hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 天水圍來往九龍西路線重組
開啟左側

[問題] 天水圍來往九龍西路線重組

258X 發表於 2020-12-1 21:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

213D 發表於 2020-12-3 19:01 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-12-3 14:01
269M好慢咩?
天富輕鐵站計起265M與269M時間上唔爭太遠。

269M 繁忙時間真係好慢,行得天耀或天慈就起碼3個字先上到公路,265M 係好快,係難上D啫,天富開10分鐘都上到公路,始終269M行東部係少D輕鐵燈,但係站多左就慢左。

作為一個天水圍(北)人,我覺得265B主要係衰係四點:
       1. 天水圍條世界級走線
       2. 出九龍行荔枝角道
       3. 返天水圍行新填地街
       4. 比元朗線貴(元朗車轉M只需$14.2)
第3點就冇得拗,道路設計問題
第4點執行有難度,始終「有加無減」機制存在
第2點對要去黃金,太子同旺角地鐵站既人會慘D,不過有68X撐住,而且行荔枝角道令去旺角同大角咀個班客快左,問題唔算大
反而第1點就真係可以討論,濕地公園新樓即將入伙,係重組嘅好時機,最好拖埋69X一齊,個人認為咁樣最好:
       1. 265B由天恩或天富開,跟276B行,過天恆跟967繁時路線,係橋底轉入天華路,左轉入嘉湖山莊然後跟原有路線出九龍
       2. 69X延長去市中心,同69M一齊行,過左大欖隧道就跟268X
咁樣做可以吸收所有大區嘅乘客,又唔需要好似276A 276B開線嘅時侯係天恆迫,至於幾個細區例如翠湖居同天晴邨,撘鐵時間同方便性都好低,可以嘗試用69M改行翠湖居同加班取代,始終三條M線客量都高,上水人又鍾意用佢地出入荃灣葵涌,加班都無妨,不過呢個計劃都有D問題既:
       1. 要加好多車(For 69X 同三條M線加班)
       2. 天水圍仍然係一線走天涯
       3. 價錢仍然比元朗線貴,趕走好多唔趕時間既客去轉車,M線負荷就重左
       4. 天富天恩客要無論搭邊條都要兜,結果又係落左M線轉車或者K76同鐵
始終天水圍北巴士總站空間好有限,而且兩條線都好多車,唔可以好似當年276B咁共用車坑,而967同69C個D走線又做唔晒最大既兩區(天耀邨 + 天慈邨),折衷之下,我認為咁樣已經係最好。
KW2523 發表於 2020-12-1 21:48 | 顯示全部樓層

油佐客源應該低過長沙灣深水埗
九龍段跟返68X好過

同埋講呢啲請去F1版
JC8385 發表於 2020-12-1 22:03 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-12-1 21:48
油佐客源應該低過長沙灣深水埗
九龍段跟返68X好過

坦白講唔奢求天水圍都有條旺角特快
265B可以變返條正常嘅巴士線已經心足
九龍段都話由你畢竟可惜條線係入大角咀

對面海公司唔識死將條969A改成265B一樣嘅垃圾
而家turn out倒唔少客走表示極度心涼
Anonymous 發表於 2020-12-1 22:13 來自手機 | 顯示全部樓層
都話開油尖旺特快嘅首要條件係有一條長深荔線,點解講極都冇人明?265B係天水圍段嘅走線出問題,但拆線拉得太疏又唔太實際。69X天瑞起載,覆蓋範圍同速度都唔夠,但天中又冇位放車。所以重組嘅問題在於265B點樣南北分家而維持合理班次,而69X又可以做起。至於油尖旺特快,要開嘅話就要行曬成個天水圍
流星☆雨 發表於 2020-12-2 01:00 | 顯示全部樓層
拖埋268B 269B落水抽車做條天水圍油尖旺特快啦
趕客路上 理_得你
ky927 發表於 2020-12-2 01:15 | 顯示全部樓層

.......先決要車密先拆到線。265B/69X 兩條線都無原本68X 密;何況可以大欖轉268x
某程度上天南天北範圍太大,要縮市區路程就要加長天水圍走線;68x/268X有少少唔同,拉到去洪水橋都係一條直線,多嘅時間有限數。

paul2357paul 發表於 2020-12-2 01:37 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-12-1 22:13
都話開油尖旺特快嘅首要條件係有一條長深荔線,點解講極都冇人明?265B係天水圍段嘅走線出問題,但拆線拉得 ...

有人真係唔知深水埗都多行街客,
當堆電腦商場當條鴨寮街係死既,
仲有深水埗南部果堆紡織用品街呢,
近月亦有批客需要較頻繁買布碎自製口罩。
paul2357paul 發表於 2020-12-2 01:40 | 顯示全部樓層
都話開油尖旺特快嘅首要條件係有一條長深荔線,點解講極都冇人明?265B係天水圍段嘅走線出問題,但拆線拉得 ...

69X經天中冇話完全唔得,
但要用逆走方式盡搶三湖貪玩客。
10598C 發表於 2020-12-2 02:10 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-12-2 01:00
拖埋268B 269B落水抽車做條天水圍油尖旺特快啦

269B南行應該直接改跟264R行,天耀掃到嘉湖北上路出大欖
回程不變

至於269B有冇可能落旺角,就睇區議員比唔比唯一一條欖隧全日尖咀特快拖慢,或者肯唔肯18.4落旺角
b123as 發表於 2020-12-2 08:41 來自手機 | 顯示全部樓層

當初先做3條 M 線重組就預左X線走唔到⋯
其實唔係冇車,3M重組減左的車隊係夠俾69X/265B加班至合理水平,只係九巴理你都傻,由得你班班大欖隧道頂閘溜後返天水圍。