hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴機場快線A26, A26P, A29P重組修訂方案
開啟左側

[路線計劃/RPP] 城巴機場快線A26, A26P, A29P重組修訂方案

天空之神 發表於 2020-12-5 14:13 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-12-4 19:10
機場方向,將隧後跟 690 上啟田,然後碧雲道落鯉魚門道。將軍澳方向就調轉,最後跟N29係觀塘警署調頭入隧 ...

兜到咁遠路,連「順路」都講唔去
.
teddybus 發表於 2020-12-5 15:34 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-12-5 14:13
兜到咁遠路,連「順路」都講唔去

總知行隧道就順路,行山就唔順路
dennis28a 發表於 2020-12-5 15:45 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2020-12-5 15:34
總知行隧道就順路,行山就唔順路

我成日都話,行山唔係唔 Work,但要做好分割。
290X 係人版,康城夾將南再出康翠,再上安秀道先出彩虹果一刻,去坑口轉 A29 去到邊?

康城夾將南行車時間己經不合理地長,
當大家日日鬧 E22A 為行隧道而犧牲行車時間,A28 一樣為行山而浪費大家青春,問題根本唔係行山慢,而係將軍澳自己太兜。

就算係堅持康翠行山出,點都係新都城止步,
繼續 60 分鐘一班,而唔係強行夾將南康城變 30 分鐘一班。

惡意回復是不道德的行為。
053h4 發表於 2020-12-5 16:06 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-12-5 16:27 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-5 16:06
點解要係新都城止步?而家康城有機場巴士?定酒店一帶有E22A?
而家係康翠及安達本身就值得30分鐘一班機 ...

你留意多次我既講法,我一直主張康城將南另夾新 A 線出機場,康翠本應該夾 A29 坑寶出機場。
如果康翠堅硬唔要 A29 班次密度,寧願要番而家既車程,咪 60 分鐘開返上山比佢地自己揀。

家陣 A26 A29P 搞成咁根本自己攞黎,寶達安達安秀行落秀茂坪道,秀明道行上秀茂坪道,
同碧雲道四順夾一條中軸線 20/30 分鐘入港珠澳一早發左達。

唔好再講咩野曉麗苑班人會選擇上秀明道搭車,所以 A 線必須行秀明道依類廢話。
有當區區議員就係發現曉麗苑班人寧願落山搭 A29 E22 班次密度,都唔會去上山等 60 分鐘一班既 A29P。

A29P 本身都係無遠見為開而開既產物,將南康翠夾秀茂坪必定對將來重組造成極大阻礙,
好啦,真係拉佢入康城變番 30 分鐘一班,秀明道竟然兜左之餘繼續得 60 分鐘一班。

A26 同 A29P 客量低迷主因就係太疏車,個個寧願落山轉 A29。
講到尾,根本無必因將觀塘山巴士線拆得太散,甚至根本有無必要街街有一線?
053h4 發表於 2020-12-5 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-12-5 17:01 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-12-5 16:34
點解康翠要A29重疊E22A要落番山錯誤走線先?

A29而家繁忙時間時間表班次係12-15分鐘一班,有時多客重有加 ...

切記一點,A28 拉入康城去做 30 分鐘一班講緊 4 部車一定無可能做到,係連 6 部車都未必做到。
我真係唔知城巴點計依條數出黎。

將軍澳主軸目標係中九龍幹線,一通車自己將軍澳兜完上公路,
將來康翠兜晒全個將軍澳一定做得番而家既行車時間,兼唔洗塞龍翔道同觀塘道。

康城根本應該同觀塘道夾一條新 A 線,將 A22 A29 觀塘道客過番比康城條新 A 線,
換番 A29 減番 20 分鐘一班來回唔停觀塘道,A22 重組,鐘意咪比振華道再落山搵位擺。

當然,大可以等到中九龍幹線先再改,如果 E22A 走線係錯誤走線,A28 康城行法咪更錯?
我唔認為康城有人會搭一條比 E22A 更慢既 A 車入機場。

再唔係咪試下 A29P 全日拉入康城先,你到時咪睇下有無客?
10598C 發表於 2020-12-5 17:40 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-12-5 16:27
你留意多次我既講法,我一直主張康城將南另夾新 A 線出機場,康翠本應該夾 A29 坑寶出機場。
如果康翠堅硬 ...

利申返 山上居民
零生言論不代表山上主流意見,勿認真對待

如果以A29非武肺班次班次,對比起60分鐘一班的A29P,個人會傾向揀前者
但如果係對比A29P入安達再變30分鐘一班,A29P吸引力係會高咗,兩者之間個人冇乜意見

不過馬游塘冇咗機場線有機會有意見
牙力大唔大係另一件事

至於秀茂坪、四順
有朋友住係四順,斷言如果之後A26係秀>順>樂華咁行的話,一定唔會特登死等直車入機場,
寧願落去轉E22/A29,或者用“乘客可於光輝圍落車...”

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Tummy + 2 + 10 零生言論不代表主流意見,勿認真對待.

查看全部評分

10598C 發表於 2020-12-5 17:51 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-12-5 17:01
切記一點,A28 拉入康城去做 30 分鐘一班講緊 4 部車一定無可能做到,係連 6 部車都未必做到。
我真係唔知 ...

A28入康城分分鐘要8部車
但呢個舉動係連康城人都疑惑,何不搭797轉A29,快咁多

不過A29唔行觀塘道+唔係坑口直出,真係諗下好,坑口應該會嘈到拆天
之前本人有建議過A29加兜將南改行中幹線,本人都比坑口人插到飛起

個人覺得,A29倒不如做坑口專線,坑口北開兜完成個渠口直上隧道
然後另外開一條線康盛開,經寶林、調景嶺、尚德、將軍澳、康城,再經環澳路直出六號幹線入機場,唔知有冇機會做到20分鐘一班
053h4 發表於 2020-12-5 18:16 來自手機 | 顯示全部樓層