hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 社區建議要求新巴盡快增設 33X 往數碼港服務 ...
開啟左側

[其他] 社區建議要求新巴盡快增設 33X 往數碼港服務

KP3805 發表於 2020-11-30 14:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

估唔到無人講...... 不過 Facebook 個度東區西區都有 share

其實都幾 make sense,點解兩繁都係出西灣河
搞到南區個邊「有返工無放工」東區個邊「有放工無返工」

個人覺得,港島係可以考慮下一條橫跨多區的巴士線 cover 盲點
當然 33X 唔可以類比九龍 214
但係 33X 長遠講 我覺得係有 potential 最少做半全日

如果維持兩繁 堅尼地城上係幾好
但如果長遠有得半全日的話 會唔會港大上山有保證 D?

相關連結 (南區交通 Facebook):

https://www.facebook.com/southtr ... 8/3332384163554843/

kay 發表於 2020-11-30 14:48 | 顯示全部樓層
依家比原定時間表遲左一季
的確可以做文章

至於33X,呢度下半年開始,由88X加班,18X停上環,49X開辦,到西區服務
都有人提過33X應該開全日,係呢版接近0爭議

司馬文都開過聲想33X全日
但南區區議會唔似有將呢個TOPIC擺重點工作

南區又話交左12個建議,唔知運輸署BAN晒未呢
世界很簡單 人類很複雜
AtrHenu 發表於 2020-11-30 15:20 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-11-30 14:48
依家比原定時間表遲左一季
的確可以做文章

根本運吉係借疫症下乘客減少,唔夠人手處理批文..等藉口唔俾新巴做大條33X.(其實對岸九巴條X42C全日化,33假期服務也都係一樣以同等藉口唔批)

btw,我都認同部份街坊的想法的坐新巴49X,33X返工但放工就食自已,確實都有D唔合理的.(對比其他區都有來回照顧返來往鰂魚涌或黃竹坑返工朋友)
kay 發表於 2020-11-30 15:26 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2020-11-30 15:20
根本運吉係借疫症下乘客減少,唔夠人手處理批文..等藉口唔俾新巴做大條33X.(其實對岸九巴條X42C全日化,33 ...

33X開雙向容易,因為唔經香隧
49X就麻煩,巴士公司唔想塞香隧
但如果黃竹坑開,入數碼港再上薄扶林
巴士公司認為兜走黃竹坑D客

其實下繁如果想博
我覺得可以南風道>大坑道>高士威道>東廊
上面路段唔停站

應該唔會差過入隧道
49X無人話一定要行繞道,只要行走交通暢順地方就得
世界很簡單 人類很複雜
Choi 發表於 2020-11-30 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-11-30 15:26
33X開雙向容易,因為唔經香隧
49X就麻煩,巴士公司唔想塞香隧
但如果黃竹坑開,入數碼港再上薄扶林

未試過坐76塞車咩?

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +15 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 精闢見解
ahken + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

qunow 發表於 2020-11-30 18:37 來自手機 | 顯示全部樓層
乜33X喺RPP建議嘅下繁服務係北行?
kay 發表於 2020-11-30 18:48 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-11-30 18:37
乜33X喺RPP建議嘅下繁服務係北行?

當年33X開,想抽42車既,抽唔到先作罷
條線為南區居民而設,有去有回都合理
東區如果有需要可以自己爭取

不過巴士公司有49X開,都唔會諗下朝早西區開88X,或朝早東區開33X
搵錢角度有咩盤算就自己解讀

世界很簡單 人類很複雜
qunow 發表於 2020-12-1 00:30 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-11-30 18:48
當年33X開,想抽42車既,抽唔到先作罷
條線為南區居民而設,有去有回都合理
東區如果有需要可以自己爭取

個Facebook話條線上繁同下繁都係東行,無論上繁下繁都冇西行
ky927 發表於 2020-12-1 01:07 | 顯示全部樓層
其實長遠新城港島線係要開多啲長途,起碼車費個銀碼大啲,margin都應該高啲

淨係33x vs 77x (18km vs 14km, $11.6 vs $7.5)
天空之神 發表於 2020-12-1 01:24 | 顯示全部樓層

問題係有幾多人需要由南區果一小部份去東區?

中段基本上無客 ,西區有 18X 去東區
東區出中環有18X ,中環去數碼港有30X,東區來往數碼港有 69

剩返係中環返置富,中環返華富,東區返華富置富
延長到筲箕灣?下場就會同 77/99 一樣

客底根本唔夠 33X 雙向全日
.