入西隧嗰條當然唔係934,948先係最快嗰條,始終934 嗰啲站位唔夠948靚,同埋948 可以行永和街出皇后街,但934 要行西港城嗰邊出,就算偷雞都係只可行到禧利街,但繁忙時間成2分鐘先一轉燈,仲要每次得一兩架巴士過到,至於行西港城嗰邊,一有新界東過海車埋急庇利街就塞住晒,起碼比948 用多5分鐘先由匯豐去到西隧

前排成日有私家車塞住西港城彎位黃格,搞到中上環啲巴士大塞車,由匯豐坐落去西隧口行禧利街都可以花費半個鐘以上,行西港城嗰邊簡直不敢想像

同埋怡和街巴士配額問題始終未解決,都冇配額,又點延長呢?始終而家怡和街嘅埋站擠塞情況真係幾嚴重

如果小巴真係載唔晒嘅,倒不如繁時開番架934X,告士打道維園起載,之後經興發街直飛中上環灣仔入西隧⋯⋯
ATENU364TC196 發表於 2020-11-28 21:34 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-11-28 21:31
其實應唔應該將930/X其中一條改出去青公荃灣段
兩條大馬路都有線,好過一齊喺沙咀道 ...

930 縮去葵涌邨算啦⋯⋯

大馬路由934A 加時做返更理想